Acasă » Vedete » Artistul avea doar 8 ani când a izbucnit Revoluția din 1989. Adi Cristescu: “Blindate, soldați înarmați… A fost ca și cum aș fi văzut extratereștrii!”

Artistul avea doar 8 ani când a izbucnit Revoluția din 1989. Adi Cristescu: “Blindate, soldați înarmați… A fost ca și cum aș fi văzut extratereștrii!”

De: Luciana Polite 20/12/2022 | 23:40

Românii comemorează 33 de ani de la victoria revoluționară din 1989. Cu această ocazie, CANCAN.RO realizează un serial despre artiștii români și poveștile lor impresionante. Invitatul celui de-al patrulea episod este Adi Cristescu (41 de ani). Chiar dacă artistul era încă un copil, experiența prin care a trecut e demnă de un scenariu de film! 

După ce Simona Florescu Dichiseanu, Răzvan Oprea și Adrian Găzdaru și-au spus poveștile, a venit rândul lui Adi Cristescu, cel mai june artist care a acceptat provocarea CANCAN.RO. Nu a fost prezent la manifestații, dar a trăit din plin cumplitele zile din perspectiva unui copil.

Începutul Revoluției l-a prins în timp ce se juca în fața blocului. La un moment dat, Adi Cristescu a văzut un elicopter care zbura deasupra lui și a prietenilor săi și distribuia manifeste comuniste. Scrierile aveau scopul de a dezinforma populația.

Având doar opt ani atunci, artistul nu înțelegea ce se întâmplă în jurul său. Era mult prea mic pentru a ieși în stradă sau pentru a-și da seama că zilele ce vor urma aveau să-i schimbe atât de mult țara.

Pe de altă parte, tatăl său a ieșit din casă, atât pe data de 21, cât și pe 22 decembrie, motiv pentru care mama sa stătea cu grijă. Părintele artistului era împotriva sistemului și nu ezita să-și arate atitudinea nici măcar în biserică. Mereu când era „preaslăvit” numele lui Nicolae Ceaușescu, el își spunea liber convingerea și îl mustra chiar și pe preot, asumându-și chiar riscul de a fi săltat de securitate.

„Am aflat că a ajuns Revoluția pe 18 sau 19 decembrie, nu mai știu exact data. Pe deasupra cartierelor din București, a trecut un elicopter care împrăștia manifeste. Eu eram afară cu copiii, ne jucam în fața blocului. Pentru noi, a fost ca și cum am fi văzut extratereștrii. Mai mult, elicopterul zbura aproape de sol. Mama era puțin speriată pentru că știa că tata va vrea să se implice. Într-adevăr, el a și fost pe stradă pe 21 și pe 22 decembrie, fiind împotriva sistemului ceaușist. 

Manifestul anunța că există dușmani ai poporului român care vor să destabilizeze țara. Cu alte cuvinte, comuniștii încercau să-i facă pe revoluționari să pară personajele negative. Abia atunci ne-am dat seama că urmează ceva extrem de important”, a dezvăluit Adi Cristescu, în exclusivitate pentru CANCAN.RO.

Adi Cristescu se juca în fața blocului când a început Revoluția. Sursă foto: Instagram

(VEZI ȘI EPISODUL 1: Unde s-au aflat artiștii români în zilele sângeroase ale Revoluției din ’89. Simona Florescu Dichiseanu, mărturisiri exclusive: „Dichi a fost atins de gloanțe!”)

Dezvăluiri despre momentul în care glonțul le-ar fi putut intra în casă

Unul dintre cele mai puternice momente prin care a trecut Adi Cristescu la Revoluție a fost poate cel în care un glonț a intrat în apartamentul vecinei. A avut norocul de a nu fi lovit și nici nu a avut apropiați care să fi fost afectați. Pe de altă parte, ajuns acum la vârsta de 41 de ani, le este recunoscător celor care și-au dat viața pentru libertatea din prezent.

„Teoretic, nu m-am temut pentru viața mea deoarece nu am fost în piață în zilele de 21 sau 22 decembrie, care au fost cele mai grele, dar, practic, în apartamentul vecinei de lângă noi s-a tras un glonț care a intrat prin geam și a ricoșat în doi pereți… putea fi la noi în casă…

Mulțumesc lui Dumnezeu, nu am cunoscut pe nimeni printre victime, dar fiecare român care și-a pierdut viața atunci este la fel de mult al nostru ca și cei apropiați și le suntem cu toții datori pentru libertatea de care ne bucuram astăzi”, a dezvăluit cântărețul.

