Acasă » Showbiz » Showbiz internațional » Fotografii, regizorul si actrita! Cei trei romani care au marcat cariera lui Marilyn Monroe

Fotografii, regizorul si actrita! Cei trei romani care au marcat cariera lui Marilyn Monroe

De: Cancan 18/12/2011 | 00:00
Fotografii, regizorul si actrita! Cei trei romani care au marcat cariera lui Marilyn Monroe

Blonda suprema, amanta preferata a presedintelui, sex-simbolul unei generatii. Cand Marilyn a aparut in 1962, intr-o rochie prea mulata, prea transparenta, cantand prea lasciv "Happy Birthday Mr. President", lumea intreaga intelegea ca diva platinata este de neinvins. S-a nascut sa cucereasca si avea o lume la picioare. Foarte putini, doar apropiatii, stiau ca avea cariera in pericol, cei de la 20th Century Fox fiind la o semnatura distanta de a-i desfiinta contractul de munca.

Marilyn stia ca urma sa fie mazilita si avea sa arate tuturor cat este de puternica. Si asta cu ajutorul unei campanii de imagine construite impreuna cu cei mai buni prieteni: o mana de fotografi personali. Printre care doi romani: John Florea si Andre de Dienes. Ei fusesera alaturi de diva inca de la inceputurile ei la Hollywood si impreuna cu Ion/Jean Negulescu erau gasca de trei romani care au marcat cariera celui mai puternic icon al Cetatii Filmului: Marilyn Monroe.

Andre de Dienes a dezvaluit-o lumii pe Marilyn-trupulAndrei Dedieni, cunoscut laHollywood ca Andre de Dienes, a fost primul fotograf oficial al lui Marilyn. A plecat din Romania, de la Turia (Covasna), cand avea 15 ani, dupa ce mama lui s-a sinucis. Ramas orfan, a inceput sa bata Europa in lung si-n lat, de cele mai multe ori pe jos. Dupa vreo doi ani de pribegie a ajuns in nordul Africii, in Tunisia. Aici a fost caraus, translator, bucatar, scriitor de scrisori pentru cei care nu stiau carte si a invatat de la un artist local sa picteze. In aceeasi perioada primeste primul sau aparat de fotografiat.

In 1933, De Dienes ajunge la Paris, unde studiaza artele frumoase. Pasiunea lui pentru fotografie ii da o paine si lucreaza pentru mai multe publicatii si edituri franceze. Cand implineste 25 de ani, in 1938, Andre pleaca la New York si aici devine unul din cei mai importanti fotografi de moda si lifestyle ai perioadei, colaborand cu „Esquire”, „Vogue”, „Life” si „Montgomery Ward”.O cunoaste pe Marilyn in 1945, cand actrita avea numai 19 ani si doar visa la o cariera de starleta. „Cand a intrat la mine in bungallow, nu mi-am mai putut desprinde ochii de la ea. Am inteles ca fata asta avea ceva exceptional. Am vazut ca avea verigheta, dar mi-a spus ca sotul ei e un marinar mereu pe drumuri si ca sunt deja in divort. Spunea ca viseaza doar sa devina un model celebru. Adevarul era ca imi doream foarte mult sa o fotografiez, dar si ca o doream si mai mult pe ea. Punct.”, scria De Dienes in memoriile sale.

De Dienes incepe o poveste de dragoste cu Norma Jean si pleaca impreuna intr-o calatorie de cinci saptamani prin California, Nevada, New Mexico. In aceasta perioada, viitoarea Marilyn Monroe pozeaza mereu pentru iubitul ei, ani mai tarziu, instantaneele prinse de roman si imaginile nud ale Normei Jean fiind considerate unele dintre cele mai reusite fotografii ale artistei. De Dienes a incurajat-o pe Marilyn sa-si urmeze visele si a ajutat-o sa-si inteleaga harul. A cerut-o in casatorie, a primit un „nu” dragalas si povestea lor de dragoste pasionala a ajuns repede la final. Dar cei doi au ramas apropiati si au colaborat pana in 1955.

John Florea a inventat-o pe Marilyn-blondaJohn Florea s-a nascut pe drumul spre America, in familia unor emigranti romani care plecasera in 1916 de undeva de langa Pascani. In 1941, in timp ce developa niste fotografii pentru revista „Life”, avea loc atacul de la Pearl Harbor. John (Ionut, cum ii spunea mama lui) a plecat pe front si a devenit unul dintre cei mai importanti foto-corespondenti de razboi pe care i-a avut America. Dupa victoria aliatilor, John s-a intors la Hollywood, unde si-a continuat cariera de fotograf de cinema si mondenitati.

In 1951, prin intermediul colegului lui, De Dienes, Florea o intalneste pe Marilyn. Tanara Norma Jean primise deja numele celebru si avusese cateva aparitii scurte in unele succese cinematografice. Marilyn jucase cu Bette Davis in „All About Eve” si aparuse pe marele ecran cu o nuanta de par blond auriu-miere.

Cand a fost invitata sa dea un premiu la Oscar, in acelasi an, pentru „Cel mai bun sunet”, John i-a zis celei ce avea sa devina sex- simbolul absolut al mileniului trecut sa se platineze. Sa devina „model blond”. Iar Marilyn l-a ascultat si asa a devenit pentru intreaga lume „blonda absoluta”. A urmat o prietenie foarte apropiata a divei cu Florea, care a insotit-o in cele mai importante momente ale carierei sale, a pozat-o si nud, si in intimidate, si pe platourile de filmare. Florea a avut o cariera incredibila, a fost considerat unul dintre cei mai importanti directori de publicatii de peste Ocean, fiind redactor-sef la „Life Magazine” si apoi a devenit un cunoscut regizor de televiziune (a regizat „Bonanza” si „Delfinul Flipper”).

