Acasă » Știri » Știri interne » Baronii pesedisti si pedelisti sunt KO

Baronii pesedisti si pedelisti sunt KO

De: Cancan 18/12/2008 | 00:00
Baronii pesedisti si pedelisti sunt KO

SCHIMBARI. Greii Blaga si Mitrea sunt in scadere de „rating” politic, Boc e in ascensiune, iar Gusa ar putea oferi si el niscaiva surprize Negocierile privind guvernul demonstreaza vertiginos ca ambitiile lui Basescu, demult pronosticate de diverse personaje din politica sau media, incep sa se materializeze. Altfel spus, ce nu a reusit in 2004, din cauza conjucturii de atunci, presedintele e la un pas sa reuseasca acum, iar planul sau va zgudui din temelii politica autohtona. Bogdan Tiberiu Iacob Vasile Blaga a ratat Internele si i-a mai ramas doar Dezvoltarea Regionala. Berceanu si Pogea au sanse la Transporturi si Finante, dar Videanu ramane pe-afara. Pedelistii Stolojan, Flutur si Stoica sunt redusi la tacere dupa abandonul primului. In locul lor vin nume tinere si lesne de manipulat, dependente total de Cotroceni. Mai mult, Basescu deseneaza si harta PSD: Mitrea e greu de crezut ca va prinde vreun post in Guvern, pe motiv de DNA, ultima amagire fiind aceea ca va deveni presedinte de partid, ceea ce nu prea se va intampla, insa. La fel si restul baronilor care sperau posturi in guvern pentru ei sau pentru oamenii lor. Aripa Iliescu e deja istorie, Taracila a ratat parlamentul, Vacaroiu a fost „pensionat” la Curtea de Conturi, iar Nastase e izolat si neputincios. Nu va dura mult pana cand PSD si PD-L vor fi capabile chiar de o fuziune, care sa ii dea pe mana lui Basescu un statut de Lukasenko autohton. Cum s-a ajuns aici? Planul lui Basescu de a se debarasa de baronii PD a inceput inca de dupa preluarea sefiei partidului, cand oameni precum Bogdan Niculescu-Duvaz, Alexandru Sassu, Adrian Severin, Simona Marinescu, Aurel Pana, Cristian Dumitrescu si altii au fost debarcati. In 2004, consiliat discret de Gusa, Basescu a incercat lichidarea definitiva a celor care mai ramasesera din vechea garda si isi permiteau sa-i spuna „Traiane”. Dar, conjunctura politica suprapunerea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare si faptul ca premierul a fost liberal a fost potrivnica.

Misiunea „istorica” a axei Mitrea-Blaga

Dupa alegeri, prioritara pentru Basescu a fost „modelarea” PSD: eliminarea lui Nastase de la Camera, tragerea lui Iliescu pe linie moarta, intimidarea clanului moldovenilor in paralel cu promovarea puternica a grupului de la Cluj, foarte deschis catre o relatie cu Basescu. Acum, sortii i-au suras lui Basescu: e presedinte, partidul sau a castigat alegerile, a scapat de Tariceanu si are toate cartile in mana. Acum cateva luni, Basescu i-a incurajat discret pe Mitrea si Blaga sa demareze in propriile partide o campanie de convingere a colegilor ca o alianta PSD – PD-L e mai buna decat PSD-PNL sau PNL – PD-L. Cei doi au tras din greu, au luat multe maciuci in cap (mai ales Mitrea), pentru ca resentimentele erau foarte puternice, dar au izbandit. Maurii si-au facut datoria, vorba lui Schiller, deci puteau sa plece. Tandemul Mitrea-Blaga va ramane, probabil, in afara jocului puterii si locul ei e luat de axa Boc-grupul de la Cluj, o axa care a ales sa stea in umbra. Membri marcanti sunt Boc, Buda, Tise, Rus, Dancu (autorul celebrului indemn pesedist: „eliminati javrele batrane din partid”), Puscas, cei doi Maior, Liviu si George, Soporan, Lapusan, partial Ilie Sarbu si familia, adica Ponta si Daciana, ba chiar unii liberali clujeni, precum Marius Nicoara, presedintele CJ, a caror influenta a fost folosita, in culise, in ultima vreme. La urma-urmei, afaceri precum autostrada Transilvania, Nokia-Jucu, imobiliare, banci si televiziunea prin cablu, ca sa enumeram pilonii businessului de pe Somes, s-au facut transpartinic, cu PD-L, PSD si PNL, la gramada.

