Acasă » Știri » Știri interne » Baronii pesedisti si pedelisti sunt KO

Baronii pesedisti si pedelisti sunt KO

De: Cancan 18/12/2008 | 00:00
Baronii pesedisti si pedelisti sunt KO

SCHIMBARI. Greii Blaga si Mitrea sunt in scadere de „rating” politic, Boc e in ascensiune, iar Gusa ar putea oferi si el niscaiva surprize Negocierile privind guvernul demonstreaza vertiginos ca ambitiile lui Basescu, demult pronosticate de diverse personaje din politica sau media, incep sa se materializeze. Altfel spus, ce nu a reusit in 2004, din cauza conjucturii de atunci, presedintele e la un pas sa reuseasca acum, iar planul sau va zgudui din temelii politica autohtona. Bogdan Tiberiu Iacob Vasile Blaga a ratat Internele si i-a mai ramas doar Dezvoltarea Regionala. Berceanu si Pogea au sanse la Transporturi si Finante, dar Videanu ramane pe-afara. Pedelistii Stolojan, Flutur si Stoica sunt redusi la tacere dupa abandonul primului. In locul lor vin nume tinere si lesne de manipulat, dependente total de Cotroceni. Mai mult, Basescu deseneaza si harta PSD: Mitrea e greu de crezut ca va prinde vreun post in Guvern, pe motiv de DNA, ultima amagire fiind aceea ca va deveni presedinte de partid, ceea ce nu prea se va intampla, insa. La fel si restul baronilor care sperau posturi in guvern pentru ei sau pentru oamenii lor. Aripa Iliescu e deja istorie, Taracila a ratat parlamentul, Vacaroiu a fost „pensionat” la Curtea de Conturi, iar Nastase e izolat si neputincios. Nu va dura mult pana cand PSD si PD-L vor fi capabile chiar de o fuziune, care sa ii dea pe mana lui Basescu un statut de Lukasenko autohton. Cum s-a ajuns aici? Planul lui Basescu de a se debarasa de baronii PD a inceput inca de dupa preluarea sefiei partidului, cand oameni precum Bogdan Niculescu-Duvaz, Alexandru Sassu, Adrian Severin, Simona Marinescu, Aurel Pana, Cristian Dumitrescu si altii au fost debarcati. In 2004, consiliat discret de Gusa, Basescu a incercat lichidarea definitiva a celor care mai ramasesera din vechea garda si isi permiteau sa-i spuna „Traiane”. Dar, conjunctura politica suprapunerea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare si faptul ca premierul a fost liberal a fost potrivnica.

Misiunea „istorica” a axei Mitrea-Blaga

Dupa alegeri, prioritara pentru Basescu a fost „modelarea” PSD: eliminarea lui Nastase de la Camera, tragerea lui Iliescu pe linie moarta, intimidarea clanului moldovenilor in paralel cu promovarea puternica a grupului de la Cluj, foarte deschis catre o relatie cu Basescu. Acum, sortii i-au suras lui Basescu: e presedinte, partidul sau a castigat alegerile, a scapat de Tariceanu si are toate cartile in mana. Acum cateva luni, Basescu i-a incurajat discret pe Mitrea si Blaga sa demareze in propriile partide o campanie de convingere a colegilor ca o alianta PSD – PD-L e mai buna decat PSD-PNL sau PNL – PD-L. Cei doi au tras din greu, au luat multe maciuci in cap (mai ales Mitrea), pentru ca resentimentele erau foarte puternice, dar au izbandit. Maurii si-au facut datoria, vorba lui Schiller, deci puteau sa plece. Tandemul Mitrea-Blaga va ramane, probabil, in afara jocului puterii si locul ei e luat de axa Boc-grupul de la Cluj, o axa care a ales sa stea in umbra. Membri marcanti sunt Boc, Buda, Tise, Rus, Dancu (autorul celebrului indemn pesedist: „eliminati javrele batrane din partid”), Puscas, cei doi Maior, Liviu si George, Soporan, Lapusan, partial Ilie Sarbu si familia, adica Ponta si Daciana, ba chiar unii liberali clujeni, precum Marius Nicoara, presedintele CJ, a caror influenta a fost folosita, in culise, in ultima vreme. La urma-urmei, afaceri precum autostrada Transilvania, Nokia-Jucu, imobiliare, banci si televiziunea prin cablu, ca sa enumeram pilonii businessului de pe Somes, s-au facut transpartinic, cu PD-L, PSD si PNL, la gramada.

