Acasă » Știri » Schitul Darvari și povestea celor 12 călugărițe. Cum a luat naștere, de fapt, monumentul istoric

Schitul Darvari și povestea celor 12 călugărițe. Cum a luat naștere, de fapt, monumentul istoric

De: Valentina Ene 17/08/2022 | 09:00

Schitul Darvari, unul dintre monumentele istorice ale Bucureștiului, a avut parte de multe schimbări de-a lungul secolelor. Iată cum a ajuns Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena să fie condusă de 12 călugărițe, înainte de a începe lucrările de restaurare.

Schitul Darvari, cunoscut drept Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, ctitorit în anul 1834, de către Mihail Darvari și soția sa, Elena, se află în centrul Capitalei. Biserica a fost inițial una din lemn fără turlă și păzită de ziduri groase, cu hramul „Învierea Sfântului Lazăr”.

Încă din anul 1992, Schitul Darvari cu întreg complexul de clădiri din jur, a fost declarat „monument istoric” de către Comisia Naţională a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice.

Schitul Darvari, construit în stil oltenesc-muntenesc

Schitului Darvari datează de aproape două secole, când Mihail Darvari și soția sa, Elena, au cumpărat de la ctitorii Bisericii Icoana un teren în spatele lăcașului de cult. Aici a fost zidită o mică și modestă biserică din lemn, fără turlă, cu hramul Învierii Sfântului Lazăr, al Sfinților Împărați Constantin și Elena și al Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil, ca loc de rugăciune pentru membrii familiei și apropiații acestora.

Biserica este construită din zid de cărămidă în formă de cruce în stilul arhitectural oltenesc-muntenesc, compartimentată în altar, naos și pronaos. Naosul este delimitat de pronaos prin stâlpi lați, ușor ieșiți din ziduri. Catapeteasma este din lemn, ornamentată cu o sculptură fină și o pictură. Turla este pe naos, deschisă în formă octogonală, cu ferestre înalte.

În exterior, într-o parte și alta a ferestrelor sunt coloane de zid văruite în alb, ca tot exteriorul turlei. Biserica are și un pridvor închis care face practic corp comun cu restul suprafeței și are legătură cu pronaosul printr-o deschidere mare. Aici, credincioșii pot asista la slujbă.

Toate ferestrele au grilaje din fier forjat și ancadramente cu sculptura în piatră. Fațadele exterioare sunt în mare parte simple, având în partea superioară un brâu încadrat de două rânduri de cărămizi.

Curtea bisericuței este mică, cu alei și trotuare pavate și a fost împrejmuită cu ziduri groase și înalte, iar în partea de nord și de vest au fost construite chilii, pentru adăpostirea preoților ce aveau să slujească în noul lăcaș.

Povestea celor 12 călugărițe ale schitului Darvari

În 1835, familia Darvari a chemat aici 12 călugărițe de la Mănăstirile Pasărea și Ciorogârla, pentru a îngriji biserica și pentru a cânta la slujbe. Astfel, ele au transformat acest lăcaș de cult într-o obște monahală, prima stareță fiind, potrivit documentelor care datează din acea perioadă, Maica Sofia, fiica unui boier din Câmpulung. Ea a cârmuit obștea nou formată în anii 1835-1846 și 1854-1859. În tot acest timp, slujeau aici preoţi de mir.

Mai târziu, în anul 1864, după Legea Secularizării dată de domnitorul Alexandru Ioan-Cuza, multe mânăstiri românești au fost închise. Un an mai târziu, călugărițele de la Darvari au fost trimise înapoi la mânăstirile Pasărea și Ciorogârla, iar schitul a fost închis.

În anul 1869 a început o nouă perioadă pentru acest schit. Călugării români de la Schitul Prodromul din Muntele Athos au primit îngăduința familiei ctitorilor de a se adăposti aici de câte ori treceau prin București pentru a strânge ajutoare. La schimb, călugării aveau obligația de a săvârși sfintele slujbe.

