Acasă » Știri » Știri interne » Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire care îți aduc noroc tot anul dacă le îndeplinești

Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire care îți aduc noroc tot anul dacă le îndeplinești

De: Cancan 23/03/2018 | 19:22

Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire. Data de 25 martie este foarte importantă pentru creștinii ortodocși, pentru că în această zi este prima mare sărbătoare de primăvară – celebrarea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret. În cultura populară, sărbătoarea de Buna Vestire mai este cunoscută și sub numele de „Blagoveștenie” sau „Ziua Cucului”, dar și „Sărbătoarea Zămislirii Domnului”.

Rugăciunea care te ajută să te căsătorești dacă o spui în ziua de Blagoveștenie

În această zi sfântă, bătrânii spun că toți cei care își caută sufletul pereche trebuie să spună rugăciunea de mai jos. Chiar și cei care se află deja într-o relație sunt sfătuiți să aprindă o lumânare și să rostească rugăciunea aceasta în timp ce stau în fața unei icoane.

„La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajută-mă să am o familie bineplăcuta Ție, o familie peste care să se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale. Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă înșele frumusețea cea degrabă trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Amin!”

Sărbătoare mare pe 25 martie 2018. Tradiții și superstiții de Buna Vestire. În funcție de zonele țării, Blagoveștenia are numeroase semnificații pe lângă cea religioasă.

13 obiceiuri și tradiții de respectat ca să îți meargă bine tot anul

– Sărbătoarea de Buna Vestire nu este deloc numită întâmplător și „Ziua Cucului”, pentru că numeroase superstiții sunt legate de această pasăre des întâlnită în folclorul popular românesc. Se spune că în această zi de primăvară cucul cântă pentru prima oară în anul respectiv. În cazul în care cineva aude pentru prima dată cântecul cucului trebuie să numere în gând de câte ori cântă cucul (“își strigă numele”). Astfel, va ști câți ani mai are de trăit, potrivit garbo.ro.

– O altă superstiție păstrată din bătrâni este aceea ca nu care cumva să te prindă primul cântat al cucului abătut sau mohorât și nici cu cu stomacul gol. Trebuie să te veselești în această zi dacă nu vrei să “te spurce cucul” și să-ți meargă toate de-a-ndoaselea pe tot parcursul anului.

– În anumite zone ale țării, creștinii obișnuiesc să așeze pe pragul caselor o tavă cu pâine și sare pentru că îngerii să treacă și ei pragul casei respective și să vina să ia bucățele respective. Se crede că ei vor veghea asupra casei și familiei care le-a deschis usa…

– În această zi din Postul Paștelui, în calendarul creștin ortodox este dezlegare la peste. În popor, se crede că cel care mănâncă pește în această zi va avea parte de un an ușor, în care se va simți precum se simte peștele în apa. Totodată, cei care vor consuma pește în această zi vor fi precum peștele, sănătoși și zburdalnici pe tot parcursul anului.

– În Maramureș, există obiceiul de a aduna lucrurile de prisos de prin curți și gospodarii și de a le da foc într-un ritual simbolic cunoscut și sub numele de „Noaptea focurilor”. Lângă acest foc care arde până în zorii zilei și are rolul de a purifică pământul și de a-l dezmorți (ca și pe pragul caselor în anumite zone), se așează apa, pâine și sare că hrană pentru îngeri. Străbunii noștri au asociat îngerilor anumite atribute pamantesti… Se spune că focul îi încălzește, pâinea și sărea le domolește foamea pântecelor, iar apa le stinge setea. Mai mult, atunci când focul se stinge, este bine să dai de pomană, dar și să primești această pâine. – Conform unei superstiții moștenite din bătrâni, cine se ceartă tocmai în această zi va avea parte de mâhniri și neînțelegeri cu ceilalți de-a lungul întregului an.

– Fiind o sărbătoare atât de mare și sfântă, lucrul în gospodărie și muncile domestice nu sunt nici ele indicate. În zonele Bucovinei, spre exemplu, oamenii cu frică lui Dumnezeu ar trebui să evite să pună ouă sub cloșca chiar în această zi. Tradiția spune că puii din aceste ouă vor avea două capete și patru picioare.

– În anumite părți ale țării, pentru un an rodnic și bogat în recolte și poame, pomii din grădini sunt “amenintați” cu toporul și invocați să rodească, dar și stropiți cu țuica.

