Acasă » Povesti celebre » Ioana Maria Vlas: “Eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni!”

Ioana Maria Vlas: “Eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni!”

De: Cancan 27/05/2013 | 20:13
Ioana Maria Vlas: “Eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni!”

In 2010, Ioana Maria Vlas iesea din inchisoare cu o dorinta: sa traiasca la tara, sa pescuiasca si sa aiba un magar gri. Fusese condamnata pentru fals, inselaciune si abuz in serviciu in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii.

Celebrul FNI care in 1996 reusise sa castige nu doar increderea a sute de mii de romani, cat si ..banii lor. 

„Mama FNI” nu vrea sa meagra la doctor ca sa se trateze

Cu o propaganda convingatoare – celebrul slogan “Dormi linistit, FNI lucreaza pentru tine” – Fondul a atras instant un număr record de oameni. Oferea dobînzi mari, de 3-4 ori mai mari decat cele bancare, dar si asigurari ca nimeni nu pierde. CEC-ul, institutie serioasa, garanta investiţiile. “Afacerea” a mers ca unsa pentru unii, care, intr-adevar, s-au imbogatit. Dupa patru ani, visul celorlalti, cei multi, a devenit cosmar. Banii se dusesera si sute de mii de romani care isi vandusera case sau masini ca sa investeasca la FNI s-au trezit fara un leu. In 2000, cand era clar ca fondul s-a prabusit, oamenii au iesit in strada. A inceput cautarea vinovatilor. Si asa au aparut trei nume: Sorin Ovidiu Vantu, Nicolae Popa si Ioana Maria Vlas. Cum aceasta din urma detinea firma care administra fondul – firma Gelsor – ea a fost tapul ispasitor. Chiar daca a explicat ca ea a cumparat firma de la Sorin Ovidiu Vantu si ca el este de fapt creierul intregii escrocherii, nu a convins pe nimeni. Ca sa scape de furia multimii, a fugit din tara. Dupa trei ani, s-a predat.

Condamnata la 20 de ani

Pana sa se afle insa adevarul…mai era de asteptat. De-a lungul vremii, ancheta in acest caz devenise o munca fara sfarsit. Hatisurile intregii afaceri ocupau la un moment dat o jumatate de kilometru de dosare! Pe 13 octombrie 2005, Ioana Maria Vlas a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare si, dintr-o doamna de fier a finantelor, “mama fni” devine una din sutele de detinute aflate in grija statului. 

ioana maria vlas

  La cativa ani dupa, intr-un interviu acordat Cancan, era vizibil ca Ioana Maria Vlas a ramas cu o pecete greu de inlaturat: “Pentru mentalul colectiv eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni, indifferent de ce fel de om sunt, am fost si ..mai putin voi fi, ca sunt batrana”A fost eliberata trei ani mai tarziu. Dar, pe 4 iunie 2009, s-a intors dupa gratii. De data asta avea de ispasit opt ani.

Profesoara pentru detinute

La Targsor nu a pierdut vremea. A folosit cunostintele pe care le avea si a devenit profesoara detinutelor. “Fac alfabetizare..cerc de lectura…vreau sa le trezesc gustul pentru citit”, spune, mandra de elevele ei, Vlas. Cum petrecea atat de mult timp in lumea cartilor, nu a fost o surpriza pentru nimeni cand Ioana Maria Vlas s-a apucat sa scrie poezii. Obisnuita cu buna organizare, s-a inscris si la concursul Poezie de puscarie. Asociatia penitenciarelor si mai multe asociatii culturale au vrut sa scoata la lumina sensibilitatea detinutilor. Fosta mama a FNI devenita poeta de inchisoare a castigat locul trei la concurs. Concurentza a fost acerba: sase mii de puscariasi s-au falit cu talentul lor in ale condeiului. Finala a fost un bun prilej de a se vorbi despre suferinta din spatele gratiilor.

Simpatie fata de detinute

Intre Ioana Maria Vlas si detinute s-a creat, in timp, o legatura pe care cu greu o uita.

ioana maria vlas

“La Targsor era foarte important ca aceste femei, care erau prabusite in nenororcirea lor, care era una reala..trebuia sa le scot..si ma invarteam cum puteam sa fac rost de ramuri de brad, dischisuri..toate strangeam ce puteam si la fiecare ii faceam simbolic un cadou..la fel cu mancarea..toata lumea primea…puneam friptura si cozonaci.si le puneam sa cante colinde..le cam curgeau lacrimile pe obraji..marturisesc ca eu asta am incercat sa fac in inchisoare..sa le fac traiul ma usor ca altceva nu puteam…”, spune ea. In inchisoare a descoperit ca sistemul e gresit construit. Si ca persoanele care ies din inchisoare dupa ispasirea pedepsei sunt ..condamnate sa o ia de la capat. “Nimeni nu vrea moartea pacatosului..ci indreptarea lui..Din pacate sistemul penitenciar romanesc nu omoara oamenii fizic, ii omoara social. Iar indreptarea nu exista”, e de parere fosta “mama a FNI”.

