Acasă » Știri » Știri interne » Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Fostul ministru si-a dat demisia din PNL

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Fostul ministru si-a dat demisia din PNL

De: Cancan 30/01/2014 | 19:07
Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare. Fostul ministru si-a dat demisia din PNL

UPDATE: Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenehiu, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Transformatorul".

18:45 Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi seara pentru MEDIAFAX ca deputatul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare, si-a dat demisia din PNL.

18:30 Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat definitiv, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul „Transformatorul”, s-a predat, joi seara, Politiei Judetene Iasi, unde va ramane pana cand va ajunge mandatul de executare a pedepsei, apoi va fi transferat la penitenciar.

16:30 Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a sustinut joi, intr-o declaratie remisa presei cu aproximativ jumatate de ora inaintea pronuntarii sentintei in cazul sau, ca a avertizat asupra coruptiei privind CFR Marfa si intelegerile ministerului cu diferite companii. Fenechiu a facut o serie de precizari cu privire la cazul Gruia Stoica si licitatia Complexului Energetic Oltenia.

„Eu am avertizat, chiar dinainte de a fi ministru, asupra faptului ca unul dintre principalele motive pentru care CFR Marfa a ajuns sa inregistreze pierderi atat de mari a fost acest gen de corupţie, şi anume inţelegeri dintre conducerile ministerului şi ale companiei cu reprezentanţii companiilor private competitoare. Acestea, fiind informate cu privire la preţurile ofertate de catre CFR Marfa, caştigau licitaţiile impotriva companiei de stat. Cand am ajuns in funcţia de ministru, am facut tot ce mi-a stat in putinţa pentru a termina cu acest flagel, iar rezultatul eforturilor mele s-a vazut prin faptul ca, pe perioada mandatului meu, CFR Marfa a caştigat toate licitaţiile la care a participat”, a sustinut Fenechiu.

Pe de alta parte, vicepresedintele PNL si-a exprimat „amaraciunea” cu privire la accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit Dragos Draghici, directorul CFR Marfa, caruia ii doreste insanatosire cat se poate de rapida.

„Sper ca domnul Draghici a ramas acelaşi om integru pe care l-am cunoscut, care, cel puţin in discuţiile cu mine, a fost mereu cel mai mare duşman al acestui tip de afaceri. Am avut incredere deplina in dumnealui şi imi doresc foarte mult ca, in urma tuturor cercetarilor, sa se constate faptul ca nu a putut fi corupt”, a declarat Fenechiu.

16:00 Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi pentru MEDIAFAX, in urma condamnarii la cinci ani de inchisoare a lui Relu Fenechiu, ca acesta este o „mare pierdere” pentru PNL, iar liberalii spera ca „va trece cu bine prin aceasta incercare” si va ramane apropiat partidului.

„Liberalii isi mentin punctul de vedere de a nu comenta deciziile instantelor, chiar daca din perspectiva umana pot sa-mi exprim regretul ca cineva trece printr-o astfel de experienta. Pentru PNL este o mare pierdere, Relu Fenechiu fiind un om politic cu experienta si care a pus bazele multor proiecte liberale. Fenechiu a fost alaturi de partid si cand PNL a trecut prin vremuri grele de opozitie, dar si cand a trebuit sa-si indeplineasca obiectivele de guvernare. De altfel, prin activitatea sa la conducerea Ministerului Transporturilor a dat dovada de profesionalism, lucru recunoscut de toata lumea, ne aducem aminte de deblocarea fondurilor europene pe Transporturi. Ne exprimam speranta ca Relu Fenechiu va trece cu bine prin aceasta incercare in plan personal si va ramane apropiat PNL”, a declarat Pocora.

Condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mentinut pedeapsa dispusa in 12 iulie 2013 de un complet de trei judecatori in cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, acesta urmand sa execute cinci ani de inchisoare.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.

Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al aceleiasi institutii in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Decizia instantei supreme este definitiva, cei sase urmand sa fie incarcerati.

Deputatul Relu Fenechiu (48 de ani), presedintele Comisie de afaceri europene, se afla in prezent la Iasi, acolo unde are si domiciliul.

Dupa decizia instantei, Relu Fenechiu se poate prezenta la o sectie de politie, de unde sa fie dus in arest, in caz contrar politistii vor pune in executare mandatul de executare a pedepsei.

In 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema, in dosarul „Transformatorul”, la cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

In urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.

Tot atunci, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare cu executare, iar Ioan Turbatu si Ion Marghidan au primit pedepse de cate sase ani de inchisoare cu executare, ultimii doi pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Petru Andronache a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Decizia a fost atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care joi a dat o decizie definitiva in aceasta cauza.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca „Transformatorul”, fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Ioan Turbatu a fost judecat pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, iar Ion Marghidan si Petru Andronache, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 – 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme – SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL – fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 – 1980.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total a fost estimat la 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA), reprezentand valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate.

Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 – 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.

Filiala de Intretinere si Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.

R.N.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Gabriela Cristea, succes în afaceri. Mama adoptivă a vedetei rupe tăcerea: „Știu că le merge foarte bine”
Gabriela Cristea, succes în afaceri. Mama adoptivă a vedetei rupe tăcerea: „Știu că le merge...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Cu cine s-a întâlnit Oana Roman la Paris: ,,Mă urmărește pe Instagram”. Vedeta a postat mai multe fotografii inedite din vacanța din Franța
Cu cine s-a întâlnit Oana Roman la Paris: ,,Mă urmărește pe Instagram”. Vedeta a postat...
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul chiar în ședința de guvern
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în familie. „Niciodată nu a ținut de note sau copiii să fie olimpici.”
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un duhovnic care “deschide cartea”
Păcatul mare pe care-l comit unii preoți. De ce să nu mergi niciodată la un...
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești nativi!
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești...
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de ziua ei de naștere
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
Ce pensie primește Elena Merișoreanu. Suma este colosală față de majoritatea pensiilor românilor
Ce pensie primește Elena Merișoreanu. Suma este colosală față de majoritatea pensiilor românilor
Orășelul din România unde se produce un deliciu apreciat în întreaga lume. Străinii sunt înnebuniți după el
Orășelul din România unde se produce un deliciu apreciat în întreaga lume. Străinii sunt înnebuniți...
Condimentul pe care trebuie să-l pui în omletă. Are un efect fantastic asupra organismului, te menține în cea mai bună formă
Condimentul pe care trebuie să-l pui în omletă. Are un efect fantastic asupra organismului, te...