Acasă » LIFE STYLE » Muzica » 7 melodii cenzurate în România. Până în 1990, regimul comunist a interzis mai multe cântece de succes

7 melodii cenzurate în România. Până în 1990, regimul comunist a interzis mai multe cântece de succes

De: Ileana Mlădinoiu 24/03/2023 | 10:42
7 melodii cenzurate în România. Până în 1990, regimul comunist a interzis mai multe cântece de succes
Regimul comunist a interzis multe cântece de-a lungul timpului

Cu peste 30 de ani în urmă, una dintre cele mai neobișnuite dictaturi comuniste din Europa s-a încheiat spectaculos. Este vorba de cea din România a lui Nicolae Ceaușescu, o „dictatură bicefală”, s-ar putea spune, pe care propaganda a numit-o „epoca de aur”. În realitate, o perioadă a terorii și a controlului excesiv, când industria muzicală românească de calitate nu-și găsea locul binemeritat, ca și cum nici nu ar fi existat, înainte de anii 1990. Cântecele patriotice de ordinul sutelor, folclorul, melodiile rock sau folk, aparținând genului considerat „muzică decadentă venită din Vest”, cu caracter subversiv și chiar protestatar, au făcut obiectul cenzurii comuniste.

Cine a trăit acele vremuri știe că în cursul săptămânii, la televizor, nu se auzeau decât ode sau cântece patriotice spre gloria tovarășului Ceaușescu și a Partidului Comunist.

7 melodii cenzurate în România. Până în 1990, regimul comunist a interzis mai multe cântece de succes

Pe 25 decembrie ’89, piesa Nopți/Vino, Doamne!, cenzurată încă de la apariția ei, răsuna uimitor în interpretarea lui Valeriu Sterian la „Televiziunea România Liberă”. Vali Sterian este cunoscut ca unul dintre liderii generaţiei anilor ’70, care a pus bazele folk-ului românesc. Am adus în prim-plan genul folk, fiindcă, alături de rock, face parte din „Cântece interzise/Cenzurat”, un disc apărut cu ocazia celebrării a 70 de ani de existență a Casei de Cultură a Studenților din București.

Povestea rock-ului românesc este în legătură strânsă cu venirea la putere a dictatorului Ceaușescu. Acesta a reușit să influențeze munca artiștilor în toți anii care au urmat, socotind rock-ul muzică de protest, expresia spiritului liber și a nonconformismului. Ba chiar termenul „rock” a fost redenumit „muzică de chitară electrică”.

1. „Ai iernii soli”

Cântecul formației Semnal M a apărut pe albumul „Cântece transilvane” din 1980, cu titlul cenzurat „Colindătorii”. Apropos de colindele de Crăciun, nevinovatele creații populare, de la început au fost cenzurate, ca fiind o expresie a luptei de clasă, inventându-se un aşa-zis „folclor nou”.

2. „Vișina”

Este de fapt un fragment al unei compoziții din 1971 ce urma să apară, dacă nu ar fi fost interzis, pe albumul „Cei ce ne-au dat nume”, al formației Phoenix care nu era pe placul conducerii de partid și de stat. Un exemplu mai elocvent este al grupului Iris (1976) căruia i s-a interzis să cânte pe scenă în 1988, susținându-se că adunarea a mii de tineri i-ar incita la revoltă.

3. Rânduri pentru păsările călătoare

Mircea Baniciu cânta ca folkist în cluburile din Timișoara, apoi a fost interzis pe piața muzicală timp de un an, deoarece a refuzat să cânte o piesă patriotică într-o emisiune de televiziune dedicată zilei de 23 august.

4. Zece arici înamorați

În interpretarea lui Dan Andrei Aldea, este o piesă folk-rock scrisă pe formatul celor zece negri mititei, ce dispar bizar unul câte unul, dar, din punct de vedere al versurilor şi al aluziilor subliminale, se arată ca o excelentă parodie. Single-ul din 1981, care conţine această piesă, a fost interzis la câteva zile după lansare.

