Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Utile » Sorin Comoroșan, eruditul savant român apreciat în toată America! Efectul descoperit de el îi poartă numele și a făcut înconjurul lumii

Sorin Comoroșan, eruditul savant român apreciat în toată America! Efectul descoperit de el îi poartă numele și a făcut înconjurul lumii

De: Dan Mlădinoiu 31/07/2023 | 15:07
Sorin Comoroșan, eruditul savant român apreciat în toată America! Efectul descoperit de el îi poartă numele și a făcut înconjurul lumii

Născut în 17 iulie 1927 la Teregova, judeţul Caraş-Severin, viitorul strălucit profesor Sorin Comoroşan a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Facultatea de Fizică şi Chimie de la Universitatea din Cluj-Napoca. Doctor în medicină (1952) şi în biochimie (1956). Și-a început activitatea ştiinţifică în calitate de cercetător-asociat la Institutul „Ioan Cantacuzino” din Capitală, predând simultan şi în învăţământul superior: Centrul de Studii Chimice (1954-1956), Facultatea de Medicină Bucureşti (1955-1975), Laboratoarele Clinice de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti (1960-1990). În anul 1980, eruditul om de știință face o observaţie experimentală care a intrat în literatura de specialitate sub denumirea „efectul Comoroşan”. Faptul avea să-i deschidă o carieră internaţională desfăşurată în universităţile şi laboratoarele din Europa, Statele Unite şi America Latină. A fost membru de onoare al Academiei Române.

O strălucită carieră

Vreme de un deceniu, între 1970-80, a funcționat ca lector la Universitatea Pennsylvania, Philadelphia, la Centrul de Biologie Teoretică din Buffalo, New York și visiting professor la Universitatea din Miami (Florida), Tennessee și Berkeley (California).

A predat cursuri de biologie matematică și de filosofia naturii la Universitățile din Buenos Aires și Santiago de Chile. Apoi, i-au fost acordate funcțiile de director de cercetare la Interdisciplinary Technologies din California (1975-1995), consultant științific la Compania Estee Lauder, New York (1998-2003). La cea din urmă, a pus bazele fabricării unei creme de protecție UV.

A ocupat același post de conducere la Diapulse Corporation of America. Profesorul Comoroșan are o complexă formație disciplinară în chimia fizică, biofizică, matematică și filosofia științei, cu numeroase lucrări publicate în prestigioase reviste internaționale de specialitate.

De asemenea, se numără printre fondatorii Societății Internaționale de Biologie Cuantică (Florida) și a celei de Matematică Biologică (San Francisco).

Ce înseamnă „Efectul Comoroșan”

Savantul român a descoperit că lumina verde, cu o lungime de undă de 546 de nanometri, influențează direct reacțiile organice dintre enzime și o face în “rafale” de cinci secunde sau multipli de cinci secunde. Cercetările conduc pe de o parte la inovări în domeniul calculatorului cuantic, dar și la utilizarea luminii verzi pentru neutralizarea radicalilor liberi. Acei radicali care se lipesc de pereții celulelor, determinând instalarea cancerului în țesuturi. Dacă până la Sorin Comoroșan oamenii de știință au încercat să combată fenomenul cu tot soiul de substanțe chimice, el a pus în rol de “gunoier” lumina verde. Și a reușit, așa cum certifică rezultatele publicate în “Journal of Biological Physics” și „European Biophysics Journal”.

O definiție a tenacității

„Efectul luminii verzi asupra enzimelor nu avea la acea dată nici o justificare”, adăuga omul de știință. „Eram bombardat cu critici şi singurul meu merit a fost că am rezistat adversităţilor timp de 20 de ani. Acest efect a apărut la momentul potrivit, în care ştiinţa era deschisă şi tolera exotisme. M-a tolerat, m-a criticat, m-a fărâmiţat, dar nu m-a ucis. Încet-încet, m-a reprodus şi încet-încet, m-a acceptat. Aşa am publicat în reviste mari din străinătate şi am ajuns, spre surprinderea mea, chiar la Academia Română”.

Românul a avut un destin cu totul aparte, a făcut o observație experimentală empirică, pe care nu a înțeles-o deloc, așa cum mărturisea deseori, a făcut-o absolut din întâmplare. Menționa, totodată, cu modestie, că nu a avut niciun merit în acest sens.

