Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, a scris un mesaj, pe blogul său, după moartea Regelui Mihai l. Este cunoscută relaţia tensionată pe care cei doi au avut-o.
”Am aflat cu tristeţe vestea încetării din viaţă a fostului suveran al României, Mihai I. Viaţa sa, într-un secol agitat, plin de violenţe şi de schimbări dramatice, nu a fost nici simplă, nici uşoară. Şi-a făcut datoria cu onoare, a luat decizii determinante pentru viitorul ţării, în condiţii dintre cele mai dificile”, scrie Ion Iliescu pe blogul său.
”A dovedit un exemplar patriotism în anii grei ai exilului. Revenit în ţară, după schimbările din decembrie 1989, a trecut peste dezamăgiri şi momente dificile şi a devenit avocatul României în efortul ei de integrare europeană şi euroatlantică. A fost un exemplu de responsabilitate politică şi civică.
În august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat şi Regele Mihai, spuneam:
Păstrez amintirea discuţiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix cât şi la Bucureşti. Relaţia noastră nu a fost simplă, în vremurile agitate ale începutului tranziţiei. Raţiunea şi sensul servirii interesului public, indiferent de poziţia în care ne aflam, au fost mai puternice, şi, împreună, am reuşit să transmitem către partenerii noştri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunităţii europene.
Prin dispariţia Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, o istorie complexă, deseori dramatică, dar care a asigurat locul cuvenit al ţării noastre în Europa şi în lumea contemporană.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.
MOMENTUL CÂND REGELE ÎL LASĂ CU MÂNA ÎNTINSĂ PE ILIESCU
După 1990, fostul Suveran a avut o relaţie tensionată cu noile autorităţi de la Bucureşti. În decembrie 1990, Regelui i se permite să intre în România. Când ajunge în ţară autorităţile organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, iar Regele Mihai e ridicat de poliţie şi dus la Aeroportul Otopeni, de unde e expulzat. Mai revine în România în primăvara anului 1992, când e întâmpinat de milioane de români, care îl aclamă.
Speriată de popularitatea Majestăţii Sale, puterea de la Bucureşti îi interzice să mai revină în ţară. Mai mult, Ion Iliescu propune o lege prin care să se interzică pe viaţă intrarea în ţară a familiei regale. Ulterior, fostul suveran îşi recapătă cetăţenia română, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu.