Acasă » Știri » Panouri fotovoltaice 2019. Ce sunt, cât costă și cum se instalează panourile fotovoltaice

Panouri fotovoltaice 2019. Ce sunt, cât costă și cum se instalează panourile fotovoltaice

De: Cancan 06/06/2019 | 11:27
Panouri fotovoltaice 2019. Ce sunt, cât costă și cum se instalează panourile fotovoltaice
Panouri fotovoltaice

Foarte mulți proprietari de locuințe individuale au devenit interesați de instalarea panourilor fotovoltaice după ce Fondul de mediu a anunţat că statul va subvenţiona cu până la 20.000 de lei montarea unor astfel de sisteme. Plus că avem, în sfârșit, legislaţia primară care permite vânzarea de energie electrică produsă acasă.

Luați în calcul să vă instalați panouri solare, dar nu cunoașteți foarte multe detalii despre aceasta sursă de energie verde? În acest caz, ați ajuns în locul potrivit.

Totul despre panourile fotovoltaice

Panourile Fotovoltaice reprezintă generatorul de energie în cadrul unui sistem fotovoltaic. Panourile au rolul de conversie a energiei fotonilor în energie electrică realizată cu ajutorul a mai multor celule fotovoltaice.

Ce sunt panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice transformă radiația solară în energie electrică. Un panou fotovoltaic este compus din mai multe celule solare legate în serie sau paralel. Randamentul unor asemenea panouri este cuprins între 8-20%, în funcție de gradul de absorbție a radiației solare. (Citește și CÂT DE SĂNĂTOASE SUNT PANOURILE RADIANTE? )

Eficiența destul de scăzuta a panourilor fotovoltaice actuale este în principal datorată faptului că din spectrul solar vizibil doar o mică parte de frecvențe de undă a radiațiilor luminoase sunt transformate în electricitate.

Despre energia solară fotovoltaică în România

Energia solară fotovoltaică este energie produsă prin celule fotovoltaice solare, care convertesc lumina soarelui direct în energie electrică. Celulelor solare erau înainte folosite adesea pentru alimentarea, fără baterii electrice, a calculatoarelor de buzunar și a ceasurilor.

Ele sunt fabricate din materiale semiconductoare similare cu cele utilizate în electronică la cipurile semiconductoare din componența dispozitivelor semiconductoare.
Când lumina soarelui este absorbită de aceste materiale, energia solară este convertită cu participarea particulelor subatomice, și fluxul dirijat de electroni ce ia naștere, reprezintă electricitate.

Acest proces de conversie a energiei luminii în energie electrică se numește efect fotovoltaic. De aceea, celulele fotovoltaice nu trebuiesc confundate cu alte sisteme de conversie ale energiei solare. Ele sunt notate cu simbolul PV.

Performanța unei celule fotovoltaice este măsurată după intensitatea curentului electric produs de ea. Din acest motiv panourile solare fotovoltaice au în cel mai bun caz o eficiență de 15%. O eficiență atât de mică a unui panou conduce la un număr mare de panouri necesare și deci înseamnă costuri mai mari. Îmbunătățirea celulelor solare este principalul obiectiv actual și de viitor al industriei fotovoltaice pentru îmbunătățirea randamentului. Primele celule fotovoltaice aveau 4% eficiență și au fost produse în anul 1950. Astăzi a treia generație de panouri fotovoltaice conțin celule cu o eficiență de 20% și se pare că în câțiva ani aceasta să crească.

Harta potențialului energetic solar la nivel național.

Cum se instalează panourile fotovoltaice

Panourile solare funcționează cel mai eficient cand sunt amplasate cu fața direct către soare, la un unghi optim și fără să fie afectate de umbra pomilor. Eficiența panourilor solare depinde și de zona în care locuiești, dar și de condițiile meteo.

(Citește și PRIMA MAŞINĂ ELECTRICĂ CARE SE ÎNCARCĂ DE LA SOARE VA FI LANSATĂ ÎN 2019. POŢI SĂ MERGI CU EA CÂTEVA LUNI FĂRĂ S-O BAGI ÎN PRIZĂ!)

Montarea unui sistem de panouri solare poate dura mai mult sau mai putin, in functie de complexitatea proiectului si numarul de panouri solare pe care vrei sa le instalezi. Daca nu ai in apropiere o retea de energie solara, poti sa optezi pentru instalarea unui panou solar independent, iar acest tip de panou solar se numeste off-grid.
Cu putina indemanare, poti sa realizezi acest proiect destul de usor. Uite care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

1. Alegerea locului potrivit – de obicei, locul ideal pentru montarea panourilor solare este pe acoperis, insa, daca ai o curte mare, poti sa le montezi pe sol. Indiferent de locul in care le montezi, trebuie sa te asiguri ca sunt expuse la soare. Acestea trebuie indreptate spre partea sudica sau catre partea estica, in functie de configuratia spatiului.

