Laurentiu Baciu, locul 38 din topul fermierilor, este un om bolnav de modestie, dupa cum se descrie. Munceste cate 16 ore pe zi, are o masina care sa-I satisfaca toate nevoile si vrea sa calatoreasca cand se va retrage din activitate.
Agricultorul are o avere estimata la 10-12 milioane de euro, iar pentru a strange acesti bani el a inceput munca de la 12 ani. Afacerea a inceput-o cu un tractor imprumutat, iar apoi s-a dezvoltat pana a reusit sa-si cumpere unul.
“Nu l-am patruns in totalitate si nu am avut timp sa il analizez, dar ca o gluma as putea spune ca bine ar fi daca ar fi si un top al plus valorii pe care o realizam noi si o dam la bugetul statului. Poate ca ar fi mai semnificativ contributia noastra, nu ceea ce ne-a ramas noua. O sa vedeti cat am dat, iar cifrele depasesc cu mult pe cele din acest top. Primii bani munciti i-am facut de la o varsta foarte frageda, de pe la 12 ani, cand mergeam cu ziua la o ferma din localitatea unde m-am nascut, pe opt lei pe zi. Atat era atunci!
Ma duceam la recoltat cartofi, strans fan si asa faceam in fiecare vara bani, ca atunci cand venea scoala aveam de manual, caiete si imbracaminte, toate erau din banii munciti de mine. Practic eu de la 12 ani am muncit si am produs bani, iar acum muncesc la fel. Afacerea a pornit cu un tractor. Nu il avea familia, noi eram o familie modesta. Prima si prima data am imprumutat unul si am facut treaba. Apoi am cumparat unul, am luat-o cu un tractor, cu doua, cu trei si asa mai departe”, ne-a povestit, zambind, Laurentiu Baciu.
“Duminica, angajatii mei sunt liberi, iar eu o iau de nebun sa treaca ziua”
Nu se sfiieste sa recunoasca ca munceste cot la cot cu oamenii sai, iar duminica cand sunt liberi umbla de colo, colo sa treaca ziua. Fermierul milionar spune ca munceste peste 14 ore pe zi, dar nu se simte obosit.
“Niciodata nu am privit afacerea, eu vin din lumea reala, stiu tot ceea ce se intampla in meseria asta, am practicat-o personal, atat pe combina, cat si pe tractor. Toatre aceste afaceri nu le-am facut din birou, ci de pe camp. Nu am tinut o evidenta, pentru ca eu am crescut zilnic si nu m-am oprit undeva sa fac o statistica (nr cand a facut primul million de euro) in ce data sau cand sarbatoresc evenimentul. Am muncit in continuare si dupa 20 si ceva de ani de activitate intensa cu 14 – 16 ore pe zi , 365 din 365, bineinteles ca s-a acumulat si o valoare. Eu stau de multe ori si ma intreb la cei care nu au ce face, ce fac toata ziua. Eu inebunesc. Duminica, angajatii mei sunt liberi, iar eu o iau de nebun, ma duc pe colo, pe colo sa treaca ziua. Eu nu as putea sa stau asa, sa ma duc in bucatarie, la televizor si iar in bucatarie. Acuma nu vreau sa se interpreteze gresit, dare u nu cunosc termenul oboseala. Nu ma simt obosit, eu cand ii vad ca nici nu s-au trezit bine si vorbesc de oboseala, inebunesc. Ce oboseala, asta nu cumva se traduce lene”, a mai spus agricultorul.
Asteapta ca mostenitorul sa preia afacerea, apoi sa plece sa vada lumea
Agricultorul vrea ca atunci cand se va retrage din activitate sa plece sa cutreiere lumea. Vrea sa fie unul dintre pensionarii care i-a vazut in autocare prin excursiile care le-a facut prin America de Nord si Europa.
“Eu pasiune am, dar timp nu am. Dar caut pe cat posibil sa iau din fiecare cate putin, atat cat imi permite timpul. Sportul mi-a placut intotdeauna, imi place efortul. Imi place sa zbor foarte mult cu avionul, o alta pasiune este vanatoarea. Nu am decat doua arme, dar vanatoarea ceea corecta, a unui ecologist, nu braconaj. Armele sunt de ultima generatie si le folosesc atunci cand trebuie si cum trebuie. Sunt constiet de ceea ce se petrece in jurul meu si vreau sa fiu responsabil de tot ceea ce fac. Eu sunt o fire foarte curioasa si vreau sa imi dau seama de tot ceea ce se intampla in jurul meu, sa vad multe locuri si sa ma documentez, dar nu am timp. Fiecare loc are ceva special, nu am reusit sa ajung in Asia, Australia, dar am fost in America de Nord, in toata Europa, atat cat mi-am putut permite, ca timp.
Mi-as dori, poate dupa ce imi incetez activitatea sa imi cunosc si eu planeta. Daca vedeti dumneavoastra pe afara toate autocarele sunt pline cu pensioanri, nu cu tineret, deci tineretul e la munca. Nu m-as muta, este exclus. Nu as parasi locurile natale, dapoi tara. Am un mostenitor care vine din urma si astept sa ajunga pana acolo sa-i pot lasa aceasta munca si eu sa ma duc. Copii se implica, sunt constienti de ceea ce se intmapla. Este un business pus la punct, acum nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa-l gestioneze. Nu vor mai trece prin ce am trecut eu”, ne-a mai povestit Laurentiu Baciu.
Un milionar modest din cale afara
Fermierul ne-a spus ca el nu vrea sa iasa in evidenta, iar prietenii i-au “reprosat” ca este “bolnav de modestie”. Nu si-a luat masina sa fie vazut in ea, nu are o mega vila, ci doar o casa, construita la ferma, cu un singur nivel cat sa duca un trai decent.
“Nu am vrut sa ies in evidenta cu bunastarea, chiar de cele mai multe ori mi s-a reprosat ca sunt bolnav de modestie. In atatia ani de munca am o masina, un jeep, dar nu dintre cele mai scumpe. Unul care sa imi satisfaca cerintele la ceea ce fac, nu unul ca sa fiu vazut in el. Este o chestie sfidatoare sa iti ei nu stiu ce masina sa fii vazut in ea, tinand cont ca in tara asta sunt multi care nu au ce pune pe masa. Apartamentele eu le-am lasat la copii, iar acolo la ferma mi-am facut o casa cu un singur nivel, functionabila. Nu cat o scoala, nu cu 20 de camera, nu cu nu stiu ce smecherii, ci cat sa duc un trai decent de om normal”, s-a confesat fermierul.
Alex Saulea