El i-a facut cunostinta lui Marilyn cu cel mai important regizor roman de la Hollywood: maestrul Jean din Craiova. Negulesco.

Jean Negulesco a invatat-o pe Marilyn „Cum sa te mariti cu un milionar”Ion Negulescu s-a nascut in 1900 la Craiova, in familia unui proprietar de hotel din Banie, care mai avea patru fete. In gimnaziu, Ion castiga un premiu la desen si tanarul intelege ca vrea sa fie artist. Tatalui sau, un negustor cu vocatie, nici prin gand nu-i trecea sa-si lase singurul fecior sa o ia pe cai boeme. In Primul Razboi Mondial, Ion, adolescent fiind, se razvrateste impotriva parintelui, fuge de acasa si se inscrie in serviciile de sanatate ale armatei romane si pleaca pe frontul din Moldova. Aici il intalneste pe George Enescu si-i daruieste acestuia un portret. Compozitorul ii spune pustiului din fata lui ca are talent si-i cumpara lucrarea la un pret foarte bun pentru acea vreme. Putea sa-si ia trei cai cu banii primiti de la Enescu.

Pentru Ion, incurajarile marelui maestru violonist sunt un semn. Iar decizia e luata. Nu vrea sa faca nici economie, nici comert, nici drept. Nimic din ce viseaza tatal sau pentru destinul lui. Vrea arte. Si, impotriva dorintei batranului negustor Negulescu, Ion din Craiova pleaca la Bucuresti, la Belle Arte. Parintele, speriat si dezamagit, mai spera la o ultima sansa ca sa-si atraga fiul ratacitor in afacerea pe care o construise. Si-l ademeneste cu o calatorie prin Europa. In 1920, Ion ajunge la Paris. E innebunit de luminile orasului si de sarmul creativ din buricul batranului continent. Asa ca… ramane aici.

Batranul Negulescu dispera, isi dezmosteneste fiul, dar nicio stratagema nu tine. Ion devine Jean. Pictor, elev al lui Brancusi si prieten cu Jules Pascin, Picasso, Soutine, Giacometti, Tristan Tzara, Jean Cocteau si Amodeo Modigliani. Invata, lucreaza, picteaza si-si gaseste si un job de scenograf. Mai castiga un ban spaland vase, vanzand lucrari, oferind servicii de companie doamnelor, desenand, facand caricaturi celebritatilor vremii. Pentru o scurta perioada lucreaza la Nisa, la hotelul romanului Negresco. Dar e dat afara dupa ce seduce o clienta fidela a hotelului, fiica unui miliardar american. Jean pleaca cu americanca in Statele Unite si in 1927 are o expozitie personala la New York. Urmeaza cateva expozitii la Los Angeles, o oferta de colaborare ca scenograf cu Warner si asa incepe cariera lui spectaculoasa la Hollywood. Americanca e parasita rapid, pentru ca Jean stie sufletul femeilor. Si are un succes nebun la „zane”.

Hollywoodul ii scoate in fata superbitati cu picioare lungi si zambete celebre, iar maestrul se iubeste cu Veronica Lake, Faith Domergue, Sidney Fox, Binnie Barnes, Carole Landis, Anita Colby, Lynn Baggett. Dar cea mai cunoscuta amanta a lui Jean din Craiova ramane Marilyn Monroe. Actrita a fost recomandata lui Negulescu de catre bunul lui prieten de la revista „Life”, John Florea. Si, dupa probe, Marilyn este aleasa pentru un rol principal in „How to Marry a Millionaire”, alaturi de Lauren Bacall.In perioada filmarilor, intre Jean si diva blonda se infiripa o poveste de dragoste. „Monroe e visul implinit al oricarui barbat din lumea larga. Este femeia cu care visezi si trebuie sa-ti inseli nevasta. Mort sa fii, sa nu te innebuneasca”, spunea Jean despre superba lui muza si iubita. Dupa „Cum sa te mariti cu un milionar”, cariera lui Marilyn a facut istorie, iar Jean din Craiova a devenit unul dintre cei mai importanti regizori de la Hollywood, cu 12 nominalizari la Oscar pentru „Johnny Belinda” si un BAFTA pentru „How to Marry a Millionaire”. Singurul roman get-beget care a avut Hollywoodul la picioare. Si al treilea roman care a invatat-o pe Marilyn sa fie diva…

Mai multe detalii pe site-ul www.eroiiromanieichic.ro

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu despre ea
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în Mamaia și nu era cu ea
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să alerg un miel”. Blondina face dezvăluiri inedite
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Când pică, de fapt, Paştele în 2025. Ce scrie în calendarul ortodox
Când pică, de fapt, Paştele în 2025. Ce scrie în calendarul ortodox
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții de minimă decență”
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții...
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce înseamnă “asumat”, de fapt
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce înseamnă “asumat”,...
Județul din România cu cele mai multe terenuri agricole. Are un sol foarte fertil și fermierii își doresc să cumpere pământ aici
Județul din România cu cele mai multe terenuri agricole. Are un sol foarte fertil și...