Acasă » Vedete » Suferința amoroasă a lui Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român din toate timpurile! Cine i-a frânt inima celebrului cântăreț

Suferința amoroasă a lui Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român din toate timpurile! Cine i-a frânt inima celebrului cântăreț

De: Dan Mlădinoiu 27/04/2023 | 08:31
Suferința amoroasă a lui Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român din toate timpurile! Cine i-a frânt inima celebrului cântăreț
Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român al tuturor timpurilor

Despre suferința amoroasă a lui Dan Spătaru s-a scris mult și s-a vorbit și mai mult. Marele artist a lăsat în urma sa unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul românesc. Ca detaliu de referință, cea mai cunoscută piesă din cariera faimosului cântăreţ este „Drumurile noastre”, îndrăgită și astăzi, după atâtea decenii de la lansare.

Dan Spătaru s-a născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, Constanța. Interpretul român a lăsat în urmă un adevărat tezaur muzical. Cântecele interpretate de el reprezintă cea mai importantă avuție dedicată cu suflet pentru melomanii români. Acesteia i se adaugă o soție, Sida, o fiică, și o nepoțică. Ultima, cu mari șanse să îmbrățișeze o carieră de mare succes.

Suferința amoroasă a lui Dan Spătaru, cel mai aplaudat artist român din toate timpurile!

Pe când avea doar 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii ai familiei s-au mutat la Medgidia la o mătușă. Aici Dan a făcut liceul și a debutat într-o temporară carieră de fotbalist. Postul pe care a jucat a fost cel de mijlocaș. A evoluat la formațiile „Progresul”, apoi la „Știința București”. Aflat în anul III la Facultatea de Educație Fizică și Sport s-a văzut nevoit să abandoneze acest sport din pricina unei hernii de disc.

Soarta îi croise alt drum. Astfel, Dan Spătaru s-a dedicat în totalitate școlii și muzicii. Urma cursuri universitare atunci când a început să cânte la „Casa Studenților”. Se întâmpla în anul 1962. Primele note interpretate au fost din muzica italiană, care era în vogă la acea vreme. Compozitoarea Camelia Dăscălescu a fost cea dintâi care l-a remarcat. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru i-au aparținut celei menționate. Apoi, a venit un notabil succes cu melodia „Măicuța mea”, de Temistocle Popa.

Un uimitor record

Aproape toate melodiile interpretate de Dan Spătaru au devenit șlagăre. Acestea au parcurs anii cu aceeași strălucire, fiind îndrăgite și astăzi de românii din cel puțin două generații. Artistul a lăsat un repertoriu de neuitat, din care fac parte piese, precum: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre”, „Trecea fanfare militară”. Puțini sunt cei care știu că Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: mai precis, 16 minute și 19 secunde.

Dan Spătaru a vândut, de-a lungul anilor, zeci de milioane de discuri în Europa de Est, în special în Rusia, unde a jucat și în câteva lungmetraje.

Marile sale iubiri

Dan Spataru a fost întotdeauna un bărbat romantic, pedant, deschis, cu un farmec aparte, aproape irezistibil. Aceste atuuri au fost motive suficiente pentru care s-au ivit mai multe povești despre presupusele iubiri ale marelui artist. S-au țesut multe zvonuri despre povestea de dragoste dintre Dan Spătaru şi Pompilia Stoian, o cântăreață tânără de o frumusețe deosebită. Pompilia Stoian și Dan Spătaru au cântat, în duet, la Casa Studenților, „Amor, mon amour, my love”, o melodie „en vogue”. Ambii au făcut senzație prin ținuta scenică și vocile lor remarcabile.

O dragoste sfârșită trist

Între cei doi tineri s-a înfiripat o atracție sentimentală ce avea să lase urme. Nimeni nu poate afirma ce a fost cu adevărat, dar acum, după mai bine de 50 de ani, unii oameni vorbesc că ar fi fost o iubire adevărată. O dragoste care le-ar fi rănit inimile amândurora, când Pompilia Stoian s-a căsătorit cu un alt bărbat. Totul s-a încheiat trist. Se întâmpla, se pare, în 1968, anul în care artista și-a urmat soțul în Germania. Mariajul ei nu a durat decât 3 ani, potrivit acasa.ro.

