Revoltă în post, din cauza majorării prețurilor. Carnea a ajuns să fie mai ieftină

Publicat: 13/03/2023 | 00:27
Carnea roșie înlătură oboseala (Foto: Pixabay)

În postul Paștelui, legumele și verdețurile au atins prețuri exorbitante. Românilor le este mult mai greu să facă față postului, iar mulți dintre ei nu-și mai permit să se abțină de la carne și lactate, cum o făceau în alți, iar asta din cauza faptului că verdețurile s-au scumpit aproape dublu. Vânzătorii spun că preţul este pe măsura muncii grele.

Legumele sunt la mare căutare în această perioadă a postului. Piețele sunt pline de verdețuri, iar comercianții își așteaptă clienții. Doar că, acești clienți nu mai sunt atât de încântați de aceste produse, iar asta din cauza prețurilor extrem de mari. Postul a devenit un lux, căci  mulți nu-și mai permit să umple frigiderul cu legume, iar comercianții rămân cu marfă pe stoc. Carnea a ajuns să coste mai puțin decât legumele, iar asta îi face pe clienți să se gândească de două ori înainte să cumpere verdețuri de sezon.

Legume piață / Sursă foto: Pixabay

(CITEȘTE ȘI: Puțini români știu acest lucru! Câte luni poate fi păstrată carnea de porc în congelator, de fapt)

Urzicile, mai scumpe decât pieptul de vițel sau cotletul de porc

Urzicile sunt la mare căutare în această perioadă. Însă, acestea au ajuns să se vândă la tarabe cu prețuri cuprinse între 20 și 30 de lei pe kilogram, mai mult decât pieptul de vițel sau cotletul de porc. Chiar și la pungă, de 100 de grame, urzicile sunt vândute cu 5 lei.

„Au mai crescut cu cel puţin 50 de bani, 1 leu la fiecare produs”, spune un producător.

Alte verdețuri, precum spanacul, se vând cu prețuri cuprinse între 6 și 10 lei, în timp ce salata costă între 3 și 5 lei.

În schimb, prețul pentru legătura de ceapă verde sau usturoi s-a dublat față de anul trecut, ajungând acum la 2 lei. Prețul pentru legătura de lobodă, ștevie și leurdă este, de asemenea, de 2 lei.

„Mai bine nu mai mănânci de post, decât să mănânci verdeţuri. Totul a luat-o razna, ceapa, roşiile… Un kilogram de carne”, se plânge un client.

 „Am venit şi noi duminică, dar nu am cumpărat nimic, că nu ne permitem. Toate sunt scumpe, ceapa verde, absolut tot, exagerate în raport cu pensiile şi salariile”, a spus un alt client, pentru observatornews.ro.

În apărarea lor, fermierii susțin că anul acesta au avut costuri mai mari de producție. Ministrul Agriculturii a avut și el o reacție, în acest sens.

„Ministrul Agriculturii şi Ministerul nu face preţul. Sunt preţuri în respect faţă de muncă”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii, pentru sursa citată.