Cum se negociaza la un meci de fotbal

„Clujenii” PSD, cazuti in dizgratie in ultima perioada, au facut jocuri discrete, de culise, ei fiind probabil singurii care au stiut ca Basescu il antreneaza pe Boc pentru functia cea mare. Pe 25 noiembrie, la Cluj a avut loc o intalnire importanta, „acoperita” de meciul CFR Cluj-A.S. Roma, intre Basescu, Ioan Rus, Boc si, se pare, Cozmin Gusa. Atunci au fost stabilite multe detalii legate de actiunea din aceste ultime zile. In treacat fie spus, clujeanul Gusa, membru fondator al grupului de la Cluj, e unul dintre fericitii guvernarii Boc: in 2004, el l-a impins pe Boc sa candideze la primaria Clujului si tot el l-a consiliat, timp de cateva luni, despre cum l-ar putea invinge pe Ioan Rus. In plus, se vehiculeaza ca atat Rus, cat si Dancu au facut, in 2000 si 2004, non-combat in campanie pentru a-l ajuta pe Boc, in schimbul altor avantaje. In paralel, meciurile lui Gusa cu Videanu, Berceanu si alti grei democrati i-au netezit lui Boc calea spre sefia partidului. Chiar daca cei doi au avut ulterior anumite ciocniri publice, se pare ca in ultima vreme relatiile s-au reluat si ar putea exista anumite surprize, in viitor. Una peste alta, Basescu e pe val: baronii traditionali ai celor doua partide de care e interesat sunt in corzi, atat la centru, cat si in teritoriu. In PD-L, noile vedete locale se contureaza a deveni nume precum Mircea Hava, Gheorghe Falca, Mircia Gutau, Darius Valcov, iar la centru se merge, cum spuneam, pe mana unor tineri – sau tinere – usor de manevrat de catre un lup batran si harsait precum Basescu. Cat despre ideea ca Boc va fi un premier moale si fara sprijin, ea trebuie abandonata din start: o forta de temut tocmai se incheaga in jurul lui. In plus, noul premier vrea sa isi constituie o echipa proprie de specialisti in economie, drept si finante care sa disece orice HG care ii va fi bagata sub nas la semnat, de catre PSD, ceea ce inseamna ca pe pesedisti ii asteapta vremuri grele. Sa nu incheiem fara a pomeni despre rolul marcant pe care il va juca, si in noua guvernare, DNA: surse bine informate din coalitie sustin ca de-abia de aici incolo va incepe „distractia” politicienilor cu procurorii.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Bancul de marți | „Eșt ceea m-ai frumoasă dupe palnetă”
Bancul de marți | „Eșt ceea m-ai frumoasă dupe palnetă”
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
INCREDIBIL! Borcea și Pelinel, cum n-au mai fost surprinși niciodată! Cum au venit la Petrecerea Țigănească
INCREDIBIL! Borcea și Pelinel, cum n-au mai fost surprinși niciodată! Cum au venit la Petrecerea...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Cu cine își lasă băiețelul Theo Rose atunci când pleacă la concerte! „Mi-e dor de el tot timpul, dar nu am ce să fac!”
Cu cine își lasă băiețelul Theo Rose atunci când pleacă la concerte! „Mi-e dor de...
Cine și-a făcut apariția la nunta lui Răzvan Simion și a Dalianei Răducan?! Toți ochii au fost ațintiți asupra ei
Cine și-a făcut apariția la nunta lui Răzvan Simion și a Dalianei Răducan?! Toți ochii...
HARTĂ Avertizări meteo. Cod portocaliu de furtuni în jumătate din țară, cod portocaliu de caniculă în sud
HARTĂ Avertizări meteo. Cod portocaliu de furtuni în jumătate din țară, cod portocaliu de caniculă...
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024 și pleacă la Bruxelles, la Parlamentul European
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024 și pleacă la Bruxelles, la Parlamentul European
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?
Vila lui Irinel Columbeanu ar fi fost incendiată intenționat! Detaliile care au ieșit la iveală: „De la ce a luat foc, de la o instalație? Era imposibil..”
Vila lui Irinel Columbeanu ar fi fost incendiată intenționat! Detaliile care au ieșit la iveală:...