Cum se negociaza la un meci de fotbal

„Clujenii” PSD, cazuti in dizgratie in ultima perioada, au facut jocuri discrete, de culise, ei fiind probabil singurii care au stiut ca Basescu il antreneaza pe Boc pentru functia cea mare. Pe 25 noiembrie, la Cluj a avut loc o intalnire importanta, „acoperita” de meciul CFR Cluj-A.S. Roma, intre Basescu, Ioan Rus, Boc si, se pare, Cozmin Gusa. Atunci au fost stabilite multe detalii legate de actiunea din aceste ultime zile. In treacat fie spus, clujeanul Gusa, membru fondator al grupului de la Cluj, e unul dintre fericitii guvernarii Boc: in 2004, el l-a impins pe Boc sa candideze la primaria Clujului si tot el l-a consiliat, timp de cateva luni, despre cum l-ar putea invinge pe Ioan Rus. In plus, se vehiculeaza ca atat Rus, cat si Dancu au facut, in 2000 si 2004, non-combat in campanie pentru a-l ajuta pe Boc, in schimbul altor avantaje. In paralel, meciurile lui Gusa cu Videanu, Berceanu si alti grei democrati i-au netezit lui Boc calea spre sefia partidului. Chiar daca cei doi au avut ulterior anumite ciocniri publice, se pare ca in ultima vreme relatiile s-au reluat si ar putea exista anumite surprize, in viitor. Una peste alta, Basescu e pe val: baronii traditionali ai celor doua partide de care e interesat sunt in corzi, atat la centru, cat si in teritoriu. In PD-L, noile vedete locale se contureaza a deveni nume precum Mircea Hava, Gheorghe Falca, Mircia Gutau, Darius Valcov, iar la centru se merge, cum spuneam, pe mana unor tineri – sau tinere – usor de manevrat de catre un lup batran si harsait precum Basescu. Cat despre ideea ca Boc va fi un premier moale si fara sprijin, ea trebuie abandonata din start: o forta de temut tocmai se incheaga in jurul lui. In plus, noul premier vrea sa isi constituie o echipa proprie de specialisti in economie, drept si finante care sa disece orice HG care ii va fi bagata sub nas la semnat, de catre PSD, ceea ce inseamna ca pe pesedisti ii asteapta vremuri grele. Sa nu incheiem fara a pomeni despre rolul marcant pe care il va juca, si in noua guvernare, DNA: surse bine informate din coalitie sustin ca de-abia de aici incolo va incepe „distractia” politicienilor cu procurorii.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Mesajul CINIC postat de adolescentul suspectat de crima din Parcul Crângași, cu puțin timp înainte de atac / Cine e Francis „Beleaua”
Mesajul CINIC postat de adolescentul suspectat de crima din Parcul Crângași, cu puțin timp înainte...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona Halep! Ce zice „regele mezelurilor” de relație
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de ani mai în vârstă ca ea!
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era de fapt un bărbat cu un plan ascuns
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Rusia a descoperit rezerve uriașe de petrol în teritoriile din Antarctica revendicate de Marea Britanie
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Andreea Tonciu, adevărul despre divorț: „Să punem punct, gata”. Cum se înțelege vedeta cu Daniel Niculescu
Andreea Tonciu, adevărul despre divorț: „Să punem punct, gata”. Cum se înțelege vedeta cu Daniel...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun un lucru și sper să îți intre foarte bine în cap. Realizez că din asta s-a făcut o obișnuință.”
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi apere fiicele vitrege
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau mai târziu?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
Schimbare notabile pentru WhatsApp. Ce modificări au fost aduse?
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Domeniul în care România poate să devină un jucător major în toată Europa. Lovitură totală pentru multe alte țări: 10 miliarde de euro
Domeniul în care România poate să devină un jucător major în toată Europa. Lovitură totală...
Concedieri în masă la o mare firmă din România. Toți angajații dați afară
Concedieri în masă la o mare firmă din România. Toți angajații dați afară
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe...
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Trei semne că discuți cu un robot escroc AI
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Care este cel mai SĂNĂTOS înlocuitor pentru zahăr, potrivit dr. Vlad Ciurea. Principalul avantaj este că nu schimbă gustul alimentelor
Care este cel mai SĂNĂTOS înlocuitor pentru zahăr, potrivit dr. Vlad Ciurea. Principalul avantaj este...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu!...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă în care m-a afectat teribil”
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
Ilinca Vandici, planuri de nuntă după divorț? Cum vrea să îmbrace, din nou, rochia de mireasă
Ilinca Vandici, planuri de nuntă după divorț? Cum vrea să îmbrace, din nou, rochia de...
Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai bun îngrășământ natural pentru grădină conține 2 ingrediente pe care le ai în bucătăria ta
Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai...
Se construiește o nouă autostradă în România. Va face legătura cu un important aeroport, mulți români vor ajunge mai repede la destinație
Se construiește o nouă autostradă în România. Va face legătura cu un important aeroport, mulți...
×