Acasă » Știri » GEORGE COPOS a fost adus la DNA

GEORGE COPOS a fost adus la DNA

De: Cancan 30/08/2016 | 10:40
GEORGE COPOS a fost adus la DNA

Milionarul George Copos a fost adus la DNA, unde urmează a fi audiat în dosarul cărţilor scrise după gratii! La sosirea la sediul DNA, afaceristul nu a dat declaraţii. Copos este acuzat de plagiat, iar procurorii au deschis o anchetă în acest sens, după ce fostul patron al Rapidului a beneficiat de o reducere a pedepsei şi fiind eliberat condiţionat din puşcărie tocmai pe baza cărţilor scrise după gratii, potrivit stiripesurse.ro.

Acesta a fost citat în calitate de martor. Pe 12 ianuarie, procurorii DNA au deschis un dosar în legătură cu lucrările scrise de deţinuţi, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

Potrivit DNA, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie eliberate condiţionat.

În luna mai, Autoritatea Naţională a Penitenciarelor a formulat o plângere penală cu privire la suspiciuni de plagiat în cazul deţinuţilor care au prezentat în faţa comisiilor lucrări ştiinţifice, fiind vorba despre sesizarea făcută în cazul lui George Copos, privind cartea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldava (secolele XIV – XVI)”, scrisă de omul de afaceri în spatele gratiilor.

Sesizarea în cazul lui George Copos s-a făcut pe baza raportului venit de la Comisia de etică din cadrul Universităţii Bucureşti, a trei referate întocmite de specialişti în istorie, dar şi a documentelor depuse de Copos în momentul în care a făcut cerere să-i fie aprobată lucrarea ştiinţifică, adaugă ANP.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală faţă de George Copos pentru infracţiuni privind drepturile de autor şi cele conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

La data de 10 septembrie 2014, George Copos a semnat un angajament prin care susţinea că nu a plagiat, precizează parchetul. Ulterior, în 29 septembrie 2014, dată la care a fost publicată lucrarea, George Copos „şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie”, susţin procurorii într-un comunicat de presă. În aceeaşi zi, Copos „a solicitat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig”, mai precizează Parchetul.

Legat de plagiatul său, Copos spunea că titlurile asemănătoare a două lucrări nu relevă că este vorba de un plagiat. Mai mult, el a precizat că nu ştia că istoricul Cătălin Parfene a scris o lucrare pe acelaşi subiect. ”În particular m-a interesat mult Napoleon, epoca lui, modul în care a făcut politică, inclusiv prin folosirea relaţiilor de familie pentru atingerea scopurilor sale. Am fost surprins de felul în care împăratul a încercat să creeze o reţea de monarhii europene înrudite, folosind în acest scop alianţele matrimoniale, respectiv căsătorii ale fraţilor şi surorilor lui cu descendenţi ai unor capete încoronate din ţările importante în politica europeană a vremii. (…) Spun aceste lucruri tocmai pentru că ele mi-au generat parte din ideile cărţii pe care am scris-o şi care tocmai a fost acuzată de un fel de ‘repovestire’, inexistentă de altfel”, susţinea el, în luna ianuarie.

Referitor la precizarea comisiei Universităţii din Bucureşti cum că lucrarea sa ar fi „repovestită”, omul de afaceri a declarat că toate cărţile „se scriu din cărţi citite, cu câteva idei diferite la origine; doar geniile au altă posibilitate, iar eu, în mod sigur şi clar, nu mă încadrez în această categorie”, concluzionează Copos.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a ajuns la concluzia că omul de afaceri „a plagiat subtil“ din lucrarea de masterat a doctorandului în istorie Cătălin Parfene. Universitatea propune retragerea titlului onorific de profesor emerit lui Stelian Brezeanu, cel care recomanda cartea lui George Copos.

Omul de afaceri George Copos a reuşit să îşi reducă pedeapsa cu închisoare pe care a primit-o cu 150 de zile cu ajutorul a cinci lucrări ştiinţifice pe care le-ar fi scris în detenţie. Printre acestea se numără şi cea care a făcut obiectul analizei de plagiat a Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti, „Alianţe matrimoniale, în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova, în secolele XIV-XVI“.
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Actorul celebru care riscă să rămână pe DRUMURI. Serialul său a fost anulat! „Oare sunt asigurat...?”
Actorul celebru care riscă să rămână pe DRUMURI. Serialul său a fost anulat! „Oare sunt...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după Revoluție l-a marcat pe fiul lui Nicolae Ceaușescu
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
S-a pozat fără HAINE într-o FARFURIE! Alexandra Stan, cele mai INCENDIARE imagini din 2024
S-a pozat fără HAINE într-o FARFURIE! Alexandra Stan, cele mai INCENDIARE imagini din 2024
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Ce relație este între Claudia Pavel și tatăl fiului său. Bărbatul a luat o decizie importantă: „Este ideal ca un copil..”
Ce relație este între Claudia Pavel și tatăl fiului său. Bărbatul a luat o decizie...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis unei prietene un mesaj bizar, însă poliția are altă pistă
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Ce se întâmplă cu fiica Oanei Roman după divorțul părinților și moartea bunicii sale: ,,Mă rog la Dumnezeu”. Oana Roman face tot posibilul să o ajute pe micuța Isa
Ce se întâmplă cu fiica Oanei Roman după divorțul părinților și moartea bunicii sale: ,,Mă...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va stinge din viață „Nu a fost nici măcar un semn, absolut nimic.”
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Meteorologii anunţă o
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e la cură de slăbire, îl întreabă: - Ce faci...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Creează, Repară, Inovează: sculele electrice FĂRĂ FIR Parkside la Lidl
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală:...
Cele 4 zodii care vor avea ghinion în dragoste până la finalul lunii. Pot apărea certuri și despărțiri
Cele 4 zodii care vor avea ghinion în dragoste până la finalul lunii. Pot apărea...
Ce să pui în ciorba de pui a la grec ca să îți iasă mai bună ca la restaurant. Cele 2 ingrediente care îi dau cea mai bună aromă
Ce să pui în ciorba de pui a la grec ca să îți iasă mai...
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Primele imagini cu Florin Piersic din timpul transferului la București. Actorul, conectat la tubul de oxigen
Primele imagini cu Florin Piersic din timpul transferului la București. Actorul, conectat la tubul de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a făcut liderul rus în timpul ceremoniei
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni...
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
BANC | „Bulă, ce ai vrea să scrie pe crucea ta, după ce mori?
BANC | „Bulă, ce ai vrea să scrie pe crucea ta, după ce mori?
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din...
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de noapte”
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
Catinca, acuzații dure la adresa lui Petre Roman: „A făcut diferențe între mine și Oana”. Ce îi reproșează
Catinca, acuzații dure la adresa lui Petre Roman: „A făcut diferențe între mine și Oana”....
Serialul Netflix care a făcut România celebră peste hotare revine cu sezonul 2. Unde se filmează
Serialul Netflix care a făcut România celebră peste hotare revine cu sezonul 2. Unde se...
Lidl bagă la raft produsele pe care toți românii le caută după Paște. Se vor da repede, oferta durează până la finalul săptămânii
Lidl bagă la raft produsele pe care toți românii le caută după Paște. Se vor...