Acasă » Vedete » ”S-a tras asupra trenului, unul din grup a murit!” Ritei Mureșan i-a trecut glonțul pe la ureche în Revoluția din 1989, dar tatăl ei a salvat-o

”S-a tras asupra trenului, unul din grup a murit!” Ritei Mureșan i-a trecut glonțul pe la ureche în Revoluția din 1989, dar tatăl ei a salvat-o

De: Luciana Polite 23/12/2022 | 23:40

Românii comemorează 33 de ani de la victoria revoluționară din 1989. Cu această ocazie, CANCAN.RO realizează un serial despre artiștii români și poveștile lor impresionante. Invitata celui de-al șaptelea episod este Rita Mureșan (49 de ani) care are o istorioară complet fabuloasă din acele zile. Creatoarea de modă locuia la Breaza, departe de orice pericol, dar s-a oferit să-și „apere” locul natal, alături de un grup de adolescenți. 

Revoluția Română a avut loc cu doar patru ani înainte ca Rita Mureșan să fie votată ca cea mai frumoasă femeie din România. Pe vremea aceea, avea 16 ani și locuia la Breaza, cu părinții. Locul său natal era liniștit, motiv pentru care a aflat de lupta pentru libertate de la televizor. Atât de mare i-a fost bucuria că regimul comunist era pe sfârșite, încât a fugit până la mama sa, pentru a-i da marea veste.

„În zilele acelea din decembrie eram acasă la Breaza. De obicei, nu aveam de ce să dăm drumul la televizor la ora 11 pentru că nu aveam program. L-am deschis și l-am văzut pe Ion Iliescu strigând: «Am învins, am învins!» Eu m-am îmbrăcat repede și m-am dus la restaurant, unde lucra mama mea, ca să-i spun ce am văzut. Când am intrat acolo, unde era toată lumea, fiind prânzul, am țipat odată, tare: «Mamă, mamă! A căzut Ceaușescu, am învins!». Mama s-a albit toată, m-a luat și m-a băgat în locul în care se spălau vasele acolo și mi-a spus «Ai înnebunit? Ne arestează! De unde ți-a venit ideea asta?», iar eu i-am spus că am aflat de la televizor”, a declarat Miss România 1993, pentru CANCAN.RO.

Rita Mureșan avea 16 ani la Revoluția Română. Sursă foto: Viva

(VEZI ȘI EPISODUL 1: Unde s-au aflat artiștii români în zilele sângeroase ale Revoluției din ’89. Simona Florescu Dichiseanu, mărturisiri exclusive: „Dichi a fost atins de gloanțe!”)

Rita Mureșan: „Am făcut un fel de comando ca să apărăm orașul”

Poate una dintre cele mai curajoase tinere „revoluționare” a fost Rita Mureșan care s-a apucat, împreună cu 9 prieteni, să facă un grup prin care să „protejeze” Breaza, chiar dacă amenințarea era atât de departe. Plină de bucurie și de adrenalină, creatoarea de modă nu s-a temut nici măcar o clipă că își va pierde viața. Mai mult de atât, a ținut chiar un jurnal „de război” în care nota tot ce se întâmpla.

„Aveam 16 ani pe vremea aceea și, alături de alți adolescenți, am făcut un fel de comando ca să apărăm orașul. Sediul îl aveam chiar în fața primăriei. Mama venea cu sandvișuri la noi pentru că stăteam acolo mereu. Făceam cu schimbul și noaptea ca să păzim. A fost important pentru noi, la vârsta aceea, că simțeam că facem ceva. 

N-am avut frica acea că o să mor sau că o să mă împuște cineva. Eram trup și suflet. Aveam dorința de a face ceva și adrenalina era mult prea mare. Oricum, tot ce făceam cu grupul era în capul nostru pentru că la Breaza nu s-a tras, nu s-a întâmplat nimic. Nu a otrăvit nimeni niciun bazin cu apă, nu a atacat nimeni primăria, dar teama și dezinformarea de la televizor erau în floare. Țin minte chiar că mi-am făcut un jurnal și l-am citit doi ani mai târziu și am văzut cât de diferite erau informațiile pe care le transmiteau de la o zi la alta”, a spus creatoarea de modă.

(VEZI ȘI EPISODUL 2: Unde s-au aflat artiștii români în zilele sângeroase ale Revoluției din ’89. Răzvan Oprea, dezvăluiri cutremurătoare: „Auzeam, de peste tot, împușcături”. Actorul a rămas profund marcat de lupta pentru libertate)

Rita Mureșan, neînfricată în fața dezinformării din decembrie 1989. Sursă foto: Facebook

((NU RATA EPISODUL 3: Actorul face dezvăluiri sfâșietoare despre Revoluția din 1989. Adrian Găzdaru: “Am stat până a început să se tragă!”)

