Fiecare loc public, dar si spatiile private functioneaza pe baza unor reguli clare de evacuare a persoanelor in cazul unui dezastru.
Desemnarea si Instruirea personalului cade in sarcina ISU iar practic, se poate spune ca o singura usa poate face diferenta intre viata si moarte. Acestea sunt regulile de baza explicate pe intelesul tuturor.
Masurile de siguranta in caz de dezastru au fost explicate foarte clar de catre patronul unei firme care se ocupa cu masurile de securitate in locurile publice. Acesta a incercat sa traga un semnal de alarma asupra pericolului din multe asemenea cluburi si localuri unde nu sunt respectate norme elementare de securitate, explicand pe intelesul tuturor masurile de prevenire ale unor asemenea tragedii.
Evacuarea de urgenta a persoanelor este absolut necesar sa se desfasoare intr-un timp cat mai scurt, astfel ca ordinea si rolul binecunoscut de fiecare in operatiunile de scoatare a persoanelor sunt esentiale, in orice dezastru, dar in special in cazul unui incendiu.
1. Cale libera
In primul rand,orice traseu de evacuare ar trebui sa fie lipsit de obstacole(cutii,lazi,perdele,rafturi,etc.).Timpul de cateva secunde sau zeci de secunde necesare pentru a indeparta un obiect din cale poate face diferenta dintre viata si moarte.
2.Iesiri
Sunt necesare cel putin 2 iesiri pentru ca un foc izbucnit intr-o incapere poate impiedica accesul la una dintre acestea. O usa alternativa reduce riscul si posibilitatea ca cineva sa ramana blocat de foc si fum este inexistenta, decat daca izbucnesc doua focuri simultan, in fata celor 2 usi, inaintea evacuarii, ceea ce este foarte putin probabil. In cladirile de capacitate mare, cu intensitate de trafic crescuta este necesar un numar mai mare de usi in functie de numarul de persoane. Mai jos sunt niste reguli generale, de bun simt, privind siguranta si numarul usilor, oferite de Universitatea din Michigan:
-Pentru orice incapere cu O SINGURA IESIRE,numarul maxim de persoane admis este 50.
-Pentru orice incapere cu 2 iesiri,numarul maxim de persoane este 500.
-Pentru orice incapere cu 3 iesiri,numarul maxim de persoane este 1000.
-Pentru orice incapre cu scaune fixe,numarul persoanelor admise nu trebuie sa depaseasca numarul locurilor.
-Usile incaperilor cu minim 50 persoane trebuie sa se deschida spre afara.
-In incaperile cu capacitate mai mare de 100 persoane sunt necesare usi cu sistem de panica. Usa anti panica Panic door
3.Marcaje
Pe langa caile de iesire,o foarte mare importanta o au marcajele.In situatile de urgenta,panica este la ea acasa,asa ca un traseu clar,marcat,este necesar pentru o evacuare rapida si eficienta;de asemenea,marcajele pentru extinctoare,surse de apa,truse de ajutor sunt folositoare.
4.Plan de evacuare
Un plan de evacuare este necesar in caz de orice calamitate. Acesta este necesar pentru orientarea intr-o cladire necunoscuta si pentru evaluarea cailor de iesire:usi, scari de urgenta, ferestre. In lipsa acestuia, este bine sa memorati punctul prin care ati intrat si eventual,punctele de iesire.
5.Acces persoane cu handicap
Se vor lua masuri de siguranta atat pentru persoanele cu handicap,cat si pentru persoanele cu mobilitate redusa din cauza varstei:
-handicap locomotor(insotitor)
-acces scaun cu rotile(insotitor si rampa acces)
-dizabilitate cognitiva(insotitor)
-orb/surd(insotitor/alarma luminoasa)
(Gabriel Constantinescu)