Acasă » Showbiz » Showbiz intern » De ce show-urile din România nu creează vedete, iar cele SUA şi Marea Britanie sunt un izvor nesecat de staruri?

De ce show-urile din România nu creează vedete, iar cele SUA şi Marea Britanie sunt un izvor nesecat de staruri?

De: Cancan 06/05/2016 | 18:22
De ce show-urile din România nu creează vedete, iar cele SUA şi Marea Britanie sunt un izvor nesecat de staruri?
Show-urile de talente au reuşit în ultimii ani să fie adevăratele vedete ale televiziunilor, care au investit sume importante în astfel de proiecte ambiţioase. Formatele internaţionale au prins fantastic la publicul din România, chiar dacă a fost nevoie de ani buni până să fie importate din Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie (unde au debutat acum mai bine de 10 ani) – ca să vorbim de cele mai importante industrii de showbiz din lume. X Factor, Vocea României şi Românii au talent sunt cele mai de succes emisiuni din ultimii ani, reuşind să facă rating-uri uriaşe, pentru că au toate ingredientele: spectacol, talente, suspans, mize financiare importante, asta în timp ce actorii principali sunt oameni simpli, care de multe ori au în spate şi poveşti de viaţă dramatice. Practic, avem şi noi pachetul perfect cu care acest gen de showuri a reuşit să-i cucerească în egală măsură pe americani, pe europeni, pe asiatici sau australieni.
 
Românii au talent, da’ nu ca englezii 
 
Poate cel mai de succes show de talente realizat până acum la noi, Românii au talent, de la Pro TV, a propus în cinci patru sezoane de până acum felurite talente, de la voci interesante, până la dansatori spectaculoşi, dresaj de câini şi mentalişti. Dacă îi luăm însă pe rând pe câştigătorii din fiecare sezon, nu se poate spune că odată cu terminarea show-ului au reuşit să aibă măcar jumătate din succesul avut pe scena emisiunii.
 
Câştigătorii Românii au Talent
Câştigătorii Românii au Talent
Cel mai bun exemplu este cel al primului câştigător, ADRIAN ŢUŢU, un puşti de doar 18 ani care cânta muzică rapp. A încăput pe mâna producătorilor de succes de la noi, cum ar fi Marius Moga, dar se scaldă şi acum în mediocritate, la patru ani distanţă de la saltul pe trambulina Românii au talent. Un alt puşti care a făcut senzaţie la acea primă ediţie a fost NARCIS IUSTIN IANĂU, băiatul cu voce de contratenor, s-a clasat pe locul al doilea, dar şi acesta a clacat lamentabil, deşi mulţi îi prevesteau un viitor strălucit.
 
Despre câştigătorul din 2012, mentalistul CRISTIAN GOG se poate spune că a avut succes şi după terminarea show-ului, fiind invitat pe la diverse emisiuni de divertisment şi pe la petreceri private, oarecum maximum ce se putea face cu un astfel de talent. Dresorul BRUNO IACOBEŢ şi sclipitorii lui câini, marii câştigători din cel de-al treilea sezon, nu aveau mari perspective dea rămâne în lumina reflectoarelor, momentul lor fiind mai mult pentru circ, decât pentru showbiz. Astfel stă însă situaţia în cazul câştigătorilor sezonului patru, trupa Brio Sonores, formată din opt voci masculine. Deşi au trecut mai bine de doi ani de la triumful lor, succesul se lasă încă aşteptat, ei fiind practic inexistenţi din peisajul monden. E drept că vorbim despre nişte basarabeni din Republica Moldova, dar totuşi triumful lor a fost în România…
 
Dacă privim însă la fraţii noştri mai mari, din Marea Britanie, observăm că lucrurile sunt puţin diferite. E drept că şi la ei cei care au reuşit în carieră după ce au câştigat show-ul Britain’s Got Talent pot fi număraţi pe degete, dar succesul acestora a fost mult mai mare decât în cazul alor noştri. De exemplu, englezul care a triumfat în 2007, cântăreţul de operă PAUL POTTS, a avut un succes uriaş în primii ani după emisiune şi continuă şi acum să aibă concerte cu săli pline. El a scos până acum cinci albume, dintre care două de mare succes, şi a reuşit să facă un turneu impresionat, în 85 de oraşe importante din Marea Britanie. Însă poate cea mai de succes poveste a show-ului din întreaga lume este cea a scoţiencei SUSAN BOYLE, care în 2009 nici măcar nu a câştigat concursul, terminând pe locul al doilea. Cu toate astea, ea a devenit un star mondial, cu un succes imens nu doar în Marea Britanie, ci până şi în Statele Unite.
 
