Sorin Blejnar si-a citit dosarul de urmarire penala la DIICOT Brasov

Publicat: 22/08/2012 | 00:00
Insotit de avocatul sau, fostul sef al Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, s-a prezentat miercuri la DIICOT Brasov, fiind citat pentru a i se prezenta rezultatele urmaririi penale, pe baza carora se poate formula trimiterea in judecata.

Blejnar este parte intr-un dosar stufos, deschis in urma cu mai bine de doi ani, pentru evaziune fiscala, in urma unor afaceri cu produse petroliere, facute pe langa lege, dupa cum au descoperit anchetatorii, cauza in care sunt implicate si alte 16 persoane, atat juridice, cat si fizice. Prejudiciul la bugetul de stat ar depasi suma de 21 de milioane de lei. Vina lui in aceasta cauza pare a fi comiterea a doua infractiuni: complicitate la evaziune fiscala si de sprijinire a unui grup infractional.

„A, nu, exclus! Nu am nici o legatura cu motorina”, a declarat Blejnar, inainte de a intra in sediul Parchetului, intrebat de jurnalisti daca acesta este motivul pentru care a fost chemat la Brasov. „O sa vedem despre ce este vorba. Atunci cand eram seful ANAF, in 2010, am avut doua solicitari scrise prin care mi s-a cerut sprijinul, alocand personal din structura ANAF-ului pentru a face verificari, pentru a face razii, pentru a face tot ce au solicitat procurorii. Mai multe, nu stiu. O sa vedem si o sa va comunic”, a adaugat imediat Blejnar.

A venit cu precizari dupa cinci ore de studiat materialul de urmarire penala pus la dispozitie de procurorii DIICOT: „Deocamdata, sunt la faza de a lectura materialele de urmarire penala. Nu am ajuns inca la un pasaj, din toate volumele care mi-au fost puse la dispozitie, din care sa reiasa faptul ca as fi incalcat legea cu ceva”. Blejnar a facut in continuare o afirmatie ce pare mai degraba o ironie: „Am constatat, insa, altceva. In cele trei luni cat am fost monitorizat, am muncit foarte mult si am facut multe lucruri bune pentru tara asta. Si sa stiti ca mi-am reamintit o gramada de lucruri…”. Asadar, fostul demnitarva reveni la Parchet si maine, pentru a-si continua lectura in dosarul de urmarire penala. Sorin Blejnar a mai fost la Brasov in data de 1 august, pentru audieri. De asemenea, in acelasi dosar este urmarit penal si fostul sau consilier, Codrut Marta (dat in urmarire internationala dupa ce a disparut subit in urma cu o jumatate de an).

Alt dosar, aceleasi acuzatii

Acesta este, practic, al doilea dosar penal in care apare numele lui Blejnar in ultima vreme, pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional. El mai este urmarit penal intr-un dosar instrumentat de DNA pentru fapte similare, respectiv ca ar fi protejat o retea de evazionisti cu produse petroliere, pe filiera Constanta. Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost pus sub acuzare, in luna iulie, intr-o cauza cu produse petroliere, in care 11 persoane, printre care fostul sef al vamilor, Viorel Comanita, fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Dan Secareanu, si omul de afaceri Radu Nemes au fost retinuti atunci de DNA.

Citește și...