Acasă » Știri » Știri interne » Te-a sapat cineva la birou sau esti gelos pe colegul de serviciu? Iata care sunt principalele cauze ale „mancatoriei” de la job!

Te-a sapat cineva la birou sau esti gelos pe colegul de serviciu? Iata care sunt principalele cauze ale „mancatoriei” de la job!

De: Cancan 14/03/2015 | 12:11
Te-a sapat cineva la birou sau esti gelos pe colegul de serviciu? Iata care sunt principalele cauze ale mancatoriei de la job!

Fie ca angajatii ajung sa se barfeasca intre ei, fie ca vorbim despre sabotarea proiectelor de lucru sau a sefilor de departamente care nu sunt pe placul angajatilor, aceste lucruri sunt aproape inevitabile in orice firma.

“Mancatoria” la locul de munca este un soi competitie neprincipiala bazata atat pe specularea slabiciunilor celorlalti, dar si pe crearea de noi slabiciuni.

Barfa este cea mai utilizata arma la birou
Barfa este cea mai utilizata arma la birou

“Ai auzit fata ca pe Ioana de la HR a lasat-o barba-su? Asa-i trebuie ca oricum era cu coada pe sus. Acum cred ca nu mai are nesimtirea sa ceara si avansare sau ‘Am auzit ca Nicu de la PR e impotent’”, sunt doar cateva exemple. Alta modalitate de a crea slabiciuni este abuzul de influenta, putere si autoritate, aceasta fiind o caracteristica a celor cu functii de management.

Ce este un “mancator”?

“Mancatorul” are profilul psihologic al unei persoane, fie ca este barbat sau femeie, care tinde sa se preocupe mai mult de activitatea celorlalti decat de cea proprie. De-a lungul timpului, “mancatorul” da dovada de o abilitate analitica de exceptie.

Psihologul CANCAN.ro a vorbit despre cartea a creat atatea valuri in sfera politica
Psihologul CANCAN.ro a vorbit despre cartea a creat atatea valuri in sfera politica

“Acesta poate analiza in mici detalii actiunile si comportamentul celorlalti. De la vestimentatie la viata sociala, situatii sexuale, pregatire profesionala sau timp petrecut la birou, totul este contabilizat atent si folosit contra celorlalti. Pentru a descrie un ‘’mancator’’ vom recurge la doua notiuni: multumire de sine si dezvoltare personal-umana”, a explicat pentru CANCAN.ro, psihologul Cezar Laurentiu Cioc. Prima se refera in special la echilibrul personal, la masura in care omul respectiv este multumit de viata pe care o are si de modul in care trece timpul peste el. Daca persoana respectiva are multe lipsuri in viata ei, nivelul asteptarilor e mult mai mare decat cel al realizarilor concrete.

Specialistul CANCAN.ro vorbeste despre mancatoria la locul de munca
Specialistul CANCAN.ro vorbeste despre mancatoria la locul de munca

“Sunt femei la care sentimentul de invidie uneori genereaza “mancatoria”, iar asta provine din faptul ca sunt necasatorite, iar la altele chiar faptul ca sunt casatorite si nefericite duce la acelasi rezultat. Barbati care sunt nemultumiti de locul lor pe scara competitiei cu ceilalti barbati, oameni al caror suflet a fost stalcit de frustrari, restrictii si limitari, tind si ei sa foloseasca mijloace neprincipiale de lupta. Acesti oameni privesc locul de munca precum un battle ground unde pot sa-si descarce inhibitiile supararile sau frustrarile. Fac asta prin desfiintarea reusitelor altora sau prin punerea acestor reusite pe seama unor modalitati necinstite de obtinere”, a mai spus Cezar, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Bucuresti.

Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)
Psiholog Cezar Cioc (sursa foto www.potentialuman.ro)

“Se duce la munca, vaneaza apoi revine la viata de zi cu zi”

Aici intra in scena a doua notiune: dezvoltare personal umana. Aceasta se refera in principal la masura in care oamenii au urcat pe scara cunoasterii si a experientei, au trait multe la viata lor, au simtit gustul victoriei si amaraciunea esecului si au invatat ceva din toate astea. In lipsa dezvoltarii personale “mancatorul” devine un om matur cu varsta mentala a unui copil de 12 ani. “Se duce la munca, vaneaza apoi revine la viata de zi cu zi in care se incarca cu energie negativa. Mancatoria este o eliberare de tensiuni acumulate. “Mancatorul“ face acest lucru pentru ca are nevoie sa stie ca exista oameni mai slabi decat el pe care sa ii poata domina, abuza, discredita etc, pentru ca in contrast cu ei, el sa para un invingator”, a mai explicat psihologul.

Psihologul Cezar Cioc
Psihologul Cezar Cioc

Bugetarii cei mai vizati de “mancatorie”

Bugetarii prezinta o forma de „mancatorie” care ajunge in final la conflict deschis. Acest lucru se intampla pentru ca angatii de la stat nu pot fi concediati usor si nici schimbati pe diferite alte pozitii. Ei au certitudinea ca in acel loc de munca vor sta toata viata, nu sunt deloc multumiti de pozitia lor pe scara sociala, dar nu au curaj sa plece in alta parte. “Ce ramane de facut? Pai ce altceva decat sa submineze, sa atace, sa incerce sa controleze sau sa loveasca. Am vorbit despre “mancator” dar nu si despre “mancat” . Adica cel care cade victima acestei situatii. De obicei cele doua roluri sunt purtate de aceleasi persoane. Cu alte cuvinte “mancatul” riposteaza si devine “mancator” si astfel se creaza un cerc vicios si o lupta interminabila”, a explicat specialistul CANCAN.ro.

In companiile multinationale, “jocul mancatoriei” este cu totul altfel. Spre deosebire de bugetari, corporatistii adopta un stil underground de mancatorie. Ei au zambetul pe buze si o capacitate de disimulare foarte buna. Ei nu isi permit frecvent conflictul deschis pentru ca ar putea sa-si piarda job-ul sau sa fie relocati. In consecinta aleg ceea ce se numeste cameleonism si anume un soi de duplicitate de genul “cand esti aici iti zambesc, cand nu te musc”.

––––––––––––––––––––––––––––

CITESTE SI

Ce spune specialistul CANCAN.ro despre fericire! Psihologul Cezar Cioc face lumina in cazul celor care prefera”tot sau nimic”

De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!

Psihologul CANCAN.ro elucideaza misterul preotului cu Maserati! Vezi ce spune specialistul!

––––––––––––––––––––––––––––-
Ce e de facut?

Ca sa nu mai fii un “mancator”, in primul rand trebuie sa fii multumit de omul care esti. Asteptarile tale trebuie sa fie in echilibru cu realizarile tale. In viata e necesar un echilibru intre ceea ce ai si ceea ce vrei. Pune mai mult accent pe ceea ce vrei tu sa faci, conform viziunilor tale si m ai putin pe ceea ce fac ceilalti. Daca un loc de munca sau un colectiv nu te reprezinta, fa eforturi sa peci de acolo si sa ai langa tine oamenii care te ajuta sa te dezvolti, sa inveti, sa acumulezi experienta atat profesionala cat si de viata.

(Alex Saulea)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele din Portul Tomis
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Mesajul astrelor pentru zodii, 27 aprilie 2024. Decizie grea pentru Taur. Schimbare pentru Capricorn
Mesajul astrelor pentru zodii, 27 aprilie 2024. Decizie grea pentru Taur. Schimbare pentru Capricorn
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu...
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită”
Gabriela Cristea a ajuns la capătul puterilor. Ce o nemulțumește pe vedetă: „Sunt nervoasă și...
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care să te ferești
Horoscopul hindus. Ce spune, de fapt, ziua de naștere despre tine și capcanele de care...