În acel an, ea a devenit instant artista cu cele mai mari vânzări de albume a unui debutant în Regatul Unit, a stat şase săptămâni consecutive pe primul loc în Billboard, având al doilea cel mai vândut albulm în America, în acel an. Până anul acesta, Susan Boyle a vândut deja peste 20 de milioane de albume, fiind nominalizată de două ori la Premiile Grammy.
 
Vocile nu se aud nici la radio 
 
Cea mai de succes emisiune de talente muzicale de la noi – Vocea României – a avut până acum cinci ediţii. Deci, putem evalua reuşita profesională a cinci cântăreţi, după ce au câştigat marele premiu: ŞTEFAN STAN (I), JULIE MAYAYA (II) şi MIHAI CHIŢU (III), TIBERIU ALBU (IV) şi CRISTINA BĂLAN (V).
Câştigătorii Vocii României
Câştigătorii Vocii României
 
Dintre cei cinci putem spune că cel care a avut un relativ succes a fost ŞTEFAN STAN, dar asta nu neapărat datorită melodiilor pe care le-ar fi lansat, pentru că el cântă doar cover-uri, ci mai ales datorită faptului că s-a mondenizat. Nu el singur, de capul lui, ci cu ajutorul relaţiei pe care a avut-o cu Andreea Mantea – una cu certuri şi împăcări ultra mediatizate. Asta a făcut din Ştefan un bărbat destul de cunoscut marelui public.
 
Cât priveşte succesul muzical, acesta încă se lasă aşteptat. Singura piesă care a pătruns pe radio cu un oarecare succes a fost „You Give Me Love”, lansată în 2012, şi care a prins mai ales
datorită featuring-ului cu Alex Velea. Totuşi, Ştefan nu se poate plânge că-i merge rău, pentru  că are destule solicitări de a cânta pe la nunţi, botezuri şi alte petreceri private, unde îşi rotunjeşte veniturile. Julie Mayaya pare să-şi fi consumat momentul de glorie pe durata showului, pentru că după aceea a devenit aproape inexistentă în plan muzical, deşi a avut susţinerea lui Horia Brenciu, plus că faptul că este o femeie de culoare nu putea fi decât un avantaj.
 
Şi totuşi, piesele pe care le-a lansat au strâns cu greu în jur de 100.000 de vizualizări pe YouTube. Al treilea câştigător este cam în aceeaşi situaţie ca şi primii doi – nu a făcut mare brânză în muzică după ce a câştigat Vocea, o emisiune care oferă o vizibilitate fantastică. În primăvară, MIHAI CHIŢU a lansat o piesă cu Pacha Man, care s-a bucurat de un oarecare succes, după care a devenit invizibil. A revenit în atenţia presei abia în momentul în care a fost fotografiat înşelându-şi soţia cu o altă femeie. Şi uite aşa a mai apărut şi el pe la TV. Sezonul al patrulea a fost câştigat de roker-ul TIBERIU ALBU despre care nu s-a mai auzit nimic după câştigarea show-ului. Ultima câştigătoare este CRISTINA BĂLAN care era cunoscută înaintea paricipării la Vocea României.
 
Ea a fost mulţi ani membra trupei Impact, dar după destrămarea formaţiei, ea a intrat în anonimat. Ea speră că după ce a devenit câştigătoarea ultimei ediţii să ajungă din nou în topuri. Situaţia nu este însă foarte diferită nici în Marea Britanie sau Statele Unite, acolo unde majoritatea câştigătorilor au dezamăgit după ce au cucerit marele premiu al show-ului The Voice. Presa din Regatul Unit şi SUA chiar a insistat pe această temă, alocând spaţii ample acestui subiect şi întrebându-se de ce nici măcar unul nu a reuşit să se impună ca super star, aşa cum se întâmplă în cazul câştigătorilor de la X Factor sau American Idol? Asta în ciuda faptului că rating-urile celor trei show-uri nu diferă foarte mult.
 