Nu se cunoaște, încă, dacă povestea lor este mit sau realitate. Cert este că, ulterior, Pompilia afirma într-un interviu cât de mult l-a iubit pe colegul ei de scenă și că, după mai mulți ani, a aflat un fapt ce a tulburat-o enorm. Anume, în ziua nunții cu primul soț, Dan Spătaru ar fi fost la biserică. Cei care l-au văzut în lăcașul sfânt spun că ar fi fost foarte afectat și că ar fi strigat ceva cu voce tare. Întâmplarea a fost confirmată de însăși cea care a rupt idila. Aflase, într-un târziu, cât de mult a suferit Dan Spătaru după ea.

Artista avea să recunoască public că l-a iubit mult pe Dan Spătaru, alături de care a cântat în acei ani ‘60. Însă, acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte ca marele artist să se însoare cu Sida, mai exact în 1974.

„Pe mine cui mă lași?”

„Am aflat de la o prietenă că, în ziua în care m-am căsătorit, Dan a fost la biserică. Era răvăşit şi vorbea cu voce tare: «Pe mine cui mă laşi?” povestea Pompilia, interpreta unui şlagăr extrem de popular, „Prieten drag”, scos cu dedicație în anul 1966.

După o vreme, în 1972, artistul s-a resemnat, fără să uite. Și-a aflat marea dragoste, la Teatrul constănțean Fantasio, pe Sidonia. Cea cu care s-a căsătorit și i-a dăruit, doi ani mai târziu, o fiică, pe Dana. Poate nu a petrecut alături de fetele lui, așa cum îi plăcea să le alinte, prea mult timp, dar clipele trăite împreună însemnau totul pentru el. Era un familist convins și un tată model.

Dan Spătaru ar fi împlinit anul acesta, pe 2 octombrie, 84 de ani. Celebrul artist s-a prăpădit în București, în urma unui infarct, la 8 septembrie 2004. Chiar dacă nu mai este printre noi, minunatele sale șlagăre rămân unele de referință pentru muzica ușoară românească. „Drumurile” lor nu s-au oprit într-un raft uitat al memoriei celor care le-au prețuit.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în Mamaia și nu era cu ea
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie să îl știe toți românii
Ingredientul banal din bucătărie care ne poate scăpa de furnici! Trucul genial pe care trebuie...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este adevăratul motiv: „Nimeni nu a încercat să vă țepuiască.”
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Orașul mic din România în care se produc blindate. Aici e singura fabrică de acest gen din țara noastră
Orașul mic din România în care se produc blindate. Aici e singura fabrică de acest...
Lucrul pe care nu trebuie să-l atingi în Noaptea de Înviere. Se spune că vei avea ghinion dacă nu ții cont de asta
Lucrul pe care nu trebuie să-l atingi în Noaptea de Înviere. Se spune că vei...
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost atât de incredibil...
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de nerecunoscut la 51 de ani
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
De ce îl consideră oamenii pe Dani Oțil zgârcit. De unde a pornit, de fapt, totul: „Nu aveam cu ce să mă încalț, îmi era rușine…”
De ce îl consideră oamenii pe Dani Oțil zgârcit. De unde a pornit, de fapt,...
Cum păstrezi cozonacul proaspăt și după Paște. Trucuri simple prin care te poți bucura de el mai mult timp
Cum păstrezi cozonacul proaspăt și după Paște. Trucuri simple prin care te poți bucura de...
Localitatea în care găsești “turnul din Pisa”, varianta din România: “Se vede cu ochiul liber înclinația. Pare aproape periculos”
Localitatea în care găsești “turnul din Pisa”, varianta din România: “Se vede cu ochiul liber...