Criza medicală provocată, la nivel mondial, de noul coronovirus va atinge un punct culminant – diferit de la țară la țară -, afirmă specialiștii, apoi va descrește și, la un moment dat, se va încheia. Deocamdată, nu există un interval de timp care poate fi stabilit cu precizie, totul depinzând de evoluția viitoare a pandemiei și de problemele specifice cu care se va confrunta fiecare țară afectată.
Astfel, unele țări vor ieși din criza medicală mai repede, măsurile restrictive fiind ”relaxate”, încetul cu încetul, iar alte țări – firește – vor avea un orizont mai mare de așteptare. În România, potrivit celor declarate, de pildă, de specialistul în microbiologie Alexandru Rafila, ne așteptăm ca vârful crizei COVID-19 să fie înregistrat după Sărbătorile Pascale, iar apoi ne putem aștepta la o revenire în lunile de iarnă, atunci când noul coronavirus s-ar putea să devină, din nou, agresiv. În cazul în care totul se va desfășura conform acestui scenariu, măsurile de restricție la nivel național vor putea fi ridicate, progresiv, iar oamenii vor reveni la o viață normală. Dar ce înseamnă normalitatea, după o astfel de criză, și ce măsuri vor fi luate atunci în România?
(CITEȘTE ȘI: EXPERȚII AU FĂCUT ANUNȚUL-BOMBĂ! PE CE DATĂ EXACTĂ VA SCĂPA ROMÂNIA DE CORONAVIRUS)
În Austria, de pildă, măsurile de relaxare luate de autorități sunt următoarele:
• Redeschiderea magazinelor mici pe 14 aprilie. La începutul lunii mai va fi rândul tuturor celorlalte magazine.
• Restaurantele urmează să se redeschidă la mijlocul lunii mai. Ajustări vor fi necesare pentru a respecta distanţele de precauţie.
• Şcolile vor rămâne închise până la jumătatea lunii mai, în timp ce învăţământul superior va continua cursurile online până la sfârşitul anului universitar.
• Austriecii își vor limita călătoriile doar la cele esenţiale până la sfârşitul lunii aprilie.
• Evenimentele culturale şi sportive, precum şi orice altă adunare publică nu vor fi autorizate înainte de iulie, cel mai devreme.
• Purtarea unei măşti este generalizată. De luni este obligatoriu să porți mască în supermarketuri. Va fi în curând si în transportul public, cu o amendă de 50 de euro pentru cei care încalcă regula.
• Călătoria internaţională continuă să fie îngreunată. „Atâta timp cât nu există un vaccin sau un medicament eficient, această boală ne va însoţi şi nu va exista libertatea de a călători aşa cum o ştim”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz.
• Bilanț epidemie Covid-19 din 8 aprilie în Austria: 12.721 de cazuri şi 243 de decese pentru o populaţie de 8,9 milioane de locuitori, informează playtech.ro.
(VEZI ȘI AICI: AL DOILEA VAL DE CORONAVIRUS VA LOVI ROMÂNIA. CÂND SE VA ÎNTÂMPLA ASTA. ALEXANDRU RAFILA A DEZVĂLUIT CÂND VA AVEA LOC IMPACTUL)