Pe data de 2 februarie a fiecărui an se sărbătorește, conform tradiției, Ziua Ursului (în sărbătoarea mare a Întâmpinării Domnului care mai este denumită și Stretenie).
Ziua Ursului este un fel de moment de răscruce. Se consideră ca în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.
Se spune din bătrâni că în ziua de Stretenie ursul va ieși din bârlog și cu acest prilej, se pot face previziuni meteorologice importante referitoare la noul an.
Astfel, în ziua de Stretenie, ursul iese din bârlog și se uită de jur-împrejur. Dacă afară e soare și ursul își vede umbra atunci se va speria, se va întoarce în bârlog și va mai sta acolo încă șase săptămâni, pentru că atât va mai ține iarna. Dacă însă ursul nu-și va vedea umbra, (dacă e pâclă și înnorat) atunci va rămâne afară și iarna se va întrerupe, iar primăvara urmează să se apropie, anunță brasovultau.ro.
Pe 2 februarie, afară a fost cald şi soare, iar ursul, conform tradiției populare, s-a speriat de umbra sa şi s-a întoars în bârlog, semn că iarna va fi una lungă.