Politica guvernului Orban – Primii la amenzi, ultimii la testări

Publicat: 27/04/2020 | 15:10
Politica guvernului Orban – Primii la amenzi, ultimii la testări

Conform portalului worldmetrs.info, care prezintă statistica legată de coronavirus la nivel mondial, România a realizat până acum 121.602 teste pentru a depista persoanele infectate. Mai exact, țara noastră a efectuat 6.321 de teste la un milon de locuitori, ceea ce o clasează la coada Uniunii Europene. În același timp, Poliția Română a dat peste 230.000 de amenzi  în timpul stării de urgență, în cuantum de peste 80 de milioane de dolari.

 Orban nu crede în modelul german

La nivel european, cel mai performant sistem medical în lupta cu Covid-19 pare a fi cel german. Deși sunt înregistrate peste 150.000 de cazuri, numărul morților este de doar 5.575. Metoda folosită de guvernul de la Berlin este relativ simplă și se bazează pe recomandările OMS – realizarea a cât mai multe teste pentru a depista din timp persoanele infectate, astfel încât să nu se ajungă la cazuri critice.

Președintele Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: ”Mesajul nostru pentru toate țările este simplu: Faceți teste! Faceți teste! Faceți teste! Testați fiecare caz suspect”.

În România lucrurile stau total diferit. Premierul Ludovic Orban a afirmat, la Digi 24, că nu există o relație de proporționalitate directă între numărul de testări pentru coronavirus și cel al cazurilor confirmate de COVID-19. Realizatoarea Digi24 a spus: ”sunt voci care ar putea să spună că în alte țări se testează masiv și că la noi capacitatea de testare este la un nivel destul de scăzut”. Premierul Orban a negat că ar exista vreo legătură între numărul mic de testări și numărul mic de raportări. ”Am auzit această teorie. Este o teorie falsă, este o teorie mincinoasă”.

 Logica politică din spatele lipsei de testări

Toate acțiunile guvernului sunt executate în logică electorală. Orban speră că un număr mic de teste înseamnă un număr mic de pacienți deci, o problemă mai mică pentru guvern. Acesta este motivul pentru care s-a opus din toate puterile testărilor propuse de Firea la București. Iar ”cazul Suceava” este un dezastru umanitar, o continuare a acestei politici duse de PNL poate crea alte Suceve.

Articol scris de Valentin Popescu

Citește și...