Acasă » LIFE STYLE » Sanatate » Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament

De: Alina S. 24/09/2019 | 09:13
Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului. Simptome, analize, tratament
Febra este unul dintre simptome in mononucleoza infectioasa

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului este o boală mai puțin cunoscută, care apare mai ales în cazul copiilor și adolescenților. Simptomele mononucleozei persistă pe termen lung și este nevoie de îngrijire atentă. 

Mononucleoza infecțioasă este de foarte multe ori confundată cu o răceală și, tocmai din acest motiv, este posibil să fie diagnosticată cu întârziere. Pentru a o depista este nevoie de un set de analize recomandate de medicul specialist.

Ce este mononucleoza infecțioasă

Mononuceloza infecțioasă este, cel mai adesea, provocată de virusul Epstein-Barr. Cu toate acestea, mai sunt și alți viruși care pot provoca această boală. Mononucleoza infecțioasă este întâlnită frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri, în special în cazul studenților. Dar ea poate apărea la orice altă vârstă.

Mononucleoza infecțioasă se poate răspândi prin contact cu saliva, mucusul din nas și gât și uneori chiar lacrimi, dar și prin sânge. Deoarece această boală poate fi transmisă prin sărut, mai este denumita și „boala sărutului”. Tocmai de aceea, persoanele diagnosticate cu această boală nu trebuie să sărute pe nimeni, trebuie să fie foarte atente la paharele și tacâmurile folosite. În plus, pentru că este o boală contagioasă, trebuie să fie precaute cu cei din jur atunci când strănută sau tușesc.

Mononucleoza infecțioasă simptome

Primele simptome ale mononucleozei apar după perioada de incubare, care poate varia de la patru până la șase săptămâni, însă la copii această perioadă poate fi mai scurtă.  Pot fi, de multe ori, confundate cu simptomele gripei sau ale răcelii, de aceea, dacă persită un timp mai îndelungat, este obligatoriu să mergeți la medic. Cele mai importante simptome ale mononucelozei infecțioase sunt:

  • Scăderea apetitului
  • Oboseală extremă
  • Transpirație abundentă pe timpul nopții
  • Slăbiciune musculară
  • Febră
  • Dureri în gât
  • Dureri de cap și corp
  • Inflamarea amigdalelor
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Umflarea ficatului și/sau splinei
  • Eczeme/erupții cutanate

Mononucleoza infecțioasă analize

De obicei, persoanele care au fost o dată infectate cu virusul Epstein-Barr dezvoltă anticorpi care le vor proteja de această boală tot restul vieții. Tocmai din acest motiv, mononucleoza infecțioasă este cel mai frecvent întâlnită la copiii și la adolescenții care încă nu au dezvoltat anticorpi.

Diagnosticul de mononucleoză infecțioasă se stabilește, de cele mai multe ori,  pe baza simptomelor resimțite de pacient, a duratei lor și în urmă unei examinări fizice. În timpul consultației medicale, medicul specialist va examina amigdalele, ficatul sau splina și va investiga dacă ganglionii limfatici sunt inflamați.

De asemenea, se pot face și analize de sânge și chiar testul pentru mononucleoză în vederea determinării anticorpilor. Acest test va detecta dacă există anticorpi pentru virusul Epstein-Barr, însă există posibilitatea aă rezultatele să nu fie concludente în primele săptămâni de la apariția infecției. În acest caz este necesară efectuarea unui test de sânge suplimentar, pentru a vedea dacă numărul de limfocite este crescut, fapt care confirmă existența unei infecții în organism.

Mononucleoza infecțioasă la copii și în sarcină

Mononucleoza este o boală infecțioasă cauzată de unul dintre cele mai contagioase virusuri din tulpina celor herpetice: Epstein-Barr. Ea apare mult mai frecvent în cazul copiilor decât în cel al adulților.  Și mai ales în cadrul colectivității, unde copiii pot lua contact cu obiecte infectate cum ar fi jucăriile sau alte obiecte folosite la comun cu alți copii. Simptomele însă nu diferă de la copii la adulți, iar tratamentul trebuie adaptat în funcție de vârstă. Și în cazul copiilor, ca și în cel al adulților este nevoie de multe lichide și de multă odihnă.

Virusul răspândit prin laptele matern, de obicei, nu îmbolnăvește copilul. Cu toate acestea, dacăfemeia gravidă dezvoltă o infecție activă,poate transmite virusul la copil.