Câştigătorii noştri BIG BROTHER – simpli anonimi
 
După ce a încasat premiul de 75.000 de euro, simpaticul artist a dispărut din lumina reflectoarelor şi s-a apucat de pictură, iar după puţin timp s-a stabilit definitv tot în Germania . De pe urma Big Brother am rămas totuşi cu câteva figuri cunoscute în showbiz, deşi nu sunt câştigătorii din emisiune. Este vorba, în primul rând, despre RALUCA LĂZĂRUŢ, care după ce a pozat într-o revistă pentru bărbaţi, a devenit prezentatoare TV şi după mai bine de zece ani de la terminarea show-ului nu mai apare deloc pe sticlă. Ea a fost o perioadă prezentatoarea ştirilor de prânz de la Kanal D, după care a plecat în America unde s-a şi căsătorit.
 
Un alt fost concurent BB cu notorietate este Ernest Francisc, cunoscut simplu ca ERNEST, care a rămas poate cel mai bine înfipt în televiziune – el prezintă la Kanal D emisiunea „Ochii din umbră”. Pe lângă ei, am mai putea să-i amintim pe NADIRA sau ALY, care au cochetat doar pentru scurtă vreme cu televiziunea.
 
Ea a ajuns vedetă după Big Brother
Ea a ajuns vedetă după Big Brother
Situaţia este oarecum diferită în alte ţări, acolo unde mulţi dintre concurenţi rămân persoane publice, iar alţii reuşesc să devină chiar staturi. În Marea Britanie, de pildă, CAMILLA, CHRISSIE SWAN sau RYAN FITZY au reuşit să rămână în atenţia presei mondene prin diferite roluri în seriale de televiziune sau ca prezentatori TV.
 
X FACTOR: AI lor s-au îmbogăţit, ai noştri au dispărut
 
O altă emisiune cu o oarecare popularitate în România este X Factor, difuzată de Antena 1. Ajuns la a cincea ediţie la noi, show-ul nu are nici pe departe succesul de care se bucură în alte ţări, unde a depăşit deja 11 ediţii, cum ar fi cazul Marii Britanii, acolo unde, deşi se difuzează de mai bine de un deceniu deja, are în continuare un succes imens. Unul dintre principalele motive, pe lângă juriul şi prezentatorii de înaltă clasă, ar fi acela că cei care reuşesc să demonstreze că au în ei „factorul X” şi câştigă devin, cu mici excepţii, vedete naţionale şi internaţionale. Lucru care la noi nu s-a întâmplat nici pe departe în nici unul din cele cinci sezoane.
 
ANDREI LEONTE, cel care a triumfat în prima ediţie, este invizibil atât la televiziunile muzicale, cât şi pe radiouri, unde nici o piesă de-a lui nu a pătruns în topuri. De încercat a încercat, dar au fost tentative timide, sortite eşecului şi toate la scurt timp după ce a câştigat, pentru că de trei ani a dispărut complet din peisaj. Situaţia a fost cu atât mai gravă în cazul celui de-al doilea câştigător, TUDOR TURCU, un rocker care a reuşit până acum să lanseze o singură piesă cu videoclip. Mult spus să o lanseze, pentru că, la doi ani de la apariţie, a strâns doar 180.000 de vizualizări pe You Tube, cam cât face în 2-3 ore melodia unui artist cu nume de la noi.
 
Dezastru! Se poate spune că abia învingătorul din cel de-al treilea sezon, FLORIN RISTEI, a scos puţin capul pe geamul celebrităţii, dar asta se datorează mai mult faptului că era cunoscut dinainte. Mai exact, din copilărie, atunci când era solistul trupei de copii Amicii, care a scos hit-ul (tot pentru copii) „Dana”. Mai mult, a fost cooptat în show-ul „Te cunosc de undeva”, tot de la Antena 1, ca să îi mai crească vizibilitatea şi cota, acolo unde a imitat diverşi artişti. Cât despre realizările profesionalo-muzicale, încă se lasă aşteptate. Principala lui sursă de venit rămân nunţile şi petrecerile private la care cântă alături de band-ul cel vechi din care face parte. ADINA RĂDUCAN a câştigat la doar 16 ani a patra ediţie a emisiunii X Factor, dar după
concurs nu s-a auzit mare lucru despre ea.
 
Este invitată să cânte alături de fostul ei mentor, Horia Brenciu, în concertele acestuia, însă nu a reuşit încă să îşi construiască o identitate ca artist. Este inutil să mai spunem cât succes au câştigătorii X Factor din Marea Britanie, acolo unde, cu mici excepţii, cam toţi reuşesc să devină super staruri. Iată doar câteva exemple, pentru a înţelege mai bine diferenţa şi dezastrul de la noi, păstrând însă proporţiile între un showbiz cu o istorie în spate şi nivelul din România.
 
