ROBOR, nivel record al ultimilor trei ani!

Publicat: 14/11/2017 | 12:21

Indicele ROBOR la 3 luni, cel care determină calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut până la nivelul de 1,92%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, informează digi24.ro.

Noua creştere vine după ce luni ROBOR urcase la 1,89%, nivel pe care îl atinsese şi în 1 noiembrie 2017.

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Indicatorul creşte accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut, marţi, la 2,07%, cel mai mare nivel din 28 noiembrie 2014, când a fost 2,09%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Potrivit unei analize realizate la solicitarea News.ro, dacă indicele ROBOR la 3 luni ajunge la 2%, iar marja băncii rămâne aceeaşi, rata medie la un credit ipotecar cu dobândă variabilă va creşte cu 4,3%. La un indice ROBOR de 2,5%, rata medie va creşte cu 9,5% faţă de luna octombrie, iar la un indice ROBOR de 3%, rata ar creşte cu 14,8%.

Premierul Mihai Tudose a criticat lipsa de intervenţie a BNR-ului în urma valorilor mari ale ROBOR-ului. „Măcar să ştim: mai e Banca Naţională a României sau e o structură de zei care se ocupă de propria lor existenţă, foarte bună de altfel”, declara Mihai Tudose.

Recomandarea CIAO.RO