Adi Cristescu își povestește experiența de din decembrie 1989. Sursă foto: Instagram

(VEZI ȘI EPISODUL 2: Unde s-au aflat artiștii români în zilele sângeroase ale Revoluției din ’89. Răzvan Oprea, dezvăluiri cutremurătoare: „Auzeam, de peste tot, împușcături”. Actorul a rămas profund marcat de lupta pentru libertate)

Adi Cristescu: „Eu aveam 8 ani. Am văzut câteva blindate, soldați înarmați…”

Când atmosfera a devenit mai calmă în Capitală, tatăl cântărețului l-a luat la o plimbare pe Calea Victoriei, pentru a putea vedea o parte din Revoluția Română. Artistul a văzut atât bucuria, cât și incertitudinea oamenilor care nu știau la ce să se aștepte.

„În ziua de 23 dec, tata a spus așa: «Sunt niște zile istorice și poate vei povesti nepoților despre asta, așa că trebuie să vezi puțin din atmosferă cu ochii tai». Nu se mai trăgea si nu mai era atât de periculos, așa că am făcut împreună o scurtă “plimbare” pe Calea Victoriei. Eu aveam 8 ani. Am văzut câteva blindate, soldați înarmați și oameni care încă mai scandau, unii se bucurau.

Ulterior, devenind adult, am înțeles si implicarea din afara tarii în declanșarea Revoluției. Nu a fost greu pentru că poporul era foarte încărcat și tensionat. A fost nevoie doar de o scânteie. Democrația o meritam”, a adăugat artistul.

Adi Cristescu a avut ocazia să vadă ce a însemnat lupta pentru libertate. Sursă foto: Instagram

(NU RATA EPISODUL 3: Actorul face dezvăluiri sfâșietoare despre Revoluția din 1989. Adrian Găzdaru: “Am stat până a început să se tragă!”)

Revoluția prin ochii lui Adi Cristescu

Acum, la 33 de ani de la Revoluția Română, artistul a ajuns la o vârstă în care poate înțelege mult mai bine evenimentele pe care nu le putea percepe în copilărie. În ciuda faptului că a trecut atât de multă vreme, Adi Cristescu a rămas impresionat de pasiunea de care au dat dovadă românii în acele zile.

„Când mă gândesc la Revoluția din 1989, îmi vin în minte cuvintele: curaj, libertate și emoție. Ce m-a impresionat cel mai mult în zilele acelea a fost înflăcărarea care se aprindea în oameni pentru că se întâmpla ceva ce chiar nu credeam că s-ar putea întâmpla. 

Legat de certificatele de revoluționar emise după aceea, așa cum e în România, cei care au avut posibilitate în momentele acelea în care autoritățile nu erau bine stabilizate, ‘si-au făcut parte’. Din mai multe puncte de vedere, nu doar acesta. Pe de altă parte, unii oameni curajoși și-au văzut apoi de treabă, acest fapt confirmând caracterul lor și spiritul de sacrificiu, fără a cere ceva în schimb”, a spus producătorul muzical, în exclusivitate pentru CANCAN.RO.

Adi Cristescu avea doar 8 ani la Revoluție.Sursă foto: Instagram

(CITEȘTE ȘI: Cum l-a „influențat” divinitatea pe Adi Cristescu să cânte: „Era un schimb de energie”)

În prezent, Adi Cristescu se bucură de drepturile câștigate în 1989 prin faptul că poate să-și urmeze pasiunea, să scrie versuri și să cânte chiar și peste granițe, alături de trupa lui, Adi Cristescu Band.

Ce s-a întâmplat în ziua de 21 decembrie în Revoluția Română din 1989

Ziua de 21 decembrie 1989 a marcat începutul Revoluției la București, dar și continuarea sa în punctul din care a izbucnit. Timișorenii așteptau, cu sufletul la gură, mitingul în care Nicolae Ceaușescu avea să transmită deciziile. În timpul în care avea loc adunarea cu aproape zece mii de oameni din Capitală, la Timișoara, comitetul revoluționar din Balconul Operei continuă să încurajeze oamenii să protesteze. În această zi, sosesc și membrii Gărzilor Patriotice din zona de sud a țării.

Este dimineața zilei de 21 decembrie. Trupurile victimelor, aflate la Morga de la Spitalul Județean Timiș, le sunt înapoiate familiilor, așa cum a stabilit Nicolae Ceaușescu. 25 de victime.