2. Alegerea monturii – aceasta asigura montarea optima a panourilor solare si le protejeaza impotriva vantului puternic, furtunilor sau altor conditii meteo aspre. Foloseste un boloboc si un metru liniar ca sa instalezi corect panourile si un adeziv care sa impiedice scurgerile in interiorul casei.

 3. Instalarea panourilor solare – dupa ce ai instalat montura, trebuie sa montezi sinele mobile si suportul metalic. Acestea trebuie plasate la cel putin 6 cm de acoperis. Plaseaza apoi panourile solare si aplica un adeziv special care sa impiedice miscarea panourilor. Asigura-te ca vantul poate sa bata pe sub panouri si apa se scurge cu usurinta de pe suprafata panourilor.

4. Calcularea unghiului – dupa ce ai instalat panourile solare, trebuie sa calculezi unghiul de inclinare in care lumina se reflecta cel mai bine. Unghiul optim se calculeaza in functie de latitudinea casei, din care trebuie scazute sau adunate 15 grade, in functie de anotimp. Iarna, de exemplu, trebuie adaugate 15 grade pentru ca panourile solare sa devina inclinate spre orizont. Ca idee, in Romania, majoritatea tipurilor de acoperisuri au un unghi de inclinatie cuprins intre 30 si 45 de grade. Poti sa folosesti si un solar tracker care urmareste pozitia soarelui si aliniaza constant sistemul de panouri solare.

Pe langa panourile solare, mai ai nevoie de urmatoarele dispozitive:

regulator de tensiune – previne supraincarcarea bateriei

baterie de acumulator – livrarea energiei in lipsa luminii solare

dispozitiv de deconectare – in cazul descarcarii sub limita a acumulatoarelor

dispozitiv de masurare – care indica directia de alimentare si cantitatea de energie produsa sau consumata

Ce preț are un panou fotovoltaic

Preţul unui sistem complet de 3 kWp diferă în funcţie de furnizor şi de produsele alese. Un sistem cu echipamente de top poate ajunge şi la 1.400 de euro pe kWp iar unul ieftin poate costa 700-800 de euro pentru un kW instalat. În acest exemplu indicativ considerăm o configuraţie la un preţ mediu estimat de 1.100 euro per KW instalat, aproximativ 4.600 de lei, preciează economica.net.

Asta inseamnă că echipamentele pentru un sistem de 3 kWp costă aproximativ 13.800 de lei. Montajul, în functie de firma care execută lucrarea şi de gradul de dificultate al locului, va costa undeva între 400 si 600 de euro. Pentru acest exemplu consideram din nou media şi un cost de 2.300 de lei pentru montaj.

Avizele si proiectarea pot costa câteva sute de euro, în funcţie de cerinţele din certificatul de urbanism.

Astfel, în funcţie de configuraţia şi firma aleasă, ajungem la un cost pentru instalarea celor 3 kWp cu echipamente noi performante de aproximativ 17.000-18.000 de lei, apropiat de limita de 20.000 de lei fixată de Fondul de Mediu în ultima popunere de ghid de finanţare. În varianta ieftină, aceste sisteme pot fi achizionate şi cu 10.000 -12.000 de lei, dar probabil calitatea echipamentelor nu va fi cea mai bună.

Care sunt producătorii de panouri fotovoltaice

Panourile monocristaline sunt cele mai eficiente şi cele mai scumpe, panourile policristaline au un randament foarte bun şi un raport calitate-preţ imbatabil pentru regiunile insorite. Aceste panouri sunt şi cele mai folosite in parcurile solare de mari dimensiuni. În general companiile Tier 1 care produc panouri fotovoltaice sunt cele care produc panouri solare de 5 ani sau mai mult, au o situatie financiara stabila şi au prodpuctie 100% automatizată. Cateva exemple: Sunpower, Panasonic, LG, Trina, Jinko, Canadian Solar.

Structura de montaj: Aluminiu (mai scumpă) sau oţel zincat (mai ieftină)

Invertoarele şi controlerele: sunt cele mai sensibile echipamente, e recomandat să fie achiziţionate de la producători renumiţi cum ar fi SMA, Huawei, Schneider, Siemens etc. şi să fie acreditate de Transelectrica, susține tot economica.net.

