Acasă » Povesti celebre » Ioana Maria Vlas: “Eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni!”

Ioana Maria Vlas: “Eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni!”

De: Cancan 27/05/2013 | 20:13
Ioana Maria Vlas: “Eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni!”

In 2010, Ioana Maria Vlas iesea din inchisoare cu o dorinta: sa traiasca la tara, sa pescuiasca si sa aiba un magar gri. Fusese condamnata pentru fals, inselaciune si abuz in serviciu in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii.

Celebrul FNI care in 1996 reusise sa castige nu doar increderea a sute de mii de romani, cat si ..banii lor. 

„Mama FNI” nu vrea sa meagra la doctor ca sa se trateze

Cu o propaganda convingatoare – celebrul slogan “Dormi linistit, FNI lucreaza pentru tine” – Fondul a atras instant un număr record de oameni. Oferea dobînzi mari, de 3-4 ori mai mari decat cele bancare, dar si asigurari ca nimeni nu pierde. CEC-ul, institutie serioasa, garanta investiţiile. “Afacerea” a mers ca unsa pentru unii, care, intr-adevar, s-au imbogatit. Dupa patru ani, visul celorlalti, cei multi, a devenit cosmar. Banii se dusesera si sute de mii de romani care isi vandusera case sau masini ca sa investeasca la FNI s-au trezit fara un leu. In 2000, cand era clar ca fondul s-a prabusit, oamenii au iesit in strada. A inceput cautarea vinovatilor. Si asa au aparut trei nume: Sorin Ovidiu Vantu, Nicolae Popa si Ioana Maria Vlas. Cum aceasta din urma detinea firma care administra fondul – firma Gelsor – ea a fost tapul ispasitor. Chiar daca a explicat ca ea a cumparat firma de la Sorin Ovidiu Vantu si ca el este de fapt creierul intregii escrocherii, nu a convins pe nimeni. Ca sa scape de furia multimii, a fugit din tara. Dupa trei ani, s-a predat.

Condamnata la 20 de ani

Pana sa se afle insa adevarul…mai era de asteptat. De-a lungul vremii, ancheta in acest caz devenise o munca fara sfarsit. Hatisurile intregii afaceri ocupau la un moment dat o jumatate de kilometru de dosare! Pe 13 octombrie 2005, Ioana Maria Vlas a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare si, dintr-o doamna de fier a finantelor, “mama fni” devine una din sutele de detinute aflate in grija statului. 

ioana maria vlas

  La cativa ani dupa, intr-un interviu acordat Cancan, era vizibil ca Ioana Maria Vlas a ramas cu o pecete greu de inlaturat: “Pentru mentalul colectiv eu sunt totusi ceea ce se numeste o fosta puscariasa. Si asta nu poate sterge nimic si nimeni, indifferent de ce fel de om sunt, am fost si ..mai putin voi fi, ca sunt batrana”A fost eliberata trei ani mai tarziu. Dar, pe 4 iunie 2009, s-a intors dupa gratii. De data asta avea de ispasit opt ani.

Profesoara pentru detinute

La Targsor nu a pierdut vremea. A folosit cunostintele pe care le avea si a devenit profesoara detinutelor. “Fac alfabetizare..cerc de lectura…vreau sa le trezesc gustul pentru citit”, spune, mandra de elevele ei, Vlas. Cum petrecea atat de mult timp in lumea cartilor, nu a fost o surpriza pentru nimeni cand Ioana Maria Vlas s-a apucat sa scrie poezii. Obisnuita cu buna organizare, s-a inscris si la concursul Poezie de puscarie. Asociatia penitenciarelor si mai multe asociatii culturale au vrut sa scoata la lumina sensibilitatea detinutilor. Fosta mama a FNI devenita poeta de inchisoare a castigat locul trei la concurs. Concurentza a fost acerba: sase mii de puscariasi s-au falit cu talentul lor in ale condeiului. Finala a fost un bun prilej de a se vorbi despre suferinta din spatele gratiilor.

Simpatie fata de detinute

Intre Ioana Maria Vlas si detinute s-a creat, in timp, o legatura pe care cu greu o uita.

ioana maria vlas

“La Targsor era foarte important ca aceste femei, care erau prabusite in nenororcirea lor, care era una reala..trebuia sa le scot..si ma invarteam cum puteam sa fac rost de ramuri de brad, dischisuri..toate strangeam ce puteam si la fiecare ii faceam simbolic un cadou..la fel cu mancarea..toata lumea primea…puneam friptura si cozonaci.si le puneam sa cante colinde..le cam curgeau lacrimile pe obraji..marturisesc ca eu asta am incercat sa fac in inchisoare..sa le fac traiul ma usor ca altceva nu puteam…”, spune ea. In inchisoare a descoperit ca sistemul e gresit construit. Si ca persoanele care ies din inchisoare dupa ispasirea pedepsei sunt ..condamnate sa o ia de la capat. “Nimeni nu vrea moartea pacatosului..ci indreptarea lui..Din pacate sistemul penitenciar romanesc nu omoara oamenii fizic, ii omoara social. Iar indreptarea nu exista”, e de parere fosta “mama a FNI”.

