Fasolea verde este unul dintre cele mai consumate ingrediente în rândul românilor, datorită faptului că este considerată o legumă foarte sănătoasă, dar și pentru că poate fi gătită în nenumărate rețete. În acest articol găsiți cinci exemple de preparate delicioase, sănătoase și în același timp ușor de pregătit cu fasole verde.
Nutriţioniştii recomandă fasolea verde pentru calităţile sale deosebite, studiile efectuate de-a lungul timpului demonstrând faptul că această legumă conţine, printre altele, proteine, dar şi foarte multe vitamine. Foarte populară în România, dar şi pe întregul continent, fasolea verde este indicată în special pentru reglarea nivelului glicemiei, scăderea colesterolului, combaterea afecţiunilor şi pentru reducerea riscului de obezitate. Astfel, diabeticii şi cei aflaţi la dietă pot să consume fără niciun fel de problemă acest aliment.
Iată câteva rețete delicioase care au ca ingredient principal fasolea verde:
Cei mai mulți oameni consumă fasolea verde în combinație cu carne. Sunt însă și preparate delicioase fără aceatsa, un exemplu este fasolea verde cu roșii și usturoi. Care este foarte ușor de pregătit, dar și foarte ieftină și la îndemâna oricui. Pe lângă fasolea verde mai sunt necesare o ceapă, 10-12 căţei de usturoi, o lingură de boia dulce, sare şi piper, ultimele după gust.
Fasolea cu roşii şi usturoi este foarte simplu de pregătit şi se prepară într-un timp scurt. Mai întâi se pregăteşte o cratiţă în care se toarnă puţin ulei, se adaugă ceapa tăiată subţire şi se căleşte la un foc mic timp de aproximativ 5 minute. Urmează apoi să se adauge usturoiul tocat mărunt şi boia, timp în care se amestecă permanent aproximativ două minute.
CITEȘTE ȘI: VIDEO. Mesajul unui patron de pompe funebre, în plină pandemie de coronavirus: „Stați…
Apoi, se pune fasolea verde şi se amestecă cel puţin încă două minute. În sfârşit, se adaugă şi roşiile tăiate mărunt şi se toarnă puţină apă, se acoperă vasul şi se lasă la fiert timp de 30-40 de minute, până când fasolea verde este suficient înmuiată. Din acest moment lucrurile devin şi mai simple, iar tot ce rămâne de făcut este ca mâncarea să fie condimentată după gust, cu sare şi cu puţin piper.
O reţetă oarecum asemănătoare, dar cu ceva mai multe ingrediente poate reprezenta o soluţie şi pentru cei mai pretenţioşi gurmanzi. Din start este nevoie de 500-700 de grame de fasole verde, la care se adaugă un ardei capia şi un ardei gras. Pe listă mai trebuie inclusă o ceapă mare, patru sau cinci morcovi, cinci căţei de usturoi şi două linguri de pastă de roşii. Nu în ultimul rând, cei cărora le place mărarul pot să adauge o legătură proaspătă luată de la piaţă sau supermarket, plus nelipsitele condimente, în primul rând sare şi piper.
Prima dată se fierbe fasolea timp de 10-15 minute, după care se toacă ceapa şi ardeii şi se pun la călit într-o tigaie cu ulei. Între timp, se trece la morcovi, care se taie în bucăţele cât mai mici şi se adaugă lângă ceapă, împreună cu fasolea fiartă puţin. Peste toate acestea se toarnă un pahar de apă şi se lasă la fiert timp de un sfert de oră, timp în care se adaugă şi pasta de roşii şi usturoiul tăiat mărunt. Din acest moment se lasă totul la fiert încă un sfert de oră, la foc mic, după care se poate adăuga sare, piper şi, după gust, mărar.
Şi pentru că multă lume asociază chiar şi fasolea verde cu carnea, o altă propunere vizează mâncarea de fasole cu pulpe de pui. Ingredientele de bază sunt fasolea verde (750 de grame – un kilogram) şi pulpele de pui, de preferat inferioare, aproximativ un kilogram. Lor li se adaugă două cepe, două roşii şi două linguri de pastă de roşii, o legătură de pătrujel şi o lingură de făină, plus sare şi piper.
CITEȘTE ȘI: ORDONANȚĂ. Marcel Vela: „Au apărut și pe internet bancuri cu recomandările. Lumea le-a…
Prima dată se pun la prăjit pulpele de pui, cam 10 minute, iar fasolea verde se fierbe 15 minute. Între timp se taie mărunt ceapa şi se pune la călit, alături de usturoiul tocat mărunt şi de roşiile tăiate în cubuleţe mici. Apoi, se adaugă pulpele de pui rumenite şi se lasă la fiert, câteva minute, după care se adaugă şi fasolea şi pasta de roşii. Acestea sunt lăsate împreună la fiert 15-20 minute şi se adaugă făina şi se mai lasă încă cel mult cinci minute la fiert, timp în care se adaugă şi pătrunjelul tăiat mărunt. Nu în ultimul rând, la final se adaugă după gust sare şi piper, iar mâncarea este gata.
Adaugam pe listă și tocana de fasole verde, bogată în nutrienți, foarte sănătoasă, fiind indicată diabeticilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepato-renale, guta, supraponderalilor, obezilor. E o mancarică traditională, ușoara și hrănitoare de vară, pe care o putem savura exact așa cum e sau ca garnitura pentru fripturi. Tocana de fasole verde nu este numai pentru vegetarieni, este un preparat potrivit pentru a fi gătit în timpul săptămânii. Este gustoasă si simplu de pregatit, mai ales ca puteți folosi și fasole verde congelată, pe care o putem găsi tot timpul anului.
CITEȘTE ȘI: CRIZA COVID-19. Președintele Klaus Iohannis, declarații de ultima oră de la Cotroceni (LIVE…
Pentru preparare este nevoie de 700 gr. de păstai de fasole verde spălate și fiecare ruptă în câte 2-3 bucăți, o ceapă curățată și spălată, un ardei gras curățat și spălat, un morcov curățat și spălat, 3 roșii decojite, o legătură de pătrunjel spălat, 2 linguri cu ulei, sare, piper proaspăt măcinat, usturoi și apă.
Un alt preparat la îndemână, extrem de simplu și totodată răcoros și proaspăt este fasolea verde cu usturoi. Folosită pentru feluri principale, dar şi în diverse tipuri de salate, fasolea verde este o sursă importantă de vitaminele C, K şi alţi nutrienţi, precum fier, magneziu şi calciu.
Pentru această mâncare de fasole verde fierbe legumele la foc mic, pentru că în acest fel se pierd mai puţine substanţe hrănitoare. Este nevoie de 500 gr fasole, 40 ml ulei, 5 catei usturoi și sare după gust.