1500 de lei intră pe carduri de la Guvernul României, începând din octombrie. Profesorii vor fi recompensați

Publicat: 21/10/2023 | 10:50

Vești bune vin în luna octombrie pentru profesorii din România. Aceștia vor primi o primă de carieră, în valoare de 1.500 de lei, de la stat. Acești bani vor ajunge direct în conturile cadrelor didactice, însă banii au destinații bine definite. Pe ce pot cheltui profesorii banii primiți de la stat?

Prima pentru cariera didactică se va acorda începând din luna octombrie 2023, conform Ordonanței de urgență nr. 58/2023. Profesorii și personalul didactic auxiliar vor primi o suma de 1.500 de lei, plătită într-o singura tranșă anuală, pe o perioadă de 4 ani, pana în anul școlar 2026-2027.

(CITEȘTE ȘI: PENSIILE ROMÂNILOR, ÎN PERICOL? MINISTRUL FINANȚELOR A FĂCUT PRECIZĂRI IMPORTANTE ȘI A DAT ASIGURĂRI CĂ NU SUNT PROBLEME)

Bani pentru profesori

Așa cum spuneam, inițiativa primei de carieră intră în vigoare din luna octombrie a acestui an și este valabilă până în anul 2027. Așadar, în această lună, profesorii vor primi 1.500 de lei. Însă, este de menționat că prima de carieră se poate cheltui doar în anumiți termeni și condiții.

Mai exact, acești banii se pot utiliza pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate și nevoi didactice individuale.

Așadar, oferirea primelor pentru cariera didactică reprezintă o măsură ce susține dezvoltarea profesionala continua a personalului didactic, având ca obiectiv creșterea calității și a echității în sistemul educațional și generarea performanței pe termen lung în domeniul educațional, reprezentând un pilon important în susținerea serviciului public de educație.

Potrivit OUG nr. 58/2023, prima pentru cariera didactică se acordă pentru atingerea următoarelor obiective:

  • susținerea cadrelor didactice pentru dezvoltarea continuă a competentelor educaționale, în vederea îmbunătățirii performantei elevilor și studenților implicați în procesul educațional;
  •  sprijinirea cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat pentru adaptarea continuă a competențelor educaționale la procesul de transformare digitală specific activităților educaționale destinate elevilor și studenților;
  • facilitarea cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat pentru dezvoltarea competențelor de bază necesare desfășurării activităților educaționale și pentru acoperirea unor nevoi didactice specifice.

(VEZI ȘI: CALENDARUL ANULUI ȘCOLAR 2023-2024. CÂND AU ELEVII VACANȚĂ ȘI CE MODIFICĂRI IMPORTANTE AU APĂRUT ÎN STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR)

Bani pentru personalul nedidactic

Mai mult, în același context, personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar va beneficia de o primă de avansare în carieră sub forma unor cursuri de pregătire specializată, cu scopul de a susține procesul educațional.

Această primă este limitată la 500 de lei pe an școlar sau universitar și este finanțată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027.

Pe de cealaltă parte, elevii nu vor mai primi bani pentru transport. Aceștia vor primi doar dovada că sunt elevi, pe baza căreia pot călători gratuit. Astfel, plățile o să se facă direct către transportatori în loc să se avanseze sume elevilor sau familiilor lor.