LEONA LEWIS, câştigătoarea din 2006, a lansat piese care au devenit hit-uri mondiale, aşa cum sunt „Bleeding Love” (116 milioane de vizualizări pe You Tube) sau „Better in Time” (68 milioane). A vândut peste 20 de milioane de albume în întreaga lume, fiind nominalizată de şapte ori la „Brit Awards” şi de trei ori la Premiile Gramy.
Ei au făcut istorie în Marea Britanie
Ei au făcut istorie în Marea Britanie
 
ONE DIRECTION, puştii care, deşi au terminat doar pe poziţia a treia în 2010, au devenit cea mai de succes poveste X Factor. Trupa s-a transformat imediat după terminarea show-ului, sub atenta supraveghere a guru-ului Simon Cowell, într-una din cele mai de apreciat boy band-uri de la Backstreet Boys încoace. „Story of My îmbogăţit, Life” (300 milioane vizualizări pe youtube), „You & I” (107 milioane) sau „Steal My Girl” (33 milioane) sunt doar câteva exemple că One Direction este un veritabil fenomen mondial, care a depăşit de mult graniţele Angliei. Despre viaţa băieţilor s-a făcut chiar şi un film…
 
JAMES ARTHUR – câştigătorul din 2012,care a reuşit ceva incredibil. A cântat atât de bine în finala X Factor piesa „Impossible”, a lui Shontelle, încât toată lumea este acum convinsă că el este adevărul titular al piesei, care se aude pe radiourile din întreaga lume, cântată de el;).
 
 
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cel mai iscusit ospătar! Câte farfurii a reușit să ducă acest chelner, dintr-un singur drum
Cel mai iscusit ospătar! Câte farfurii a reușit să ducă acest chelner, dintr-un singur drum
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a făcut doi copii
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
INCREDIBIL! Cât de frumoasă e Adina Maria, femeia care tocmai a obținut ordin de restricție împotriva lui Cristi Tănase! S-au căsătorit în octombrie
INCREDIBIL! Cât de frumoasă e Adina Maria, femeia care tocmai a obținut ordin de restricție...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Gestul emoționant făcut de Alina Marymar, după moartea nepotului său: „Luculeață, ți-am luat” Micuțul Lucas s-a stins după o luptă grea cu cancerul
Gestul emoționant făcut de Alina Marymar, după moartea nepotului său: „Luculeață, ți-am luat” Micuțul Lucas...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată de faptul că Robi îi conturează imaginea femeii refuzate: „Tot spune că el nu a fost niciodată interesat.”
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai întors din concediu?!
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Județele din România unde se cultivă puternic fructe exotice. Românii dau bani frumoși în supermarketuri pe cele aduse din import
Județele din România unde se cultivă puternic fructe exotice. Românii dau bani frumoși în supermarketuri...
Locul din România unde poți avea parte de o experiență unică. Peisajul îți taie răsuflarea, dar nu e pentru oricine
Locul din România unde poți avea parte de o experiență unică. Peisajul îți taie răsuflarea,...
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10 ani şi au două fetiţe
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, anunţ de ultimă oră despre căsnicie. Sunt împreună de 10...
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
O tânără, parţial paralizată după ce solistul trupei favorite s-a aruncat de pe scenă la un concert
O tânără, parţial paralizată după ce solistul trupei favorite s-a aruncat de pe scenă la...
Maghiarii din România se revoltă. Este o situație fără precedent
Maghiarii din România se revoltă. Este o situație fără precedent
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Meteorologii Accuweather anunță o vară CIUDATĂ pe litoral! Cum va fi vremea în iulie și în august, în Mamaia și în celelalte stațiuni de la mare
Meteorologii Accuweather anunță o vară CIUDATĂ pe litoral! Cum va fi vremea în iulie și...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are cu noul bărbat din viața ei
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul”  Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision 2024. Ce a scos-o din sărite pe interpreta de muzică populară
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
Rețeta de pâine de dietă a Andreei Marin. Ce mănâncă Zâna Surprizelor pentru a arăta bine
Rețeta de pâine de dietă a Andreei Marin. Ce mănâncă Zâna Surprizelor pentru a arăta...
Băutura care îți distruge somnul mai rău decât cafeaua. Te poate ține treaz toată noaptea
Băutura care îți distruge somnul mai rău decât cafeaua. Te poate ține treaz toată noaptea
Aplicațiile populare pe care trebuie să le ștergi de pe telefon. Cum îți pot afecta dispozitivul
Aplicațiile populare pe care trebuie să le ștergi de pe telefon. Cum îți pot afecta...
×