5. Sus în deal e-o casă

O melodie cântată de Mihai Constantinescu a produs furie „savantei de renume mondial”, Elena Ceaușescu, fiind oprită de la difuzare, atât de Televiziunea Națională, cât de postul național de radio, la cererea acesteia. Un zelos activist de partid ce avea în atribuție cenzurarea a asociat casa din cântec cu viitoarea construcție Casa Poporului.

6. La telejurnal

Este un cântec extrem de curajos interpretat de Alexandru Andrieș. Lansat în 1989, cântecul a fost cenzurat în mod evident, însă s-a bucurat de un real succes în anii ce au urmat. De altfel, cunoscutul folkist este cunoscut ca fiind un etalon anti-sistem, piesele lui conținând mereu mesaje cu țintă clară.

7. Deșteaptă-te române

Deși pare surprinzător pentru mulți dintre tinerii de astăzi, actualul imn de stat al României a fost, multă vreme, interzis în România. Factorii de decizie ai partidului comunist au considerat că îndemnul din titlul cântecului patriotic ar putea naște idei în rândul maselor, care ar putea să se ridice împotriva sistemului de atunci.

Există, de altfel, o listă a cântecelor patriotice interzise în perioada regimului totalitar din România, multe dintre ele fiind compuse de celebrul Ciprian Porumbescu. Acestea sunt:

„Imn regal”, versuri de Vasile Alecsandri, „Pe-al nostru steag”, de Andrei Bârsan, „Pe arme”, de Şt. O. Iosif, „Conducătorii”, de S. Popovici, „Tricolorul”, „Imnul tineretului ex. Şcolar”, de Ion U. Soricu, „Imnul Tinereţii”, de Ion U. Soricu, „Marşul Premilitarilor”, de M. D. Rădulescu, „Imnul Eroilor”, de Iuliu Roşca Dormidont, „Imn de 10 Mai”, de Vasile Alecsandri, „Drapelul”, de Ion U. Soricu, „Dulce Bucovină”, de Vasile Alecsandri, „Sus ţara mea”, de Ioan Neniţescu, „Pui de lei”, de I. Neniţescu, „Marş regal”, de I. C. Bădescu, „Calcă române”, „Înainte”, de Ioan Neniţescu, „România”, de I. Neniţescu, „Sună buciumul alarmă”, „Cântec ostăşesc”, „Moartea vitează”, „Stema ţării”, de George Coşbuc, „Sus inima română”, de Geoerge Coşbuc, „Poporul lui Traian”, de Al. Alexiu, „Astăzi fraţilror români”, „Soare nou” de Ion U. Soricu, „Inimă de român”, de I. U. Soricu, „Imn către patrie şi tron”, „Graiul neamului”, de George Coşbuc, „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, de I. C. Cuza, „Ştefan, domn cel mare”, „Cântecul lui Ştefan vodă”, „Se întrec vitejii”, de I. Iliesci, „Spre glorie” de Gh. Botciu, „Mamă”, de Carmen Silva, „Rău e doamnă fără mamă”, „Frunză verde de doi brazi”, „Cântec basarabean”, „Hora mare”, de Eliza Neculaie, „Foaie solzi de peşte” şi „Bate vânt”.
După căderea regimului Ceaușescu o serie de cântece interzise au revenit în actualitate. Cât despre cele patriotice, se poate spune că pot fi auzite deseori în repertoriul fanfarelor invitate la evenimentele comemorative.

Și Electrecord, cunoscuta casă de discuri din România a realizat un colaj de melodii interzise de regimul comunist în trecut.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni milionar într-un an. Câți bani a câștigat în 10 luni
Experiment: un tânăr s-a transformat într-un om al străzii pentru a demonstra că poate deveni...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar trebui să fie ILEGAL să posteze pozele astea
BOMBA BOMBELOR! Laura e iubita celui mai în vogă fotbalist de la Real Madrid! Ar...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”. Vedeta s-a filmat fără machiaj și cu părul nearanjat
Cum arată Andreea Bănică atunci când nu este pe scenă: ,,Nu m-am aranjat pentru călcat”....
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
Exclusiv: Mihai Morar, ipostază rar văzută . Cum a fost surprins în parc
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
BANC | Bulă, Sfântul Petru și „pomul minciunilor”
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Cum se menține în formă Mihaela Bilic la cei 54 de ani? Secretul medicului nutriționist
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...