Saraca dupa eliberare

Pe 20 octombrie 2010, Ioana Maria Vlas a fost eliberata conditionat din penitenciar, cu trei ani mai devreme. La iesire s-a lovit de o problema: nu avea din ce trai. Statul trebuia sa isi recupereze cheltuielile de judecata din dosarul ei, de 4 miliarde de lei asa ca a pus poprire pe venitul ei. In plus, un nou dosar a fost deschis de pagubitii FNI din Sibiu. Peste cinci mii de oameni isi voiau banii. Ioana Maria Vlas o tinea insa una si buna. “De ce nu l-au inchis pe Vantu cand trebuia? Si sa-i fi luat banii… Si atunci oamenii si-ar fi primit banii”.

S-a mutat la Sibiu

Drumurile la Sibiu i-au fost insa de ajutor. Si-a gasit un loc la care avusese timp sa se gandeasca in anii petrecuti in inchisoare.

Ioana Maria Vlas psune ca mai mereu se duce la pescuit
Ioana Maria Vlas psune ca mai mereu se duce la pescuit

Asa a ajuns sa stea intr-un satuc linistit de langa Sibiu, unde creste gaini si are doi caini care o pazesc. Nu are magar, insa lucreaza pentru o firma care i-a pus la dispozitie o masina – culmea! gri. Si se mandreste cu o camara plina cu bunatati. Retrasa in sat, Ioana Maria Vlas isi traieste linistita batranetea.

ioana maria vlas

  Se intelege cu vecinii si nu pare sa regrete ceva din ..fosta sa viata. S-a impacat cu idea ca a devenit o “ciudatenie” pentru ziaristi, singurii care o mai intreaba cand si cand ce mai face. “Sa spunem adevarul..in mom in care cineva se retrage din lume ..nu mai are cunostinte si nici f multi prieteni. Nu mai sunt interesanta nici din punct de vedere social nici financiar pt nimeni. Poate pt unii reprez ai mass media..ca o pffuuu ciudatenie! Da, ca o ciudatenie!”

Cel mai mare vis al ei, pentru 2014 este „sa fie peste in balta din spatele gradinii, sa se incalzeasca si sa pescuiesc in liniste. Nu am visuri mari, am avut dintotdeauna propria ratiune, nu imi place sa ma hranesc cu iluzii”, a declarat Ioana Vlas pentru Cancan.ro.

„Mama FNI” sustine ca nu este atat de bogata pe cat se speculeaza si ca isi poate pune intr-o valiza toata averea ce o detine in momentul acesta.

Averea pe care o am acum ii pot pune in doua valize cand mor. Nu sunt bogata. Daca as fi fost, eram plecata din tara cu averile mele si traiam mai bine. Am ales sa imi traiesc viata decent, intr-un sat uitat de lume”, spune ea.

(G.A.)
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar pentru orice buzunar
Cât costă un kilogram din primele CĂPȘUNI româneşti, apărute deja în pieţe. Nu sunt chiar...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela, cucerirea fostului patron din fotbal
Apariție INCREDIBILĂ: De la chelneriță, la IUBITĂ DE MILIONAR! Cine e cu adevărat românca Antonela,...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu fiecare injecție pe care ți-o faci, ai un strop de speranță”
Marilu Dobrescu rupe tăcerea despre „procedura secretă”. Dezvăluirile făcute au șocat o întreagă țară: „Cu...
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce...
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț: „I-aș spune...”. Secretele pe care le are Karmen față de tatăl ei
Ce ar face Adrian Minune dacă ar afla că fiica lui este înșelată de soț:...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre ei doi: „Virginia, chiar nu mă șochează nimic în lumea asta, crede-mă.”
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
SWIPE-UL care epuizează bateria iPhone-ului. Mulți utilizatori fac acest gest
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
S-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape...
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Turiștii se bat pe rezervări, e o adevărată comoară naturală și are beneficii uimitoare pentru sănătate
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Turiștii se bat pe rezervări, e o...
Mesajul astrelor pentru zodii, 20 aprilie 2024. Veste bună pentru Fecioară și Balanță
Mesajul astrelor pentru zodii, 20 aprilie 2024. Veste bună pentru Fecioară și Balanță
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că adevărul o să iasă la iveală!
Bănică Jr şi Lavinia Pîrva, anunț neașteptat după 7 ani de relaţie: Am considerat că...
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Smoothie poate crește riscul de DIABET, avertizează medicii nutriționiști. Care sunt alternativele
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu:
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
Dan Ciotoi, după ce a fost operat de cancer la colon: „Eram pregătit să îmi fac testamentul”
Dan Ciotoi, după ce a fost operat de cancer la colon: „Eram pregătit să îmi...
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste...
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se...