Saraca dupa eliberare

Pe 20 octombrie 2010, Ioana Maria Vlas a fost eliberata conditionat din penitenciar, cu trei ani mai devreme. La iesire s-a lovit de o problema: nu avea din ce trai. Statul trebuia sa isi recupereze cheltuielile de judecata din dosarul ei, de 4 miliarde de lei asa ca a pus poprire pe venitul ei. In plus, un nou dosar a fost deschis de pagubitii FNI din Sibiu. Peste cinci mii de oameni isi voiau banii. Ioana Maria Vlas o tinea insa una si buna. “De ce nu l-au inchis pe Vantu cand trebuia? Si sa-i fi luat banii… Si atunci oamenii si-ar fi primit banii”.

S-a mutat la Sibiu

Drumurile la Sibiu i-au fost insa de ajutor. Si-a gasit un loc la care avusese timp sa se gandeasca in anii petrecuti in inchisoare.

Ioana Maria Vlas psune ca mai mereu se duce la pescuit
Ioana Maria Vlas psune ca mai mereu se duce la pescuit

Asa a ajuns sa stea intr-un satuc linistit de langa Sibiu, unde creste gaini si are doi caini care o pazesc. Nu are magar, insa lucreaza pentru o firma care i-a pus la dispozitie o masina – culmea! gri. Si se mandreste cu o camara plina cu bunatati. Retrasa in sat, Ioana Maria Vlas isi traieste linistita batranetea.

ioana maria vlas

  Se intelege cu vecinii si nu pare sa regrete ceva din ..fosta sa viata. S-a impacat cu idea ca a devenit o “ciudatenie” pentru ziaristi, singurii care o mai intreaba cand si cand ce mai face. “Sa spunem adevarul..in mom in care cineva se retrage din lume ..nu mai are cunostinte si nici f multi prieteni. Nu mai sunt interesanta nici din punct de vedere social nici financiar pt nimeni. Poate pt unii reprez ai mass media..ca o pffuuu ciudatenie! Da, ca o ciudatenie!”

Cel mai mare vis al ei, pentru 2014 este „sa fie peste in balta din spatele gradinii, sa se incalzeasca si sa pescuiesc in liniste. Nu am visuri mari, am avut dintotdeauna propria ratiune, nu imi place sa ma hranesc cu iluzii”, a declarat Ioana Vlas pentru Cancan.ro.

„Mama FNI” sustine ca nu este atat de bogata pe cat se speculeaza si ca isi poate pune intr-o valiza toata averea ce o detine in momentul acesta.

Averea pe care o am acum ii pot pune in doua valize cand mor. Nu sunt bogata. Daca as fi fost, eram plecata din tara cu averile mele si traiam mai bine. Am ales sa imi traiesc viata decent, intr-un sat uitat de lume”, spune ea.

(G.A.)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cu cât se vinde COZONACUL lui Cătălin Scărlătescu. Românii îl pot comanda acasă!
Cu cât se vinde COZONACUL lui Cătălin Scărlătescu. Românii îl pot comanda acasă!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și apoi cu amanta!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Hit-ul românesc pe care dansează toată planeta a fost furat! Abia acum s-a aflat adevărul despre maneaua „Made in Romania”
Hit-ul românesc pe care dansează toată planeta a fost furat! Abia acum s-a aflat adevărul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Horoscop chinezesc de weekend, 4 - 5 mai 2024: Zodia care vrea să exploreze mediul înconjurător
Horoscop chinezesc de weekend, 4 - 5 mai 2024: Zodia care vrea să exploreze mediul...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă. „Primul sărut e urât să fie dintr-o provocare.”
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26 de grade Celsius
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl mâncăm rar, dar avem un surplus uriaș de carne. Alte țări ne plătesc bani grei pentru el
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl mâncăm rar, dar...
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care se vor bate toți străinii
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care se...
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A fost dureros
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
Ce efecte are cloropicrina, arma chimică folosită de Rusia în Ucraina
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a pățit STARUL care l-a interpretat pe Iisus în „Patimile lui Hristos”. Nu mai este același om!
Ce a pățit STARUL care l-a interpretat pe Iisus în „Patimile lui Hristos”. Nu mai...
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cum arată Robert Powell la 79 de ani, actorul din Iisus din Nazareth? Ce impact a avut rolul asupra vieții sale
Cum arată Robert Powell la 79 de ani, actorul din Iisus din Nazareth? Ce impact...
Veste excelentă pentru toți pensionarii din țară. E anunțul pe care milioane de români îl așteptau
Veste excelentă pentru toți pensionarii din țară. E anunțul pe care milioane de români îl...
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 15 mai până la finalul anului. Noroc, bogății, relații noi și multe oportunități pentru acești nativi
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 15 mai până la finalul anului. Noroc,...