Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul pentru neregulile in dosarele de restituire de la ANRP

Publicat: 13/03/2012 | 00:00
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate in cadrul auditului realizat la Autoritatea Nationala de Restiturie a Proprietatilor (ANRP), unde peste 80% din dosarele solutionate pe fond funciar nu aveau atasate certificatele de mostenitor.

Presedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat marti, dupa sedinta de Guvern, ca s-au gasit „nereguli grave” in repartizarea pentru solutionare a dosarelor de despagubire, fara criterii si registre de evidenta, iar in urma verificarilor s-a constatat ca in cazul a circa 80% din cazurile pentru care s-au emis decizii de despagubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de mostenitor.

Danilescu a precizat ca din cele aproximativ 38.000 de dosare inregistrate pentru perioada 2005-2011, circa 21.000 nu au fost repartizate spre analiza, iar restul de 17.000 de dosare, desi au fost repartizate, nu au fost analizate si solutionate.

„Sunt si celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinte emise de medicul de familie si rapoarte medicale, in care diagnosticele invocate au fost infectii urinare, fost fumator si consumator de etanol. S-a mai constatat ca dosarele de despagubire au fost atribuite in vederea evaluarii proprietatilor catre aceleasi 12 societati din 34 inregistrate sau catre aceiasi 10 evaluatori persoane fizice autorizate din 53”, a spus Danielescu.

Suma totala platita in 2010 societatilor de evaluare s-a ridicat la circa trei miliarde lei, din care 91% catre cele 12 societati, iar in 2011 au fost achitate aproximativ 1,8 miliarde lei, din care 76% tot catre cele 12 societati.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a anuntat ulterior ca premierul Ungureanu a sesizat Parchetul in cazul neregulilor constatate in urma auditului de la ANRP. Dorina Danielescu a a fost instalata la conducerea ANRP in octombrie 2011, dupa ce Crinuta Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea institutiei.

Demisia lui Dumitrean a survenit arestarii vicepresedintelui ANRP Remus Baciu intr-un dosar de coruptie, acesta fiind acuzat ca ar fi primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate.

„Cu ocazia preluarii mandatului, am solicitat desfasurarea si analizarea unei misiuni de audit ad-hoc, efectuata de specialisti din Ministerul Finantelor, cu privire atat la activitatea desfasurata in cadrul ANRP, cat si cu privire la executia bugetara pe parcursul anului 2010-2011”, a spus Danielescu.

Citește și...