– În același timp, a auzi primul cântec al cucului venind dinspre partea stânga sau spatele unei persoane nu este perceput drept un semn benefic și atrage după sine vești rele. Dacă în schimb, auzi cucul cântând dinspre partea ta dreaptă însemnă că vei auzi de bine în curând și îți va merge bine în anul respectiv.

– A auzi cucul cântând în acea zi, dar și toată primăvară era considerat a fi un semn sumbru, indicând că persoană respectivă nu va mai avea mult de trăit.

– Mai mult, atunci când auzi cucul cântând pentru prima oară de Bunavestire, pentru a avea parte de un an îmbelșugat, plin de sănătate și curățenie sufletească, este bine să ai straie curate, să fii primenit și să porți cu tine o monedă.

– În anumite zone ale țării, creanga copacului pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor. Se credea astfel că tinerele vor fi dragi flăcăilor și pețite în curând.

– În alte zone ale țării, s-a împământenit un obicei străvechi prin care fetele tinere obișnuiau să pună grâu la încolțit în străchinele de lut. Dacă boabele de grâu încolțesc în curând… iată un semn divin că în primăvară respectivă pământurile vor  fi fertile și rodnice și că primăvara își va intra de-a binelea în drepturi.

– O altă tradiție din bătrâni spune că în această zi nu este bine ca pescarii să arunce peștilor în apa firimituri de mămăligă pentru că altfel peștii vor muri.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Meseria, la mare căutare pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, care DISPARE de tot în România
Meseria, la mare căutare pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, care DISPARE de tot în România
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a rupt tăcerea despre relația intimă cu milionarul
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
Cea mai FRUMOASĂ femeie din lume a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de un român: „Chestiile lor de băieți”
Cea mai FRUMOASĂ femeie din lume a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de un român: „Chestiile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O zodie va fi lovită de o lecție karmică puternică. Va plânge cu lacrimi amare și va trebui să-și plătească greșelile din trecut
O zodie va fi lovită de o lecție karmică puternică. Va plânge cu lacrimi amare...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă....
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără o mână
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”! Bărbatul are 57 de ani și locuiește la țară
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența dintre noi două este că eu am căutat atenția unui singur bărbat, nu la 3.”
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui Cristian era
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Ce zodii au noroc în luna mai. Cum afli ziua norocoasă în 2024, în funcție de zodie
Ce zodii au noroc în luna mai. Cum afli ziua norocoasă în 2024, în funcție...
El a fost ultimul om condamnat la moarte de Ceaușescu. Înainte de execuție a avut o ultimă dorință bizară
El a fost ultimul om condamnat la moarte de Ceaușescu. Înainte de execuție a avut...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Scandal de proporţii după ce Gabriela Cristea nu a livrat cozonacii comandaţi de zeci de persoane: Nici nu ați avut bunul simț să vă țineți telefonul deschis
Scandal de proporţii după ce Gabriela Cristea nu a livrat cozonacii comandaţi de zeci de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25 de ani
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Tatăl Alinei Apostol, închisă într-un penitenciar din China, declarații SFÂȘIETOARE: ”Copilul meu moare acolo câte puțin, în fiecare zi”
Tatăl Alinei Apostol, închisă într-un penitenciar din China, declarații SFÂȘIETOARE: ”Copilul meu moare acolo câte...
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: L-am văzut schimbat! Gestul făcut de Gică Hagi
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: L-am văzut schimbat!...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize vor primi de la univers și de la parteneri
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Paște: Ce este bine să faci în Lunea Albă
Tradiții și obiceiuri pentru a doua zi de Paște: Ce este bine să faci în...
Scandal imens între frații Viziru. S-au bătut din cauza unei fete: „Ei, și în secunda doi m-am trezit la podea, ca la judo”
Scandal imens între frații Viziru. S-au bătut din cauza unei fete: „Ei, și în secunda...
Leguma care te ajută să slăbești în timp record. O poți adăuga în preparatele zilnice
Leguma care te ajută să slăbești în timp record. O poți adăuga în preparatele zilnice
Ce trebuie să le pui castraveților din grădină ca să fie roditori. Nu ai nevoie de chimicale, iar legumele vor fi foarte gustoase
Ce trebuie să le pui castraveților din grădină ca să fie roditori. Nu ai nevoie...