Acasă » LIFE STYLE » Utile » Sorin Comoroșan, eruditul savant român apreciat în toată America! Efectul descoperit de el îi poartă numele și a făcut înconjurul lumii

Sorin Comoroșan, eruditul savant român apreciat în toată America! Efectul descoperit de el îi poartă numele și a făcut înconjurul lumii

De: Dan Mlădinoiu 31/07/2023 | 15:07
Sorin Comoroșan, eruditul savant român apreciat în toată America! Efectul descoperit de el îi poartă numele și a făcut înconjurul lumii

Născut în 17 iulie 1927 la Teregova, judeţul Caraş-Severin, viitorul strălucit profesor Sorin Comoroşan a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Facultatea de Fizică şi Chimie de la Universitatea din Cluj-Napoca. Doctor în medicină (1952) şi în biochimie (1956). Și-a început activitatea ştiinţifică în calitate de cercetător-asociat la Institutul „Ioan Cantacuzino” din Capitală, predând simultan şi în învăţământul superior: Centrul de Studii Chimice (1954-1956), Facultatea de Medicină Bucureşti (1955-1975), Laboratoarele Clinice de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti (1960-1990). În anul 1980, eruditul om de știință face o observaţie experimentală care a intrat în literatura de specialitate sub denumirea „efectul Comoroşan”. Faptul avea să-i deschidă o carieră internaţională desfăşurată în universităţile şi laboratoarele din Europa, Statele Unite şi America Latină. A fost membru de onoare al Academiei Române.

O strălucită carieră

Vreme de un deceniu, între 1970-80, a funcționat ca lector la Universitatea Pennsylvania, Philadelphia, la Centrul de Biologie Teoretică din Buffalo, New York și visiting professor la Universitatea din Miami (Florida), Tennessee și Berkeley (California).

A predat cursuri de biologie matematică și de filosofia naturii la Universitățile din Buenos Aires și Santiago de Chile. Apoi, i-au fost acordate funcțiile de director de cercetare la Interdisciplinary Technologies din California (1975-1995), consultant științific la Compania Estee Lauder, New York (1998-2003). La cea din urmă, a pus bazele fabricării unei creme de protecție UV.

A ocupat același post de conducere la Diapulse Corporation of America. Profesorul Comoroșan are o complexă formație disciplinară în chimia fizică, biofizică, matematică și filosofia științei, cu numeroase lucrări publicate în prestigioase reviste internaționale de specialitate.

De asemenea, se numără printre fondatorii Societății Internaționale de Biologie Cuantică (Florida) și a celei de Matematică Biologică (San Francisco).

Ce înseamnă „Efectul Comoroșan”

Savantul român a descoperit că lumina verde, cu o lungime de undă de 546 de nanometri, influențează direct reacțiile organice dintre enzime și o face în “rafale” de cinci secunde sau multipli de cinci secunde. Cercetările conduc pe de o parte la inovări în domeniul calculatorului cuantic, dar și la utilizarea luminii verzi pentru neutralizarea radicalilor liberi. Acei radicali care se lipesc de pereții celulelor, determinând instalarea cancerului în țesuturi. Dacă până la Sorin Comoroșan oamenii de știință au încercat să combată fenomenul cu tot soiul de substanțe chimice, el a pus în rol de “gunoier” lumina verde. Și a reușit, așa cum certifică rezultatele publicate în “Journal of Biological Physics” și „European Biophysics Journal”.

O definiție a tenacității

„Efectul luminii verzi asupra enzimelor nu avea la acea dată nici o justificare”, adăuga omul de știință. „Eram bombardat cu critici şi singurul meu merit a fost că am rezistat adversităţilor timp de 20 de ani. Acest efect a apărut la momentul potrivit, în care ştiinţa era deschisă şi tolera exotisme. M-a tolerat, m-a criticat, m-a fărâmiţat, dar nu m-a ucis. Încet-încet, m-a reprodus şi încet-încet, m-a acceptat. Aşa am publicat în reviste mari din străinătate şi am ajuns, spre surprinderea mea, chiar la Academia Română”.