Rita Mureșan: „Poate cel mai grav lucru pe care l-a făcut a fost că…”

Chiar dacă situația era calmă la Breaza, Rita Mureșan era cât pe ce să se expună unui pericol nebănuit. Artista urma să meargă la București să livreze pânză topită pentru răniții din spitalele bucureștene, dar a fost oprită de tatăl său. Din păcate, unul dintre prietenii săi din „comando” nu a fost oprit de nimeni, iar venirea în Capitală i-a adus sfârșitul.

„La Breaza exista fabrica Arta Casnică, de unde am luat pânză topită pentru a-i ajuta pe cei răniți în București. Fiecare dintre noi a luat câte un balot ca să mergem în Capitală cu trenul și să le ducem pânza pentru pansamente pacienților din spitale. Așadar, am luat baloții și am mers în gară ca să așteptăm primul tren. Exact când a venit trenul, a venit tatăl meu. Când am pus piciorul pe scară, m-a tras de mână, m-a dus acasă și m-a închis în cămară. Pe tot parcursul Revoluției, nu am mai avut voie să ies din casă. 

Din cei nouă care au plecat, unul a murit. Când trenul a ajuns în Gara de Nord, s-a tras asupra lui. Era din grupul cu care ar fi trebuit să plec”, a spus artista.

(VEZI ȘI EPISODUL 4: Artistul avea doar 8 ani când a izbucnit Revoluția din 1989. Adi Cristescu: “Blindate, soldați înarmați… A fost ca și cum aș fi văzut extratereștrii!”)

 

Rita Mureșan a fost neînfricată la Revoluție. Sursă foto: Facebook

Rita Mureșan își spune părerea despre Revoluția Română

Ajunsă la vârsta de 49 de ani, Rita Mureșan vede, prin perspectiva unui adult, norocul pe care l-a avut generația sa. Faptul că avea doar 16 ani atunci a făcut-o să nu fie afectată de lipsurile regimului și mai ales să se adapteze, mult mai ușor, la schimbare.

„Când mă gândesc la Revoluție, îmi vine în minte o emoție. Chiar dacă aveam 16 ani, tot nu înțelegeam exact care va fi schimbarea, viitorul sau ce reprezintă exact. Acum, dacă mă uit în urmă, îmi dau seama că noi, cel puțin generația mea, am prins Revoluția Română la fix. N-am suferit nici că nu ne uitam la filme, n-am suferit nici că nu ascultam muzică, n-am suferit nici că nu călătoream. Exact când a fost nevoie să ne dorim să putem să facem lucrurile astea, atunci a venit Revoluția și atunci am fost foarte norocoși ca generație”, a spus Rita Mureșan.

(NU RATA EPISODUL 5: ”Mama mi-a ascuns buletinul și…” + Cum a tremurat profesorul care-l ”altoise”. Daniel Buzdugan, dezvăluiri savuroase! Așa l-a prins Revoluția din 1989)

Ce s-a întâmplat în ziua de 24 și 25 decembrie în Revoluția Română din 1989

24 decembrie 1989

Pe data de 24 decembrie, tancurile, TAB-urile și soldații erau pe străzile Capitalei. La Universitate, Piața Victoriei și Gara de Nord au fost deschise focurile, sub falsa amenințare a teroriștilor.

Consiliul Frontului Salvării Naționale anunță victoria și încetarea focurilor, pe întreg teritoriul României, iar armata este declarată ca fiind singura instituție de stat care poate deține arme de foc.

Tot în această zi, Ion Iliescu semnează decretul prin care este înființat Tribunalul Militar Excepțional, instituție care va judeca și soarta soților Ceaușescu.

Ion Iliescu a preluat puterea în România

Consiliul Frontului Salvării Naționale transmite că „Poporul român și-a făcut, încă o dată, uriașa energie morală, descătușată de voința eliberatorie. Armata și-a făcut datoria, ca și o mare parte din lucrătorii Ministerului de Interne. Revoluția a învins”.

Astfel, Nicolae Ceaușescu este înlocuit de Ion Iliescu și urmează să devină, în mod oficial, președintele României și să instaureze democrația.

25 decembrie 1989

Este pentru prima dată în istoria țării când colindele răsună, la radio și la televiziune, alături de slujba de Crăciun de la Catedrala Patriarhală. O zi care începe feeric va continua cu un moment atât de marcant pentru români: execuția soților Ceaușescu.

Execuția soților Ceaușescu

La amiază, a început procesul care avea să-i condamne la moarte pe Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu. La aproximativ 14:50, cei doi au fost executați, fiind acuzați de genocid, subminarea puterii de stat, subminarea economiei naționale, încercarea de a fugi din țară și multe altele. În curtea garnizoanei, cei doi foști conducători au fost împușcați împreună. Aceasta a fost și ultima dorință a Elenei, să moară alături de soțul ei.

Înainte să fie ucis, Nicolae Ceaușescu a spus că putea fi executat fără toată această mascaradă, le-a urat „moarte trădătorilor” și a spus câteva versuri. Execuția lor a fost și ultima din România, pedeapsa fiind abolită ulterior.

