Rapsodul Gheorghe Turda a fost “turnator” la Securitate – si-a parat o matusa care voia sa fuga din tara!

Publicat: 27/10/2011 | 00:00
Curtea Suprema a decis ca rapsodul Gheorghe Turda a fost colaborator al Securitatii. Conform CNSAS, indragitul interpret si-a "turnat" o matusa care voia sa fuga in strainatate.

Intr-un raport din anul 1971, un ofiter de Securitate consemna ca Gheorghe Turda s-a prezentat de bunavoie la militie, unde a relatat dorinta rudei sale. “Matusa mea, Konradt Ileana, intentioneaza sa plece din tara definitiv. Are aprobat un pasaport la data de 8 august 1971 de catre Inspectoratul de Militie si Securitate Maramures”, spunea Turda. In urma informatiilor primite, securistul care s-a ocupat de caz a dispus ca femeii sa i se retraga documentul de calatorie pentru “intentii de ramanere in strainatate”.

Gheorghe Turda are gradul de general de brigada si a fost verificat de CNSAS dupa ce a fost numit in functia de director al Centrului Cultural National din cadrul MAI. Chiar daca decizia este definitiva si irevocabila, CNSAS nu a depus la dosar vreun raport oficial de recrutare sau un angajament de colaborare cu Securitatea al lui Turda.

Citește și...