Argeseanul Dorin Stan a oferit unul dintre cele mai emotionante momente din istoria Masterchef, cand a adus gustul copilariei pe masa juriului exigent care l-a subestimat in momentul prezentarii.. prajiturii cu bulion.
“Bucatar am vrut sa ma fac, dar nu m-a lasat tata. A zis ca un baiat bare si ala trebuie sa se faca mecanic”, asa si-a inceput prezentarea in cadrul concursului Dorin Stan. Coplesit de emotii si de privirile curiosilor care roiau pe langa el cand gatea desertul care avea sa-l faca celebru, barbatul, stangaci in fata unui mixer, va ramane in istoria concursului ca fiind unul dintre cele mai incredibile povesti de viata!
Dorin Stan este un tehnician din Stefanesti, in varsta de 46 de ani, care i-a cucerit intr-un final pe cei trei jurati “MasterChef” cu un preparat simplu, dar cu poveste si realizat corect: prajitura cu bullion! Dorin a gatit prima oara in copilarie, cam de la varsta de 7 ani, cand a facut impreuna cu o vecina o coca pentru clatite, pe care insa au aruncat-o pentru ca nu a fost deloc reusita. Este casatorit de 24 ani, iar sotia sa lucreaza ca tehnician calitate si au impreuna un baiat in varsta de 18 ani.
“Am inceput sa gatesc serios in perioada in care sotia era insarcinata, ea nu se mai putea descurca cu toate sarcinile casei si i-am preluat aceasta sarcina”, a povestit concurentul.
Nimeni nu observat de la inceput un alt detaliu care il face pe Dorin diferit fata de ceilalti concurenti, deis pentru el acest lucru nu mai este de mult un impediment, mai exact lipsa a doua degete.
A gatit non stop, timp de trei zile
La 17 ani Dorin s-a angajat ca lucrator pe o freza, desi visul sau era sa lucreze in bucatarie. Dupa numai o luna de la angajare, Dorin a avut un accident in care si-a pierdut policele si indexul mainii drepte.
In 1996, pe 15 februarie, s-a nascut fiula sau, chiar de ziua lui.
“Un cadou mai frumos nu exista! Nu a fost usor, dar pentru ca ne-am dorit sa-l avem tot timpul aproape, o perioada am stat in schimburi cu baiatul, dupa care eu am ramas cu el acasa si a venit perioada in care am inceput experimentele gastronomice. Noi suntem o familie vesela si primitoare, cu multi prieteni. Modul meu de a gati si preparatele delicioase ii atrag oricum pe toti si mereu vor si la pachet. La ultumul Craciun am facut pentru prima data cozonaci atat de buni, incat colegii fiului meu l-au declarat “cozonacul suprem”. O prajitura la care toti se aboneaza este savarina, pe care de aceste sarbatori am facut-o necontenit timp de trei zile, pentru toti prietenii si rudele, peste 300 de bucati”, a mai precizat Dorin.
Acum isi doreste sa isi transforme aceasta pasiune in meserie si de aceea s-a prezentat la preselectiile “MasterChef”.
“Eu gatesc acasa, gatesc in fiecare zi. Nu particip pentru bani, ci pentru experienta. Sotia gateste si ea, toti cei din familie imi sustin pasiunea. Visul meu si al familiei mele e sa avem un restaurant cu mancare gatita la foc mic, pe indelete, cu 8 mese, un local linistit, unde sa iti poti intalni prietenii”, povesteste barbatul.
Ce inseamna “MasterChef” pentru Dorin?
“Ce imi place sa cred ca inseamna pentru toti cei ce participa: o rampa de lansare, un loc unde in timp scurt, daca esti capabil, poti acumula din experienta chefilor, poti avea mult mai multa incredere in tine, pe scurt iti poate schimba viata.”
Bucatarul a dezvaluit reteta care l-a facut celebru:
Prajitura cu bulion
Ingrediente:
Foi:
15 linguri ulei
15 linguri bullion
9 linguri zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 kg faina
Sare
1 sticluta esenta de rom (35 ml)
Crema:
200 ml lapte
800 ml apa
200 g unt
200 g gris
4 linguri zahar
sare
800 g (un borcan mare) gem de prune
Caramel:
200 g zahar
100 ml apa
100 g zahar farin
Foi: se mixeaza zaharul cu uleiul si bulionul, obtinandu–se o crema spumoasa, peste care se adauga treptat faina amestecata in prealabil cu bicarbonatul si sarea. Rezulta o coca elastica, pe care o portionam in 4 bucati egale. Se intinde fiecare bucata si se coace pe dosul tavii, ce a fost pudrat cu faina, in cuptorul incins la temperatura medie. Timp de coacere pentru fiecare foaie 7 min. Crema: se amesteca apa si laptele si se pun la fiert impreuna cu zaharul, adaugandu-se grisul in ploaie. Dupa fierbere se da la rece si cand este calduta adaugam untul. Le alifiem impreuna cu esenta. Caramel: caramelizam zaharul si adaugam apa, continuand fierberea pana se reduce. Asamblarea: se aseaza o prima foaie in tava, peste care se pune ½ din crema si asezam urmatoarea foaie peste care turnam gemul. Continuam cu inca o foaie, restul de crema si foaia finala. Se da la odihna.
(Maria Apostol)