„Meritul meu e că nu am abandonat-o. Era o observație care se opunea la ce se știa în știință și, cu toate astea, am avut curajul să o apăr. Așa a ajuns în America, s-a publicat sub numele de Efectul Comoroșan, și ulterior a reprezentat începutul carierei mele internaționale”, puncta savantul la acea vreme.

Dedicat literaturii

Sorin Comoroșan a dezvoltat un nou tip de discurs literar, denumit metamorfă, concept prezentat în 1992 în cadrul Congresului de Critică și cultură din Argentina, precum și un model matematic al filosofiei. A publicat volume de eseistică, ficțiune și filosofie. Fiind deopotrivă eseist și prozator, cruciale pentru biografia sa artistică, au fost întânirile cu Jorge Luis Borges și Constantin Noica.

A început să publice literatură în 1993, cu volumul de povestiri şi eseuri Exerciţii de naivitate, „prolegomenă pentru o cosmologie a spiritualităţii umane”, conceput ca un dialog cu spiritul marelui Constantin Noica. Creaţie a unui erudit, dar şi a unui istoric al ştiinţelor şi al literaturii, „Exerciţii”… îşi rezumă conţinutul în unul dintre subtitluri: „Încălcând frontierele”.

Modelul de filosofie numit Noica

Comoroșan spunea cu modestia proprie doar oamenilor mari:
„Nu am avut modele. M-am format singur. Singurul meu model a fost unul filosofic-Constantin Noica. Apropierea de filosoful Noica m-a făcut să am un detur de 15 ani în domeniul filozofiei, eseisticii și literaturii, atunci când drumurile mele în cercetare s-au închis, din cauza tehnologiei și a conceptelor care erau în fierbere în perioada respectivă. Al doilea om care m-a influențat a fost marele scriitor argentinian Borges. El mi-a arătat că poveștile lui fantastice sunt destul de aproape de poveștile mecanicii cuantice.

Există zone de suprapunere și zone de diferențiere, dar atât literatura, cât și fizica încearcă să înțeleagă omul și universul, cu mijloace diferite. Nu există, însă, nici un fel de suprapunere între știință și religie. Eu nu sunt un religios, dar sunt un credincios.
Cred în ordinea universului, în concepte care duc spre ideea de absolut, însă consider că religia, prin instituționalizarea credinței, ne-a blocat accesul la ea. Noica spunea un lucru frumos: Nu am nevoie de catedrală ca să mă rog”.

Oamenii de știință sunt niște monomaniaci fericiți, nuvelele lui Jorge Luis Borges se apropie de fizica cuantică, științele exacte au propria artă și propriul frumos, în spatele conceptului de „neașteptat”. Cu ideile trebuie să ai răbdare, trebuie să știi să le aperi și, cel mai important, trebuie să ai curajul de a greși pentru a evolua. Aceasta era viziunea de ansamblu a savantului român.

La o vârstă înaintată, avea încă două mari proiecte de cercetare, pe care le numea vise, și se simțea perfect cu statutul contradictoriu de impostor-fizician în medicină, medic în fizică, scriitor în amândouă- căutând adevărul la frontiere, acolo unde începe necunoscutul.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E total schimbată
Imagine RARĂ cu Monica Gabor! Cum arată acum fosta soție a lui Irinel Columbeanu! E...
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate, nu va aduce linişte”
Karma României în 2025! Psihologul și Numerologul Clarissa Damian face predicțiile: „Anul 2025, din păcate,...
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a adus sfârșitul
Armando este unul dintre tinerii morți în teribilul accident din Ploiești. Pasiunea pentru adrenalină i-a...
Femeile „girafă” din Thailanda și adevărul crunt din spatele ritualului bizar de înfrumusețare. Dacă își scot inele de pe gât se sufocă
Femeile „girafă” din Thailanda și adevărul crunt din spatele ritualului bizar de înfrumusețare. Dacă își...
Cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Coaliția pro-europeană, negocieri pentru viitorul Guvern
Cine ar putea fi candidatul comun la alegerile prezidențiale. Coaliția pro-europeană, negocieri pentru viitorul Guvern
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad...
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
Chinezii se LAUDĂ cu un SUV ce asigură 1.400 KM cu plinul de benzină
„Drum lin către îngeri” Ei sunt Armando și Mihai, cei doi tineri care au murit în cursa ilegală de mașini din Ploiești
„Drum lin către îngeri” Ei sunt Armando și Mihai, cei doi tineri care au murit...
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49 de ani era din Gorj, dar s-a stins într-un mod cumplit în Italia
VIDEO Petre a ars de viu în camionul pe care îl conducea. Șoferul de 49...
Armin Nicoară, destăinuiri despre fertilizarea in vitro. Când și unde va avea loc procedura: „Acum lumea va spune că pentru treaba asta trebuie să-ți iei, să renunți.”
Armin Nicoară, destăinuiri despre fertilizarea in vitro. Când și unde va avea loc procedura: „Acum...
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce a traversat printr-un loc nepermis: „Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun”
Doliu uriaș la Universitatea Cluj! Antrenorul a fost lovit mortal de o mașină, după ce...
Momentul în care Armando şi Mihai au murit în accidentul din Ploieşti. Ar fi luat parte la o cursă ilegală
Momentul în care Armando şi Mihai au murit în accidentul din Ploieşti. Ar fi luat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să te întreb ceva...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Alo, scuze deranjul, sunt soțul fostei tale neveste şi vreau să...
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Decizia NEAȘTEPTATĂ a Samsung pentru Europa
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
Premieră în astronomie! Imaginea din Cosmos care A ULUIT cercetătorii
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască! Ce-a putut să răspundă Alexia Eram când a fost întrebată, pe șleau, despre noul ei iubit: ”Ți-am zis eu...” La asta chiar că nu se aștepta nimeni
S-a întâmplat în DIRECT, la Măruță, și chiar și cei din producție au rămas mască!...
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață. Are peisaje unice care îți taie răsuflarea
Drumul spectaculos din Europa pe care trebuie să îl traversezi măcar o dată în viață....
Pe cine vrea Mircea Badea să vadă candidat la alegerile prezidențiale: „Sunt mare fan”
Pe cine vrea Mircea Badea să vadă candidat la alegerile prezidențiale: „Sunt mare fan”
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Anunț bombă direct din Rusia. Adevărul despre Călin Georgescu: Putea deveni un nou...
Şoc în showbiz. Leo de la Strehaia: Carmen Şerban a fost amanta mea timp de 7 ani. Am iubit-o rău de tot
Şoc în showbiz. Leo de la Strehaia: Carmen Şerban a fost amanta mea timp de...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
Legendarul jucător de baseball Rocky Colavito a murit la 91 de ani
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România:...
Ninge sau nu de Crăciun? Au apărut primele prognoze clare. Zona în care va fi zăpadă din belșug
Ninge sau nu de Crăciun? Au apărut primele prognoze clare. Zona în care va fi...
Ireal! Cât costă 4 GOGONELE la Târgul de Crăciun. Vizitatorii au rămas „mască”: „Așa ceva...”
Ireal! Cât costă 4 GOGONELE la Târgul de Crăciun. Vizitatorii au rămas „mască”: „Așa ceva...”
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani. Dezvăluirea incredibilă făcută de miliardarul român
Ce nu a mai făcut Ion Ţiriac în nicio zi din ultimii 42 de ani....
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Cât a plătit Andreea Bostănică pentru a-și împodobi bradul de Crăciun cu ornamente de lux
Cât a plătit Andreea Bostănică pentru a-și împodobi bradul de Crăciun cu ornamente de lux
Ce să pui în piftie ca să-i dai gustul de pe vremuri. Acest ingredient îi dă cea mai bună aromă
Ce să pui în piftie ca să-i dai gustul de pe vremuri. Acest ingredient îi...
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl caută cu disperare. Mulți vin să cumpere direct de la fermieri, e un produs care merge bine la export
Animalul pe care românii îl cresc în număr mare și o țară africană îl caută...
Cum s-ar fi comportat, de fapt, Silviu Prigoană cu fiii săi. Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri cutremurătoare: „Bătut constant, jignit și pedepsit”
Cum s-ar fi comportat, de fapt, Silviu Prigoană cu fiii săi. Adriana Bahmuțeanu, dezvăluiri cutremurătoare:...
×