Femeile însărcinate care sunt infectate cu acest virus prezintă un risc scăzut de a transmite virusul la copiii lor. În rarele cazuri în care acest lucru totuși se întâmplă, transmiterea are loc, de obicei, în prima jumătate a sarcinii, în primul trimestru.

Mononucleoza infecțioasă tratament

Nu există un tratament anume pentru monoucleoza infecțioasă și în niciun caz nu sunt recomandate antibicoticele.  Tratamentul medicamentos, în acest caz, este recomandat pentru ameliorarea simptomelor produse de această afecțiune, care de regulă dispare în 1-2 luni. Medicul poate prescrie tratament pe bază de corticosteroizi pentru reducerea inflamației din gât, dar și tratament pentru reducerea febrei și a durerilor de cap.

Febra sau durerire de gât pot dura pănă la una sau chiar două săptămâni, în timp ce alte simptome, precum stările de oboseală, inflamarea ganglionilor limfatici sau a splinei, pot dura mai mult.

Simptomele pot fi ameliorate prin:

  • Multe lichide, pentru hidratare.
  • Odihnă.
  • Medicamente pentru durere și febră.

De asemenea, pentru că splina se poate mari dacă aveți mononucleoză infecțioasă,  este recomandat să se evite activitățile sportive până la recuperarea completă.

Complicații de pot apărea după mononucleoză

În cazul mononucleozei pot apărea, destul de rar, complicații, mai ales în cazul persoanelor cu sistemul imuniatr extrem de slăbit.  Unele dintre acestea pot fi destul de grave, însă riscul este unul destul de redus.

  • Splina mărită – inflamarea splinei poate fi extrem de periculoasă așa că e bine să eviți să faci efort intens înainte de vindecarea mononucleozei infecțioase. Dacă nu sunt respectate indicațiile medicului cu privire la efort, e posibil să ai de-a face cu o ruptură de splina, care îți pune serios viață în pericol.
  • Inflamarea ficatului – hepatită sau icterul pot apărea în timpul mononucleozei infecțioase.
  • Anemia – mononucleoza infecțioasă poate declanșă o scădere a celulelor roșii și a hemoglobinei, ceea ce duce la instalarea anemiei.
  • Probleme cardiace – inflamarea mușchiului inimii este o alte complicație ce poate apărea după infectarea cu virusul Epstein-Barr.
  • Complicații la nivelul sistemului nervos – meningită sau encefalită sunt complicații ale sistemului nervos ce pot apărea la pacienții diagnosticați cu mononucleoză.

Citește și: ATENȚIE. BOALA NUMITĂ „GURĂ-MÂNĂ-PICIOR” FACE RAVAGII ÎN ROMÂNIA

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în Mamaia și nu era cu ea
AȘA a fost surprinsă Larisa lui Pescobar pe litoral! El se DISTRA în club în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală, în Noaptea de Înviere și prima zi de Paște
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Încă un rival pentru Mega Image, Lidl sau Profi. Un nou lanț de magazine s-a deschis în România
Încă un rival pentru Mega Image, Lidl sau Profi. Un nou lanț de magazine s-a...
Cele mai norocoase zodii până la finalul lunii mai. Belșug, dragoste și fericire în viețile lor
Cele mai norocoase zodii până la finalul lunii mai. Belșug, dragoste și fericire în viețile...
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de nerecunoscut la 51 de ani
Tarkan, adorabilul interpret al melodiei Şımarık, care făcea furori în urmă cu două decenii, de...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Paște 2024: Este păcat să spălăm rufe în Sâmbăta Mare? Ce spun preoții
Secretul milionarului român care, la 67 de ani, arată ca în tinerețe. Ce face, în fiecare zi, chiar și șase ore!
Secretul milionarului român care, la 67 de ani, arată ca în tinerețe. Ce face, în...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Revine Adelina Pestrițu pe micul ecran? Vedeta a obosit: „Online-ul îmi ocupă foarte mult timp”
Regula pe care să o respecți de Paște că să nu-ți fie rău. Medicul Alin Popescu: „Niciodată nu trebuie….”
Regula pe care să o respecți de Paște că să nu-ți fie rău. Medicul Alin...
Când pică, de fapt, Paştele în 2025. Ce scrie în calendarul ortodox
Când pică, de fapt, Paştele în 2025. Ce scrie în calendarul ortodox