Românul a avut un destin cu totul aparte, a făcut o observație experimentală empirică, pe care nu a înțeles-o deloc, așa cum mărturisea deseori, a făcut-o absolut din întâmplare. Menționa, totodată, cu modestie, că nu a avut niciun merit în acest sens.

„Meritul meu e că nu am abandonat-o. Era o observație care se opunea la ce se știa în știință și, cu toate astea, am avut curajul să o apăr. Așa a ajuns în America, s-a publicat sub numele de Efectul Comoroșan, și ulterior a reprezentat începutul carierei mele internaționale”, puncta savantul la acea vreme.

Dedicat literaturii

Sorin Comoroșan a dezvoltat un nou tip de discurs literar, denumit metamorfă, concept prezentat în 1992 în cadrul Congresului de Critică și cultură din Argentina, precum și un model matematic al filosofiei. A publicat volume de eseistică, ficțiune și filosofie. Fiind deopotrivă eseist și prozator, cruciale pentru biografia sa artistică, au fost întânirile cu Jorge Luis Borges și Constantin Noica.

A început să publice literatură în 1993, cu volumul de povestiri şi eseuri Exerciţii de naivitate, „prolegomenă pentru o cosmologie a spiritualităţii umane”, conceput ca un dialog cu spiritul marelui Constantin Noica. Creaţie a unui erudit, dar şi a unui istoric al ştiinţelor şi al literaturii, „Exerciţii”… îşi rezumă conţinutul în unul dintre subtitluri: „Încălcând frontierele”.

Modelul de filosofie numit Noica

Comoroșan spunea cu modestia proprie doar oamenilor mari:
„Nu am avut modele. M-am format singur. Singurul meu model a fost unul filosofic-Constantin Noica. Apropierea de filosoful Noica m-a făcut să am un detur de 15 ani în domeniul filozofiei, eseisticii și literaturii, atunci când drumurile mele în cercetare s-au închis, din cauza tehnologiei și a conceptelor care erau în fierbere în perioada respectivă. Al doilea om care m-a influențat a fost marele scriitor argentinian Borges. El mi-a arătat că poveștile lui fantastice sunt destul de aproape de poveștile mecanicii cuantice.

Există zone de suprapunere și zone de diferențiere, dar atât literatura, cât și fizica încearcă să înțeleagă omul și universul, cu mijloace diferite. Nu există, însă, nici un fel de suprapunere între știință și religie. Eu nu sunt un religios, dar sunt un credincios.
Cred în ordinea universului, în concepte care duc spre ideea de absolut, însă consider că religia, prin instituționalizarea credinței, ne-a blocat accesul la ea. Noica spunea un lucru frumos: Nu am nevoie de catedrală ca să mă rog”.

Oamenii de știință sunt niște monomaniaci fericiți, nuvelele lui Jorge Luis Borges se apropie de fizica cuantică, științele exacte au propria artă și propriul frumos, în spatele conceptului de „neașteptat”. Cu ideile trebuie să ai răbdare, trebuie să știi să le aperi și, cel mai important, trebuie să ai curajul de a greși pentru a evolua. Aceasta era viziunea de ansamblu a savantului român.

La o vârstă înaintată, avea încă două mari proiecte de cercetare, pe care le numea vise, și se simțea perfect cu statutul contradictoriu de impostor-fizician în medicină, medic în fizică, scriitor în amândouă- căutând adevărul la frontiere, acolo unde începe necunoscutul.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul este șocant
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie.
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei doi de dragul fiicelor
Andreea Bălan a pus stop scandalurilor cu George Burcea. La ce decizie au ajuns cei...
Zodiac chinezesc pentru luni, 29 aprilie 2024. Bivolul are nevoie de răbdare
Zodiac chinezesc pentru luni, 29 aprilie 2024. Bivolul are nevoie de răbdare
Stațiunea din România de care tinerii și pensionarii încep să se reîndrăgostească. Se reinventează, vine cu prețuri la jumătate față de Mamaia sau Valea Prahovei și are ceva unic pe pământ
Stațiunea din România de care tinerii și pensionarii încep să se reîndrăgostească. Se reinventează, vine...