Nicio altă ființă de pe pământ nu da dovadă de mai multă creativitate decât omul. Iar această creativitate o exprimăm prin diverse modalități. Artă este un rezultat al acesteia, poate chiar modalitatea supremă de a da frâu liber creației. Și există atât de multe forme de artă! Unele au apărut încă din zorii civilizației, așa cum este cazul dansului.
De fapt, această activitate este una dintre cele mai vechi forme de expresie artistică. Mai mult, este și o ramură apreciată a divertismentului în toate culturile lumii. Dacă ne informăm, vom află că toate popoarele au dansuri tradiționale, ce au anumite semnificații. Putem aminti câteva dintre ele. De exemplu, avem Flamenco în Spania, Hula în Hawaii, Kathak în India, Tango în Argentina și chair Călușul românesc. Acesta din urmă chiar este considerat unul din cele mai rapide dansuri de pe mapamond. Dar a face aceste mișcări are un rol mai mare decât acela de a ne încânta privirile. Pe lângă faptul că este o activitate plăcută, dansul aduce o serie de beneficii. Sunt o mulțime de persoane care îl practică pentru a se menține în formă, oferindu-le inclusiv liniște la nivel mental.
Nu este greșit să afirmăm că este singura activitate ce combină arta cu sportul. Dansul este, de fapt, exercițiu fizic. Sunt multe persoane care îl practică ca o formă de fitness. Mișcările complexe, uneori rapide contribuie la creșterea ritmului cardiac, la arderea caloriilor, la tonifierea mușchilor. Dansul este pentru cei ce își doresc flexibilitate, coordonare, echilibru. De exemplu, dansurile precum baletul, salsa, zumba sunt benefice pentru inima. De asemenea, tonifică musculatura cât se poate de bine. Iar cei ce dansează hip-hop, au adesea o condiție fizică de invidiat.
Dar pe lângă beneficiile fizice, dansul are un impact profund asupra sănătății mentale. Prin dans, stresul și anxietatea pot fi reduse. Fiind un sport, înseamnă că eliberăm endorfine care îmbunătățesc starea de spirit. Acestea sunt “vinovate” pentru starea noastră de fericire. În plus, dansul stimulează creierul prin memorarea mișcărilor. Deci nu există o metodă mai bună de a ne îmbunătăți funcțiile cognitive. Dansul este bun pentru a preveni multe boli asociate cu bătrânețea, precum Alzheimer.
Societatea noastră a devenit una din ce în ce mai bazată pe individualism. Stilul de viață, joburile stresante, ne fac să fim din ce în ce mai singuri. Adesea devenim introvertiți. Aici ne pot ajuta niște cursuri dans Bucuresti sau în alt oraș. Dansul este adesea o activitate socială. Ne oferă multe oportunități de a întâlni oameni noi, făcându-ne astfel mulți prieteni. Când mergi la cursuri de dans sau la evenimente similare vei trăi un sentiment de apartenență. Acest lucru îți poate îmbunătăți abilitățile sociale. Dansul în perechi, cum ar fi tango sau vals, înseamnă comunicare, iar asta întărește legăturile interpersonale.
Cum spuneam mai sus, dansul este o formă de artă care permite exprimarea creativității. Prin mișcări, dansatorii își pot exprima emoțiile, gândurile într-un mod unic. De multe ori, printre persoanele introvertite găsim oameni extrem de creativi. Așa că o asemenea activitate este perfectă. Această formă de exprimare artistică poate fi satisfăcătoare, dar mai cu seama eliberatoare.
Sunt oameni care adoră să danseze însă nu au niște baze concrete pentru a face. De aceea își caută un curs de dans. Totuși, poate fi destul de dificil să găsim acele școli care să ne învețe ce trebuie. Fiind o decizie importantă, trebuie să luăm în considerare anumite caracteristici ale unui curs. Să știi că instructorul potrivit pot face diferența. Înainte de a alege un curs de dans, este esențial să-ți clarifici obiectivele. Poate că vrei să înveți să dansezi pentru a te menține în formă. Sau poate că faci asta pentru a te relaxa sau pentru a participa la competiții. De exemplu, dacă scopul tău este să te menții în formă, cursurile de zumba ar putea fi potrivite. Baletul sau dansul contemporan sunt perfecte pentru cei ce doresc ceva mai complex.
De asemenea, este important să alegi un curs care să se potrivească experienței personale. Majoritatea școlilor de dans oferă cursuri pentru începători, nivel mediu, avansați. Vezi ce anume îți dorești, dar și cât de bun ești. Un instructor te poate testa pentru a ști exact unde te încadrează. Nu uita și de faptul că există numeroase stiluri de dans, așa cum am menționat. Fiecare prezintă caracteristici sau beneficii unice. Stilul de dans dorit depinde de preferințele tale. Trebuie să mai ții cont și de faptul că unele stiluri sunt mai greu de deprins după o vârstă. De exemplu, baletul necesită multă flexibilitate. De obicei un asemenea dans are ca cerință participarea de la o vârstă fragedă. Pe de altă parte, tangoul poate fi învățat la orice vârstă, chiar și de către seniori.
Nu uita de instructor! Acesta trebuie să abia experiență, cunoștințe, o abordare pedagogică care ți se potrivește. Poți cere recomandări sau poți asista la o oră pentru a vedea dacă modul de predare este bun pentru tine. Locația este un alt aspect demn de luat în considerare. Alege o școală de dans care este accesibilă, nu prea departe de casa ta. De asemenea, cursurile să fie la ore convenabile pentru tine. Acest lucru te va ajuta să participi constant pentru a-ți realiza obiectivele. Reține și faptul că costul cursurilor de dans pot varia considerabil. Stabilește-ți un buget, pentru a găsi cursuri care se încadrează în acesta. Unele școli de dans oferă reduceri pentru pachete de mai multe cursuri sau pentru înscrierea pe termen lung.
Prin stabilirea unor parametri acceptabili, poți începe să înveți să dansezi la orice vârstă. Dacă asta este ceea ce-ți place, nu ezita să cauți acel curs care ți se potrivește. Viață ta se va schimbă în pași de dans!