Acasă » Știri » Schimbare radicală pentru acești pensionari din România! E oficial

Schimbare radicală pentru acești pensionari din România! E oficial

De: Cancan 09/09/2018 | 13:07
Schimbare radicală pentru acești pensionari din România! E oficial

PMP a depus la Senat un proiect care abrogă pensiilor de serviciu ale personalului Curții de Conturi, Corpului diplomatic, Avocatului Poporului și indemnizațiile pentru limita de vârstă ale deputaților și senatorilor. Inițiativa modifică și cuantumul indemnizațiilor veteranilor de război.

Propunerea legislativă, depusă la Senat pe 6 septembrie, primă Cameră sesizată, are stabilit un termen de intrare în vigoare a legii la data de 1 decembrie a acestui an.

„Art. I. – La data intrării în vigoare a prezentei legi (1 decembrie 2018 – n.r.) se abrogă prevederile cu privire la: a) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă; b) pensiile de serviciu ale personalului Curții de Conturi; c) pensiile de serviciu ale membrilor Corpului diplomatic și consular al României; d) indemnizațiile pentru limita de vârstă ale deputaților și senatorilor; e) pensiile de serviciul ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice; f) pensiile de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari; g) pensiile de serviciu ale Avocatului Poporului”, se arată în proiectul de lege inițiat de 18 parlamentari PMP printre care se numără și senatorul Traian Băsescu.

De asemenea, inițiativa legislativă aduce modificări și articolului 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, în sensul schimbării cuantumului indemnizației pentru invalizii și veteranii de război.

„Art. 1 – (1) Invalizilor de război, veteranilor de război, văduvelor de război și văduvelor de veteran de război li se acordă o indemnizație după cum urmează: a) invalizilor de război: – două câștiguri salariale medii utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate; – 1,5 câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate; – un câștig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărlor sociale de stat, pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate; b) veteranilor de război: – 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; c) văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit: – 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; d) văduvelor de veterani de război, dacă nu s-au recăsătorit: – 25% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; (2) Cuantumul indemnizației prevăzute la alin. (1) lit a) se actualizează ori de câte ori se majorează câșrigul salarial avut în vedere la stabilirea acesteia”, potrivit sursei citate.

În forma aflată în vigoare a Legii 49/1991, cuantumul indemnizațiilor pentru aceștia este următorul: „a) Invalizilor de război – 2.000 lei lunar, pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate; – 1.500 lei lunar, pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate; – 1.200 lei lunar, pentru cei încadrați în gradul III de invaliditate. b) Veteranilor de război – 1.000 lei lunar. c) Văduvelor de război, dacă nu s-au recăsătorit – 1.000 lei lunar”.

Totodată, proiectul PMP modifică și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. Astfel, urmașii militarilor care au participat la acțiuni militare, indiferent de numărul acestora și chiar dacă au câștiguri salariale sau din activități independente, beneficieze de o indemnizație lunară egală cu solda funcției de bază brută sau cu salariul de bază brut pe care a avut-o cel decedat. Se menține și în proiectul de lege al PMP prevederea potrivit căreia „în situația în care suma este inferioară câștigului salarial mediu brut, indemnizația este egală cu câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat” pentru urmașii celor din armată care au decedat în acțiuni militare.

Inițiativa legislativă a partidului de opoziție prevede abrogarea a două alineate ale Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război.

În forma în vigoare a Legii 44/1994 cele două alineate,propuse spre abrogare prin proiectul PMP, prevăd următoarele: „Văduva de război care are dreptul la pensia I.O.V.R. în condițiile legii primește, pe lângă această pensie, și pensia de asigurări sociale. Soțul supraviețuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de jumătate din indemnizația de veteran de război și din renta lunară prevăzută la art. 13 și 14, precum și de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul, potrivit legii, soțul decedat. Văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit vor beneficia de 100% din indemnizația de veteran de război, dacă soții acestora înaintea decesului nu au fost decorați cu ordine sau medalii de război ori cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941-1945″”.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat care va vota în calitate de primă Cameră sesizată, for decizional pentru proiectul de lege fiind Camera Deputaților.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Bancul zilei | Cum miroase femeia perfectă, de fapt
Bancul zilei | Cum miroase femeia perfectă, de fapt
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a LIPIT de el
Cu ea s-a DISTRAT Pescobar de 1 mai! Cine e Lavinia, BOMBA sexy care s-a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns să aibă un copil din flori, cu o călugăriță
Latura rușinoasă a lui Ion Creangă. Cum devenise amantul femeilor căsătorite și cum a ajuns...
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în vârstă de 21 de ani ar fi petrecut împreună înainte de tragedie: „Ar fi avut un conflict acolo”
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru mama ei: Meriți!
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă. „Primul sărut e urât să fie dintr-o provocare.”
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a fost răpus de cancer
Strigăte și urlete de jale la priveghiul lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu care a...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de Pensii
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră făcut de Casa de...
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Un medic clujean rupe tăcerea despre starea lui Florin Piersic: Manopera este extrem de riscantă. Trebuie dus la Viena, în regim de maximă urgență
Un medic clujean rupe tăcerea despre starea lui Florin Piersic: Manopera este extrem de riscantă....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor pentru Ucraina
Rusia îşi intensifică producţia de armament, după ce Statele Unite au anunţat un nou ajutor...
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la Beatles. Video
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Finalistul Zannidache, acuzat că a trișat la Survivor All Stars: „Ai rupt contractul și vin clauzele peste tine!”
Finalistul Zannidache, acuzat că a trișat la Survivor All Stars: „Ai rupt contractul și vin...
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
Câți bani cere Maria Cârneci pentru a cânta la un eveniment. Suma este surprinzătoare
Câți bani cere Maria Cârneci pentru a cânta la un eveniment. Suma este surprinzătoare
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a...
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa...