Răsturnare de situaţie în cazul lui Ekeng. Doi cardiologi de excepţie afirmă că inima jucătorului funcţiona normal!

Publicat: 12/05/2016 | 11:24
Răsturnare  de situaţie în cazul lui Ekeng. Doi cardiologi de excepţie afirmă că inima jucătorului funcţiona normal!

Patrick Ekeng, jucătorul mort pe terenul echipei Dinamo, era sănătos tun şi nu avea probleme cardiace. O spune medicul care l-a consultat în luna ianuarie, iar acest lucru este întărit şi de o ecografie făcută în Franţa şi pusă la dispoziţia anchetatorilor de soţia fotbalistului decedat. Acest lucru vine în contradicţie cu rezultatele autopsiei unde legiştii au identificat anomalii genetice ale inimii.
 

Adriana Maria Marinescu, medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă afirmă că nu se poate vorbi în niciun caz de vreo problemă genetică şi că Ekeng era sănătos când a primit acceptul medicilor astă-iarnă, în ianuarie: „Eu nu ştiu care este rezultatul, care este concluzia. Acest sportiv a avut două ecografii în Bucureşti care erau normale. Modificările care sunt pe electrocardiogramă, pe suprafaţă, aparţi, cu o specificitate de peste 90%, fenotipului african. Fenotipul african nu are, teoretic, particularităţi electrocardiografice descrise ca specifice, în afara acestor unde T negative care pot să apară şi sunt recunoscute în literatură, dar există, într-adevăr, modificări ale undei T care apar preponderent la atleţi, mult mai puţin la fotbalişti, însă în cadrul cardiomiopatiei, care este o afectare structurală, într-adevăr, şi cu o bază genetică, pot să apară modificări ale muşchiului, ale structurii“ a declarat pentru ProSport medicul, care are peste 22 de ani de experienţă.

L-au văzut doi cardiologi, în ianuarie
Medicul afirmă că nu numai analizele din România, dar şi cele cu care a venit Ekeng din Franţa erau normale, cu valori aproape egale: „El a fost examinat şi în Franţa. Şi era normal.(…) Sigur că determinări genetice poţi să faci foarte multe. Sunt foarte multe sindroame implicate. Eu repet, asta nu este într-o posibilitate normală şi teoretică de a face aşa ceva în prevenţia morţii… Deci puteau fi două evenimente: o cauză traumatică, pe care eu am acceptat-o pentru că mi s-a părut… Sau o cauză netraumatică. La cauzele netraumatice intrând moartea subită cardiacă. Şi atunci sigur că da, e vina… Te gândeşti: modificări electrolitice, infecţii, tulburări mecanice, boli congenitale şi aşa mai departe. Nu exista acest lucru. (…) La noi asta a fost. ” Medicul Marinescu spune că nu contestă rezultatele la care au ajuns cei de la INML, dar are altă opinie: „Din punctul meu de vedere, el a fost examinat pe 12 ianuarie la mine, pe 14 ianuarie de colegul meu care este un specialist, un profesionist de excepţie, un medic foarte-foarte bun. Din punctul meu de vedere, cardiac, este normal. (…) Nu am niciun motiv să mă ascund, am 21 de stopuri cardiace reanimate, sunt cardiolog din 93, aşa că, slavă Domnului…“.

Patrick Ekeng s-a prăbuşit la pământ pe 6 mai, în timpul meciului Dinamo-Viitorul, şi a murit în scurt timp la spital
Patrick Ekeng s-a prăbuşit la pământ pe 6 mai, în timpul meciului Dinamo-Viitorul, şi a murit în scurt timp la spital

„Îmi asum mie în sută, sută de mii în sută, rezultatul examinării. Era normal“
Specialistul de la INMS nu crede că Ekeng a murit din cauza unei boli cardiace: „Da, l-am examinat. Îmi asum mie în sută, sau sută de mii în sută, cum vreţi, rezultatul examinării. El avea examinări succesive. În 2015 fusese examinat în Franţa şi era normal, eco-cord şi… n-am văzut o coronarografie, e adevărat. Iar eu l-am examinat pe 12 ianuarie şi pe 14 ianuarie a făcut un eco-cord la Medas. Personal, repet, personal, mă îndoiesc că omul a avut ceva de provenienţă cardiacă. Dar, asta este. El avea modificări pe inferolateral, care fenotipic pot aparţine sportivilor… Fenotipului african. A făcut o ecografie, am văzut-o. L-am rugat să o legalizeze şi pe cea din Franţa. În România l-am văzut doi cardiologi a căror competenţă nu poate fi pusă la îndoială. Aşa a fost atunci. Dacă se găseşte altceva, asta este!“. (Gabriel Niculescu)
 

Citește și...