Din balconul Comitetului Județean de Partid, generalul Mihai Chițăc declară sare de necesitate în județul Timiș. Angajații de la făbrici au făcut, din nou, grevă și au ieșit de la posturi pentru a se îndrepta spre Piața Operei. Ca reacție la mișcarea timișorenilor, vin Gărzile Patriotice de la Târgu Jiu care împrăștie zvonul potrivit căruia Timișoara este invadată de unguri și sârbi.

Revoluționarii din Timișoara îi îndeamnă pe cetățenii din întreaga țară la grevă și trimit emisari care să redea ce se întâmplă în oraș. La doar o oră de când aceștia pleacă, membrii biroului FDR ies în balconul Operei și Fortuna citește Proclamația Frontului Democratic Român, fiind singurul care își putea înțelege scrisul.

Începutul Revoluției în București

Autoritățile au convocat un miting la care aveau să fie prezenți peste 10.000 de bucureșteni. Cel de-al șaselea oficial care avea să urce pe balconul Comitetului Central al PCR nu era altul decât Nicolae Ceaușescu. Dictatorul a început un discurs despre realizările țării care a fost brusc întrerupt de huiduielile protestatarilor. Elena Ceaușescu încerca să liniștească mulțimea, iar soțul ei plecase deja, moment în care s-a oprit și transmisiunea radio ți TV.

Când mulțimea a început să se disperseze, Nicolae Ceaușescu s-a întors la balcon și a continuat discursul, iar transmisiunea a fost reluată. Conducătorul țării a început să promită „măsuri ale creșterii nivelului de trai”, clipă în care s-a auzit, parcă de nicăieri, „Jos Ceaușescu”.

Câteva ore mai târziu, au apărut primele blindate și autoamfibii, iar pe seară, mulți tineri au ieșit în fața Hotelului Intercontinental de la Universitatea din București pentru a bloca dispozitivele. Nu a durat mult până când forțele de ordine au deschis focul.

Dimineața, încă o zi de Revoluție a dus la încă 50 de morți, peste 500 de răniți și mai bine de 1.000 de deținuți.

Continuarea o găsiți, ca de fiecare dată, în episodul următor. Invitatul de mâine este o adevărată surpriză!

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Acest bărbat a aruncat o cameră de filmat, într-o gaură adâncă de 93 de metri, sub ANTARCTICA, și a făcut o descoperire ireală. Iată imaginile!
Acest bărbat a aruncat o cameră de filmat, într-o gaură adâncă de 93 de metri,...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE RESPIRAȚIA
Cele mai FIERBINȚI 40 de IMAGINI în care a apărut vreodată KIM KARDASHIAN! Îți TAIE...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Zodia care nu se dă niciodată bătută, indiferent cât de grea este viața
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Imagini sfâșietoare cu văduva lui Costel Corduneanu. Femeia nu s-a putut dezlipi de sicriul soțului ei. Fostul luptător a fost condus pe ultimul drum de familie și cunoscuți
Imagini sfâșietoare cu văduva lui Costel Corduneanu. Femeia nu s-a putut dezlipi de sicriul soțului...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le caută. Se vor vinde ca pâinea caldă
Lidl bagă la ofertă de sâmbătă, 20 aprilie 2024, produsele pe care toți românii le...
Filmul care e foarte popular pe Netflix. Are o poveste unică, a rupt topul în întreaga lume și e la mare căutare și în România
Filmul care e foarte popular pe Netflix. Are o poveste unică, a rupt topul în...
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
BANC | „Bulă, poți să-mi împrumuți 500 de lei până la salariu?”
BANC | „Bulă, poți să-mi împrumuți 500 de lei până la salariu?”
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească....
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră:
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie. Cum s-a vindecat după ce a mers la o mănăstire
Mellina s-a confruntat cu probleme mari de sănătate. A fost la un pas de anorexie....
Ai cont și card la Raiffeisen Bank România? Gigantul a făcut un anunț important pentru toți clienții. Ce nu mai ai voie să faci
Ai cont și card la Raiffeisen Bank România? Gigantul a făcut un anunț important pentru...
Explozie de iubire pentru doi căței care își văd stăpâna! Clipul care a topit sute de mii de inimi în doar câteva secunde
Explozie de iubire pentru doi căței care își văd stăpâna! Clipul care a topit sute...