Tatăl patronului stației GPL care a explodat la Crevedia, reales primar la Caracal. Procentul uluitor pe care l-a obținut Ion Doldurea
Tatăl patronului stației GPL care a explodat la Crevedia, reales primar la Caracal. Procentul uluitor...
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în Gală. „Ești singura agitată!”
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în...
Salman Khan a dat vestea cea mare direct de pe contul Iuliei Vântur! Actorul a vrut ca toată lumea să afle de la el
Salman Khan a dat vestea cea mare direct de pe contul Iuliei Vântur! Actorul a...
Cei mai excentrici debutanți în Parlamentul European. Un influencer, un pilot de curse și un fost parașutist, printre noii aleși
Cei mai excentrici debutanți în Parlamentul European. Un influencer, un pilot de curse și un...
Instructorul: - Bulă, știi la ce folosește claxonul?
Instructorul: - Bulă, știi la ce folosește claxonul?
Cel mai tare monitor de piață a fost lansat! Îl poți folosi și pe post de televizor
Cel mai tare monitor de piață a fost lansat! Îl poți folosi și pe post...
ULUITOR! Ce se vede în prima fotografie din ISTORIA OMENIRII?
ULUITOR! Ce se vede în prima fotografie din ISTORIA OMENIRII?
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc:...
Cine este noul proprietar al vilei de lux a lui Irinel Columbeanu. ”Mi-a zis că a avut datorii la dânsa”
Cine este noul proprietar al vilei de lux a lui Irinel Columbeanu. ”Mi-a zis că...
Sectorul din București în care se va construi un nou spital: “Trebuie doar să scoatem la licitație”
Sectorul din București în care se va construi un nou spital: “Trebuie doar să scoatem...
Verdict pentru Simona Halep. CONDIȚIE URIAȘĂ pentru marea campioană a României
Verdict pentru Simona Halep. CONDIȚIE URIAȘĂ pentru marea campioană a României
Probleme în paradis? Monica Bîrlădeanu vorbeşte butonul de panică într-o relaţie
Probleme în paradis? Monica Bîrlădeanu vorbeşte butonul de panică într-o relaţie
Microsoft pregătește trei modele noi de console Xbox Series
Microsoft pregătește trei modele noi de console Xbox Series
Cum se împart mandatele de europarlamentari în România
Cum se împart mandatele de europarlamentari în România
LISTA bolilor incompatibile cu permisul de conducere. Este interzis să conduci
LISTA bolilor incompatibile cu permisul de conducere. Este interzis să conduci
Profeții Apocaliptice pentru 2050. Omenirea, în mare pericol
Profeții Apocaliptice pentru 2050. Omenirea, în mare pericol
„Mâncarea săracului” s-a scumpit și ea! Cu cât se vinde un covrig în Mamaia, acum, în iunie 2024
„Mâncarea săracului” s-a scumpit și ea! Cu cât se vinde un covrig în Mamaia, acum,...
Cât de frumoase sunt cele două fiice ale lui Adrian Mutu. Apariţie rară alături de tatăl lor
Cât de frumoase sunt cele două fiice ale lui Adrian Mutu. Apariţie rară alături de...
Ce meniu special au avut la nuntă Răzvan Simion și Daliana Răducan si cum a arătat tortul miresei. Invitații au fost răsfățați
Ce meniu special au avut la nuntă Răzvan Simion și Daliana Răducan si cum a...
Avionul care îl transporta pe vicepreședintele din Malawi a dispărut
Avionul care îl transporta pe vicepreședintele din Malawi a dispărut
Oana Roman a vrut să prindă buchetul la nunta lui Pepe. Reacția amuzantă a lui Romică Țociu
Oana Roman a vrut să prindă buchetul la nunta lui Pepe. Reacția amuzantă a lui...
Fructul care te ajută să scapi de petele de pe hainele albe. Le lași la înmuiat în zeama lui și efectul va fi fabulos
Fructul care te ajută să scapi de petele de pe hainele albe. Le lași la...
LIVE /  Ultima oră. Rezultatele parţiale oficiale BEC la alegerile europarlamentare 2024. Procentele PSD PNL, AUR, USR și Forța Dreptei şi REPER
LIVE / Ultima oră. Rezultatele parţiale oficiale BEC la alegerile europarlamentare 2024. Procentele PSD PNL,...
×