Ce este programul ”Casa Verde 2019”

Administrația Fondului de Mediu (AFM), a lansat noua versiune a Programului Casa Verde prin care beneficiarii, persoane fizice, vor putea sa își instaleze sisteme fotovoltaice pentru autoconsum si sa devină prosumer.

In cadrul programului, se oferă pana la 20.000 Ron pentru persoanele fizice care doresc sa își instaleze un sistem fotovoltaic. Programul derulează exclusiv in anul 2019, nefiind prevăzută extinderea lui in următorii ani.

Bugetul alocat pentru acest program va deservi aproximativ 26.000 de locuințe. Scopul acestui program este de creștere a eficientei energetice a locuințelor, realizând economii de energie. Puterea minimă a unui sistem fotovoltaic nu poate fi sub 3 kWp, sa fie conectat la rețea si poate fi hibrid cu acumulator. In cadrul acestui proiect, efortul financiar al beneficiarilor este minim. Având in vedere suma finanțată, amortizarea sistemului se va face intre 1 si 3 ani in funcție de capacitate si specificații. restul detaliilor le găsiți AICI.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Iarna se întoarce în România! ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Iarna se întoarce în România! ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită a milionarului, care e cu 24 de ani mai tânără
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Ispita de la Insula Iubirii i-a luat mințile fostului campion al României! Milionarul a divorțat pentru Antonela, mai tânără cu 24 de ani
Ispita de la Insula Iubirii i-a luat mințile fostului campion al României! Milionarul a divorțat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Bomba sexy care a cucerit un celebru milionar român. Iubitul ei e cu 24 de ani mai în vârstă și abia a ieșit dintr-un mariaj
Bomba sexy care a cucerit un celebru milionar român. Iubitul ei e cu 24 de...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului....
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Cum arată micul dejun la conacul lui Mircea Dinescu: „Vai de viața mea”. Poetul l-a avut drept oaspete pe brazilianul care cântă muzică populară românească
Cum arată micul dejun la conacul lui Mircea Dinescu: „Vai de viața mea”. Poetul l-a...
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă vina pe stres
Ce au descoperit anchetatorii la reconstituire, în cazul crimei de pe A1? Avocatul afaceristului dă...
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una alteia: „A încercat să ne imite și să ne ironizeze mai mult decât a ne imita.”
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Legătura dintre femeia găsită ucisă la marginea autostrăzii și criminalul ei. Ce i-a scăpat autorului când a vrut să-și șteargă urmele
Legătura dintre femeia găsită ucisă la marginea autostrăzii și criminalul ei. Ce i-a scăpat autorului...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Unde să NU-ți încarci NICIODATĂ telefonul! Ce riști?
Unde să NU-ți încarci NICIODATĂ telefonul! Ce riști?
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
S-a aflat deja! Echipele care au părăsit Asia Express. Adi Nartea și Victor Slav ar fi printre eliminați
S-a aflat deja! Echipele care au părăsit Asia Express. Adi Nartea și Victor Slav ar...
Localitatea din România în care au ajuns tone de gunoaie din Europa: „Așa e de ani de zile”
Localitatea din România în care au ajuns tone de gunoaie din Europa: „Așa e de...
Ce să faci dacă vârfurile plantelor de apartament sunt maro. Așa rezolvi problema, fără prea mari bătăi de cap
Ce să faci dacă vârfurile plantelor de apartament sunt maro. Așa rezolvi problema, fără prea...
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie mamă”
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea....
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula Iubirii”
Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, sedus de o ispită de la „Insula...
Ce i-a putut face un bătrân din Italia, de 90 de ani, BADANTEI care avea grijă de el. Femeia le-a povestit polițiștilor, în amănunt, tot ce a îndurat
Ce i-a putut face un bătrân din Italia, de 90 de ani, BADANTEI care avea...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește pe omul acesta”
Codin Maticiuc cere ajutorul fanilor în mediul online: ”3000 de euro pentru primul care-l găsește...
Livia Eftimie, mesajul cu subînțeles care îl va enerva la maxim pe Cătălin Bordea: „Tot ce contează e dacă merită sau nu”
Livia Eftimie, mesajul cu subînțeles care îl va enerva la maxim pe Cătălin Bordea: „Tot...
Acestea sunt obiectele care îți aduc noroc. Lidia Fecioru spune că trebuie să le ai mereu în casă: “Îți asigură un loc în societate”
Acestea sunt obiectele care îți aduc noroc. Lidia Fecioru spune că trebuie să le ai...
Orașul viitorului, un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert, fără drumuri și mașini, nu se mai construiește
Orașul viitorului, un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert, fără drumuri...