Nimic nu mai e la fel dupa tragedia de la Siutghiol! Declaratiile-soc facute de Raed Arafat despre serviciul 112!

Publicat: 15/01/2015 | 00:21
Nimic nu mai e la fel dupa tragedia de la Siutghiol! Declaratiile-soc facute de Raed Arafat despre serviciul 112!

Raed Arafat, “parintele” serviciului 112, se afla in centrul unui nou scandal. Salvamont Neamt considera "112" drep “un serviciu criminal”. Un accident pe partie i-a facut pe salvatorii montani sa declare acest lucru.   

Arafat a recunoscut existenta unor disfuctionalitati, propunerile de remediere aflandu-se chiar la el pe birou!
Seful Salvamontului Neamt, Raul Papalicef a facut, zilele trecute, declaratii socante cu privire la functionarea Sistemului National de Apeluri de Urgenta 112, cu atat mai grave cu cat acestea vin din partea unui om care lucreaza in interiorul sistemului de salvare a victimelor accidentelor sau catastrofelor. Seful Salvamontului s-a referit la o intamplare concreta, evenimentin care a fost impilicat, constatand ca sistemul nu este eficient.

Seful Salvamont Neamt a lansat acuzatii grave
Seful Salvamont Neamt a lansat acuzatii grave

“Nu este permis ca un dispecer care are cunostinte limitate de salvare sa decida cine merge la un caz! O data în plus, sistemul 112 se dovedeste a fi un sistem criminal. Daca eu nu eram acolo, cine ar fi acordat primul ajutor unui copil la minus 20 de grade? Aia care vand vin fiert pe partie? În conditiile în care este stabilit, prin hotarare de guvern, ca Salvamontul intervine în orice accident de pe partie, cum sa-si permita cineva sa decida, de la sine putere, pe cine sa anunte? Daca era victima în varful partiei, cine o cobora la ambulanta? Bine ca facem sedinte peste sedinte si cu atat ramanem” a declarat pentru presa locala, seful Salvamont Neamt.

Operatoarea 112 s-a scuzat ca a schimbat tura

Raul Papalicef a povestit ca a asistat, in urma cu cateva zile, la un accident pe partia din Durau, atunci cand un schior a lovit o fetita. Copila a lesinat si sangera abundent pe nas, iar seful Salvamontului, aflat intamplator in zona, a intervenit. A sunat la 112 si i-a acordat si primul ajutor fetitei, montandu-i si un guler cervical, pentru ca avea suspiciunea unor leziuni ale coloanei. In plus, micuta a fost infasurata in folie termica, pentru ca erau -20 grade.

Salvarea a intervenit dupa 35 de minute
Salvarea a intervenit dupa 35 de minute

Dupa ce s-au scurs minute  pretioase, barbatul a constatat ca nimeni nu-l suna de la dispecerat si nici ambulanta nu sosea, iar subalternii sai, pregatiti si imputerniciti legal pentru interventiile de pe partie, nu fusesera anuntati. A sunat din nou la dispecerat, unde a avut parte de o surpriza. “Mi-a raspuns o femeie care a balbait ceva cu schimbarea turei, cu colega, ca n-a considerat necesar sa anunte si Salvamontul” a mai spus seful Institutiei, spunand ca l-a informat chiar si pe secretarul de stat Raed Arafat. Salvarea a ajuns dupa 35 de minute, a mai spus oficialul.

 

Raed Arafat va implementa o noua procedura pentru Salvamont

Contactat de Cancan.ro, oficialul guvernamental a aratat ca tocmai problema interoperabilitatii dintre Salvamont si restul institutiilor componente ale sistemului de urgenta face obiectul unei propuneri legislative pe care urmeaza sa o aprobe.

Raed Arafat

“Cunosc acele declaratii, dar nu le pot comenta pentru ca inca astept anumite date de acolo
Tocmai s-a finalizat procedura de alertare pe partea Salvamont, la ea a muncit o comisie mixta de la Salvamont, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Jandarmeria montana , partea medicala de la noi, de la iISU, tocmai a ajuns pe masa mea acum trei zile aceasta procedura si care urmeaza sa fie validata” a declarat Raed Arafat.

Constactat telefonic de reporterul CANCAN, Arafat a recunoscut insa ca l-au deranjat afirmatiile colegului sau de la Salvamont
“Nu cred ca este normal sa se zica asa ceva despre 112 pentru ca lucrurile au mers foarte bine. In alte parti, cand sunt accidente montane, sunt judete in care se lucreaza foarte bine. Daca in unele judete au fost disfunctionalitati, atunci trebuie sa le analizam acolo. De aceea astept eu o informare mai ampla despre ce s-a intamplat si, in acelasi timp, oricum procedura de alertare pe problemele de Salvamont urmeaza sa devina una nationala cat mai repeze, pe baza discutiilor care au fost in comisia mixta si care determina o colaborare si mai buna”.

Secretarul de stat este unul dintre cei mai iubiti oameni din Romania
Secretarul de stat este unul dintre cei mai iubiti oameni din Romania

Institutiile n-au cooperat eficient nici in cazul accidentului de la Siutghiol

Pe 15 decembrie, un elicopter SMURD care se intorcea din misiune s-a prabusit in lacul Siutghiol din Constanta, iar toate cele patru persoane aflate la bord – medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani) – si-au pierdut viata.

Primele date arata ca victimele au murit inecate
Primele date arata ca victimele au murit inecate

Ambulantele au ajuns la fata locului dupa mai bine de 15 minute de la primul apel, pentru ca au fost directionate iintr-o alta locatie, iar autoritatile navale, care ar fi putut interveni cu salupe mult mai rapid, nu au fost anuntate de serviciul de apeluri de urgenta 112.

 

CITESTE SI:  Am aflat ce a facut de Craciun Raed Arafat! In plina ancheta a accidentului de pe Siutghiol, „parintele” SMURD a mers la…

Medicul Raed Arafat a fost schimbat! Vezi cine ii ia locul si despre ce functie este vorba

Foto: mesagerulneamt.ro

(M.N.)