Acasă » Altceva Podcast » Scriitoarea Ana Blandiana, amintiri de coșmar de la cutremurul din ’77. “În blocul nostru au murit 300 de oameni!”

Scriitoarea Ana Blandiana, amintiri de coșmar de la cutremurul din ’77. “În blocul nostru au murit 300 de oameni!”

De: Alina Drăgan 22/04/2024 | 19:00

Ultima ediție a podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene” a fost una extrem de captivantă, ce a avut-o ca invitată pe Ana Blandiana, o scriitoare, ziaristă și luptătoare pentru libertate civică. Într-o discuție de excepție cu Adrian Artene, aceasta a vorbit despre viața sa, despre clipele de glorie ale carierei, dar și despre momente mai grele peste care a reușit să treacă și care au făcut-o să exclame „miracol”. Ana Blandiana a făcut o serie de dezvăluiri interesante, care merită atenție. 

Sâmbătă, 20 aprilie, la ora 19:00, pe canalul de Youtube „ALTCEVA cu Adrian Artene”, a avut premiera o nouă ediție a podcast-ului, în care invitată a fost Ana Blandiana. Ediția a fost una captivantă, în care celebra scriitoare a vorbit despre episoadele frumoase ale vieții sale, dar și despre unele mai negre sau trăite la limită. Printre altele, aceasta a făcut câteva dezvăluiri despre momentul critic al cutremurului din 4 martie 1977 sau despre adrenalina trăită în timpul Revoluției din 1989.

(CITEȘTE ȘI: CE NUME POARTĂ POETA ANA BLANDIANA ÎN BULETIN, DE FAPT. DEZVĂLUIRI DE SENZAȚIE ÎN PODCASTUL ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE: „SUB PSEUDONIM SE ASCUNDE FIICA UNUI DUȘMAN AL POPORULUI!”)

Ana Blandiana și miracolele din viața sa

În cadrul podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene”, Ana Blandiana nu s-a sfiit să vorbească, așa cum spuneam, despre două dintre momentele din viața sa care au făcut-o să exclame că a trăit un miracol. Primul se plasează în ziua tragică de 4 martie 1977. Atunci, scriitoarea a trăit primul miracol, căci atât ea, cât și soțul ei au scăpat nevătămați în urma teribilului cutremur.

Mai exact, Ana Blandiana povestește că din cele 300 de persoane care locuiau în același bloc cu ea doar zece au scăpat cu viață, luându-i în calcul aici și pe cei care erau plecați de acasă. Scriitoarea a avut norocul că în acele momente a avut o criză de ulcer, așa că se afla în spital, fapt ce i-a salvat viața. Iar în ceea ce îl privește pe soțul ei, bărbatul a fost sigurul adult care se afla în bloc și a supraviețuit. Norocul lui l-a mai avut doar un copil de doi ani, iar restul au fost condamnați la pieire.

„Noi stătusem într-un bloc care s-a dărâmat la cutremur. Soțul meu fusese acasă și îngropat. A scăpat. În blocul nostru au murit 300 oameni. Au scăpat în jur de 10, cu tot cu cei care erau plecați. Eu eram în spital, avusesem o criză de ulcer. Dar din cei care fuseseră acasă scăpaseră numai doi. El și un copil căruia îi muriseră și părinții și bunicii. Iar el rămăsese sub o masă, fiind de doi ani”, a mărturisit Ana Blandiana, în cadrul discuției cu Adrian Artene.

E lese de înțeles de ce după această întâmplare, Ana Blandiana a exclamat că a trăit un „miracol”. Iar același sentiment l-a experimentat și în timpul Revoluției din 1989, când gonea pentru a face rost de antibiotice pentru a le trimite persoanelor rănite în urma ciocnirilor violente de la Timișoara.

„Când a murit soțul meu, am publicat o carte la memorial în care prima parte erau textele și interviurile lui de-a lungul anilor în care el a fost principalul artizanal al memorialului, și partea a doua …. s-a scris enorm la moartea lui. Le-am publicat pe toate astea la un loc și am botezat cartea . Am început fără să avem niciun ban, fiind considerați inamici publici, conduceam Alianța Civică care scotea 100.000 de oameni în stradă împotriva guvernului. Toate s-au întâmplat pentru că a vrut Dumnezeu”, a mai povestit Ana Blandiana.

Ce nume poartă poeta Ana Blandiana în buletin, de fapt. Dezvăluiri de senzație în podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene: „Sub pseudonim se ascunde fiica unui dușman al poporului!”
Ana Blandiana, invitata lui Adrian Artene în cadrul podcastului „Atceva”

Despre Ana Blandiana

Invitata celei mai noi ediții „ALTCEVA cu Adrian Artene” a fost Ana Blandiana, scriitoare, ziaristă și luptătoare pentru libertate civică. Aceasta s-a impus ca una dintre vocile principale ale literaturii române în a doua jumătate a secolului al XX-lea și continuă să fie foarte apreciată pentru contribuțiile sale la poezie și activism.

Operele Anei Blandiana explorează adesea teme precum opresiunea, libertatea și condiția umană. Scrierile ei reflectă experiențele sale trăite sub regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu, ea devenind cunoscută pentru opoziția sa curajoasă față de dictatură.

Pe lângă activitățile sale literare, Ana Blandiana s-a implicat activ și în cauze politice și sociale. Ea a cofondat Asociația Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România, care își propune să păstreze memoria victimelor comunismului și să promoveze valorile democratice. Activismul și realizările sale literare i-au adus numeroase premii și onoruri Anei Blandiana, atât în România, cât și în plan internațional.

Podcastul integral poate fi vizionat aici:

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

(VEZI ȘI: TULBURĂTOARE ȘI ÎNĂLȚĂTOARE DISCUȚIA DINTRE ANA BLANDIANA ȘI ADRIAN ARTENE | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune și activează în presa online de patru ani. În prezent este redactor al publicației CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. Absolventă a Facultății de Comunicare citeste mai mult
Parteneri
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu despre ea
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și apoi cu amanta!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să alerg un miel”. Blondina face dezvăluiri inedite
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește ușor și are un preț accesibil
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește...
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu Nicolae Ceaușescu
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu...
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie conroversată
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții de minimă decență”
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții...
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de euro pe lună”
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de...
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită
Orașul din România în care se construiește un ansamblu rezidențial peste o necropolă: “Cei mai mulți dintre decedați nu au avut coșciug”
Orașul din România în care se construiește un ansamblu rezidențial peste o necropolă: “Cei mai...