Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » (P) Lucruri interesante despre păr și îngrijirea podoabei capilare

(P) Lucruri interesante despre păr și îngrijirea podoabei capilare

De: Cristina Cruceru 09/05/2024 | 12:22
(P) Lucruri interesante despre păr și îngrijirea podoabei capilare

Părul este, de multe ori, primul lucru pe care o persoană îl observă când te vede pentru prima dată. Tunsoarea, culoarea și coafura îți definesc stilul și personalitatea. Părul poate fi stimulentul tău zilnic de încredere, de aceea este important să îl păstrezi sănătos și strălucitor, acordând atenție îngrijirii sale.

Sunt multe informații despre păr care te-ar putea ajuta să îi acorzi îngrijirea de care are nevoie în fiecare zi. De pildă, este singura parte a corpului uman care crește continuu de-a lungul vieții.

Fie că este vorba despre ingrijirea parului cret, fie despre vopsirea părului subțire, iată câteva date interesante despre podoaba capilară pe care probabil nu le știai.

Creșterea părului

Știai că aproximativ 95% din suprafața totală a pielii este acoperită de păr? Părul crește, se deteriorează și se regenerează pe tot parcursul vieții. Iată câteva informații interesante despre creșterea părului:

  • Părul crește mai repede în anumite momente ale zilei, deoarece creșterea părului este influențată de ritmurile circadiene, care reglează diverse procese biologice din organism. Creșterea părului tinde să atingă un vârf în timpul după-amiezii târzii și seara, în timp ce încetinește în primele ore ale dimineții.
  • În adolescență și în primii ani ai vârstei adulte, ritmul de creștere a părului este mai mare. Prin urmare, între vârsta de 15 și 30 de ani, părul crește mai repede, iar între 50 și 60 de ani, poți observa o scădere bruscă.
  • În medie, pe cap există între 100.000 și 150.000 de fire de păr.
  • Persoanele cu părul creț au mai puține fire de păr decât cele cu părul drept. Cu toate acestea, din cauza densității și volumului mare, pare că persoanele cu părul creț au o cantitate dublă de păr pe cap.
  • Părul ondulat și creț este cel mai dominant tip de păr în Europa.
  • Coafarea cu aparate cu aer cald poate deteriora părul creț mai mult decât pe cel drept.
  • În fiecare zi, sunt eliminate, în mod natural, între 50 și 100 de fire de păr.
  • Părul femeilor crește mai repede decât cel al bărbaților.
  • Fiecare fir de păr este alcătuit din cuticulă, cortex și măduvă.
  • Pentru ca părul de pe cap să crească până la talie vor trece aproximativ 7 ani și 3 ani pentru a crește până la umeri.
  • 85% dintre firele de păr de pe cap se află, la un moment dat, în faza de creștere.
  • O singură șuviță de păr poate susține o greutate de 100 de grame, ceea ce înseamnă că, împreună, toate șuvițele de păr pot susține o greutate de până la două tone. Acest lucru este echivalent cu greutatea a doi elefanți. Rezistență remarcabilă se datorează structurii unice a firelor de păr, care sunt compuse dintr-o proteină numită cheratină.
  • Creșterea părului este stimulată pe vreme caldă, de aceea părul va crește puțin mai repede vara decât toamna sau iarna.

Culoarea părului

De ce unele persoane au, în mod natural, părul blond, în timp ce altele sunt roșcate? Când poți folosi vopsea de par gri sau roșie și cum poți obține o intensificare a culorii naturale fără să degradezi firul de păr? Îți prezentăm câteva curiozități despre culoarea părului.

  • Culoarea părului este dată de pigmentul numit melanină, care este responsabil și de culoarea pielii și a ochilor. Prin urmare, culoarea părului depinde de cantitatea de melanină pe care o are fiecare fir de păr.
  • Cea mai frecventă culoare de păr din lume este negrul, iar cea mai rară culoare este roșul. Mai puțin de 4% din populația lumii are părul roșcat natural.
  • Persoanele cu părul blond tind să aibă mai multe fire de păr pe cap, aproximativ 140.000. Urmează persoanele cu părul șaten, cu 110.000 de fire, negru, cu 108.000, și roșu, cu 90.000.
  • Culoarea părului este moștenită, împreună cu gradul și momentul încărunțirii.
  • Firele de păr gri nepigmentate tind să fie mai aspre decât cele colorate.
  • Culoarea părului poate fi schimbată și îmbunătățită cu vopsele, dar părul vopsit este cu aproximativ 10% mai slab decât părul natural.
  • Colorarea părului cu vopsele nu subțiază în mod direct firul de păr. Însă, fără o îngrijire corespunzătoare, părul poate deveni uscat sau fragil, ducând la rupere, în cazul anumitor culori.
  • Pentru a schimba culoarea părului natural cu ajutorul vopselelor, este important să alegi nuanțe apropiate celei naturale, pentru a nu degrada prea tare firul de păr. Pentru a trece de la o culoare închisă la una deschisă, e nevoie să decolorezi firul de păr.

