Prima recoltă de cartofi noi româneşti a plecat din Călăraşi-Dolj spre Capitală. Preţul ajunge şi la 10 lei pentru un kilogram

Publicat: 11/04/2019 | 14:23

Primii cartofi noi românești au plecat, joi, din Călărași – Dolj, din solariile fermierilor. Aceștia spun că producția este bio, fără chimicale, care să le forțeze creșterea. Cartofii noi vor ajunge în supermarketuri și la export. (CITEȘTE ȘI: N-O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI CE A GĂSIT UN BUZOIAN ÎNTR-UN SAC DE CARTOFI CUMPĂRAT DE LA SUPERMARKET)

Una dintre familiile care a recoltat cartofii din solar este familia Firan. Aceștia cultivă cartofi  de peste 20 de ani. Prin fonduri europene, sotii si-au cumpărat si cateva solarii, în care cultivă cartofi extratimpurii. Vremea și solul nisipos i-au ajutat să livreze pentru prima dată mai devreme primele legume în piețele din București, cu prețuri de 8-10 lei/ kg.

Fermierii din Călărași-Dolj au strâns prima recoltă de cartofi noi

„Mulţi nu cred că aceşti cartofi sunt româneşti, zic că îi aducem din Grecia”, spune Gelu Firan.

La vară vor costa doi lei kilogramul

Este pentru prima dată când cartofii româneşti ies la începutul lunii aprilie. De aceea, agricultorii spun că preţurile de 8-10 lei/kg sunt mulţumitoare. Totusi, recunosc că sumele sunt mai mici în comparatie cu anul trecut.

Altii estimează că vor scoate peste 18 tone de cartofi la hectar. În câmp însă cartofii vor ieşi in iunie şi vor ajunge la preţuri de doar 2 lei/kg.

Comuna Călăraşi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu doi ani, prin care cartofii româneşti vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi la export, în Polonia. (VEZI ȘI: REVOLUȚIE ÎN PATRIA PEPENILOR. OLTENII S-AU REPROFILAT! AU ÎNCEPUT SĂ…)

Citește și...