Trupurile neînsuflețite ale soților Ceaușescu au fost înfășurate în foaie de cort și urcate într-un elicopter care să le ducă la București. Cadavrele lor au fost lăsate peste noapte pe unul dintre terenurile de sport din Complexul Ghencea și abia a doua zi au fost depuse la morga Spitalului Militar din București. Tocmai pe data de 30 decembrie, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost înmormântați în Cimitirul Ghencea.

Românii au fost informați că soții Ceaușescu au fost executați abia pe data de 25 decembrie, la ora 20:45.

Chiar dacă Nicolae și Elena Ceaușescu au fost omorâți, amenințarea „teroristă” și dezinformarea a continuat să rămână în România și zilele următoare, chiar până la finalul anului 1989.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Smiley s-a iubit cu Laura Giurcanu? Ce s-a întâmplat între starul Pro TV și concurenta America Express de la Antena 1
Smiley s-a iubit cu Laura Giurcanu? Ce s-a întâmplat între starul Pro TV și concurenta...
FOTO. Apariţie în costum de baie la piscină. Cea mai proaspătă milionară din tenisul românesc a încins atmosfera la Dubai!
FOTO. Apariţie în costum de baie la piscină. Cea mai proaspătă milionară din tenisul românesc...
Butoane secrete și funcții ascunse ale mașinii tale. Nu contează marca pe care o conduci. Toate autoturismele au așa ceva
Butoane secrete și funcții ascunse ale mașinii tale. Nu contează marca pe care o conduci....
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Poze interzise cu Simona Trașcă! Cum s-a fotografiat blondina
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi s-a dus spre fosta fabrică, dar şi-a găsit copilul mort. Motivul din spatele tragediei
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a ajuns prea târziu
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Un organ considerat inutil, pe care unii medici îl scot fără să se gândească, ar putea ajuta în lupta împotriva cancerului
Un organ considerat inutil, pe care unii medici îl scot fără să se gândească, ar...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele se îmbracă în BOXERI
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...
Noi produse Parkside la Lidl. Mașină de găurit / înșurubat + acumulator, cadouri ideale pentru meșteri
Noi produse Parkside la Lidl. Mașină de găurit / înșurubat + acumulator, cadouri ideale pentru...
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
„Nu e casă, e palat” Georgiana Lobonț, imagini impresionante cu interiorul noii sale case
„Nu e casă, e palat” Georgiana Lobonț, imagini impresionante cu interiorul noii sale case
„Am avut sentimentul că trec prin iad”  Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când a simțit aceasta că nu mai poate face față căsniciei
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost descoperit cu urme de mușcături de animale într-o zonă nelocuită din Dragoslavele
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Zici că nu există telepatie, dar eu de atunci cred în așa ceva. I-a spus că o doare foarte tare ochiul.” Irina Loghin, mărturisiri neașteptate despre decesul Ilenei Sărăroiu
„Zici că nu există telepatie, dar eu de atunci cred în așa ceva. I-a spus...
Ema Karter, reacție dură față de Bogdan de la Ploiești, după ce i-ar fi făcut avansuri
Ema Karter, reacție dură față de Bogdan de la Ploiești, după ce i-ar fi făcut...
S-a aflat, în sfârșit! Ce pensie are Irinel Columbeanu: ”Ar fi trebuit să mă abțin de la cheltuieli și...”
S-a aflat, în sfârșit! Ce pensie are Irinel Columbeanu: ”Ar fi trebuit să mă abțin...
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
Theo Rose a făcut anunțul după nici doi ani de relație cu Anghel Damian: „Asta e partea tragică”. Ce mesaj i-a dat Anamaria Prodan
Theo Rose a făcut anunțul după nici doi ani de relație cu Anghel Damian: „Asta...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi copii: „Așa s-a întâmplat. Nu pot să zic la televizor”. Artista, declarații nebănuite
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
GTA 6: Trailerul "Grand Theft Auto" dezvăluie data de lansare a jocului
GTA 6: Trailerul "Grand Theft Auto" dezvăluie data de lansare a jocului
România va intra în Schengen, cel puţin în ceea ce priveşte aeroporturile. Ciolacu: Austria şi-a flexibilizat poziţia / Presa de la Viena a aflat ce va trebui să facă Bucureştiul şi Sofia în schimbul acestui
România va intra în Schengen, cel puţin în ceea ce priveşte aeroporturile. Ciolacu: Austria şi-a...
Horoscop azi 11 decembrie 2023. Început teribil de săptămână pentru aceste zodii
Horoscop azi 11 decembrie 2023. Început teribil de săptămână pentru aceste zodii
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
2 zodii care se vor îmbogăți în primele zile ale lui 2024. Astrele le vor aduce mormane de bani
2 zodii care se vor îmbogăți în primele zile ale lui 2024. Astrele le vor...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la...
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire ce a speriat-o din plin. Ce s-a întâmplat
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
"Un prieten adevărat nu caută foloasele din spatele unei relaţii, nu caută să te fure,...