Interesant este și faptul că părul tău conține urme ale ADN-ului. Acesta este motivul pentru care părul este, adesea, folosit în analizele medico-legale pentru a identifica persoane sau pentru a determina trăsăturile genetice. De asemenea, părul tău poate oferi informații valoroase despre sănătatea ta generală. Modificările de textură, grosime și culoare pot fi un indiciu al unor afecțiuni subiacente, cum ar fi dezechilibrele hormonale, deficiențele nutriționale sau stresul.

Așadar, părul este o structură fascinantă și complexă care deține multe secrete ce așteaptă să fie descoperite.

Sursă foto: Freepik

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristina Cruceru este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A absolvit Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism, apoi masterul „Jurnalism Tematic” din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele citeste mai mult
Parteneri
Fiica ei e una dintre cele mai sexy artiste, însă nici mama sa nu se lasă mai prejos! Imagini incendiare cu Denise Iacobescu
Fiica ei e una dintre cele mai sexy artiste, însă nici mama sa nu se...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de la decesul artistului: „Nu fac parastas, las pe seama văduvei, a fost coană preoteasă”. Cum își alină dorul și suferința
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de...
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
FCSB și Europa League: Cum rescrie istoria fotbalului european
Un român și-a ucis soția pe o stradă din Palma de Mallorca. În mașină era și fetița lor de 2 ani. Femeia avea ordin de protecție
Un român și-a ucis soția pe o stradă din Palma de Mallorca. În mașină era...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Au fost activate forțele aeriene
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top”
Lider de sindicat, despre bugetari: „Un etaj întreg vine la muncă după ora 10:00. Am...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit sfârșitul mult prea devreme. Prietenii și apropiații sunt încă în stare de șoc
Ce a apărut la locul tragediei din Ploiești, acolo unde Armando și Mihai și-au găsit...
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești,...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a arătat, de fapt, din ce e format prânzul ei. „E foarte greu, dar să știți că reușesc.”
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au fost filmate
Curier bătut cu bestialitate de doi indivizi în Cluj-Napoca, sub ochii trecătorilor. Scenele şocante au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Ce spune ȘTIINȚA despre oamenii cărora nu le place să citească
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a fotografiat dezbrăcată în zăpadă: „Are un efect sedativ și...”. Explicația care i-a surprins pe toți
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a...
Top 7 stațiuni montane din România. Ce alternative sunt la Valea Prahovei
Top 7 stațiuni montane din România. Ce alternative sunt la Valea Prahovei
Alina Bădic anunță ce persoane sunt ajutate de Pluto și la ce trebuie să fim atenți. E important să știm asta
Alina Bădic anunță ce persoane sunt ajutate de Pluto și la ce trebuie să fim...
Decizie pentru românii care-și schimbă buletinul. Reguli noi la bancă din ianuarie 2025
Decizie pentru românii care-și schimbă buletinul. Reguli noi la bancă din ianuarie 2025
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
Elena Udrea a CEDAT. Anunțul teribil venit de urgență din închisoare acum câteva minute
Elena Udrea a CEDAT. Anunțul teribil venit de urgență din închisoare acum câteva minute
Adevărul neștiut despre moartea Ilenei Sărăroiu. Zvonul sinsitru care s-a răspândid în perioada comunistă
Adevărul neștiut despre moartea Ilenei Sărăroiu. Zvonul sinsitru care s-a răspândid în perioada comunistă
Cât costă ornamentele pentru bradul de Crăciun. Cât plătești pentru un brad artificial sau o instalație LED, în decembrie 2024
Cât costă ornamentele pentru bradul de Crăciun. Cât plătești pentru un brad artificial sau o...
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el:
Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește...
Creatura care a fost văzută în părțile României. Trăiește numai în Siberia. „Este o specie extrem de rară”
Creatura care a fost văzută în părțile României. Trăiește numai în Siberia. „Este o specie...
Revolut, lovitură totală pentru Banca Transilvania, ING, BRD, BCR, CEC Bank și Raiffeisen. Ar putea prelua milioane de clienți din România
Revolut, lovitură totală pentru Banca Transilvania, ING, BRD, BCR, CEC Bank și Raiffeisen. Ar putea...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×