Reparațiile generale suportate de credincioșii locului

Din cauza stării degradate în care a ajuns schitul în anul 1894, la cererea Mitropolitului Ghenadie Petrescu, familia ctitorului a făcut reparațiile necesare pentru buna funcţionare a vieţii monahale. Nicolae Darvari, epitropul schitului în acea vreme, a reparat biserica și i-a adăugat o turlă şi un pridvor, pentru înfrumuseţare şi mai mult loc pentru credincioşi.

O a doua reparaţie generală a fost făcută între anii 1933 şi 1934 de către nepotul ctitorului, iar biserica a fost pictată în frescă de Iosif Keber, în stil neobizantin. Nepotul ctitorului a înlocuit din temelie vechiul locaş și a construit biserica în forma sa actuală şi tot el a înnoit chiliile de lângă biserică, după planurile arhitectului Gheorghe Simotta.

În 1959, schitul a fost închis de către autoritățile comuniste, iar călugării care se aflau aici, împreună cu stareţul lor, părintele Simion Ciumandra, au fost mutaţi cu forţa la Mânăstirea Cernica, iar lăcaşul a devenit biserică de mir ca filie a Bisericii Icoanei.

După 1989, au început noi lucrări de restaurare a picturii deteriorate. Cel care a supravegheat procesul a fost părintele Sofian Boghiu, starețul Mânăstirii Antim. Prezenţa acestuia a adăugat schitului un spor de pace şi duhovnicie. La 31 martie 1996, prin hotărârea Sfantului Sinod și ca urmare a grijii deosebite a Preafericitului Patriarh Teoctist, Schitul Darvari a redevenit așezământ monahal. În acest scop, au fost aduși monahi din Mănăstirea Crasna, cum ar fi Părintele Ambrozie Meleaca, cel care a devenit primul stareț după anul 1989. Mai târziu, acesta a fost ales Episcop Vicar Patriarhal, iar din anul 2006, primul întâistătător al Episcopiei Giurgiului.

Oamenii bisericii care au condus schitul Darvari din 2002, până în prezent

Până în anul 2002, au fost refăcute chiliile deteriorate de pe partea sudică a Schitului și clopotnița, reconstruită după planurile originale făcute de arhitectul Gheorghe Simotta. Acest corp, opera arhitectului Nicolae Vlădescu, cuprinde 9 chilii pentru monahi, trapeza, clopotniţa, magazinul şi un mic paraclis de rugăciune.

Din anul 2007, Preafericitul Părinte Daniel, îi încredinţează ascultarea stareţiei, parintelui Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, sub cârmuirea sa duhovnicească fiind continuate lucrările de revigorare duhovnicească, restaurare a clădirilor vechi, a bisericii şi de implicare în viata spirituală a comunităţii.

Șapte ani mai târziu, în 2014, arhimandritul Teofil Anăstăsoaie a fost chemat în ascultarea de Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi în locul său la Schitul Darvari, Patriarhul Daniel l-a numit pe protosinghelul Ghelasie Iorga.

În data de 22 august 2019, Preafericitul Părinte Daniel, îi încredinţează ascultarea stareţiei Parintelui ieromonah Arsenie Irimiea.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina citeste mai mult
Parteneri
AMENDĂ în valoare de 1.725 lei pentru toți șoferii români care nu au acest act banal în mașinile lor
AMENDĂ în valoare de 1.725 lei pentru toți șoferii români care nu au acest act...
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în...
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în ultimii ani. Cum va fi vremea pe litoral?
Meteorologii Accuweather anunță o vară istorică în România! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit baze navale, rafinării și instalații militare ruse
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a fost sau nu cerută în căsătorie: ,,Eu mi-am cerut toți foștii în căsătorie”
Bat clopote de nuntă pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril? Impresara a dezvăluit dacă a...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone din ţară. Când vine căldura
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Planta din România care îți poate face mult rău. Te poate băga în spital dacă nu ești atent. Apare primăvara și multă lume o confundă
Planta din România care îți poate face mult rău. Te poate băga în spital dacă...
Produsul din străinătate pe care românii îl consumă cu poftă, deși avem și noi în țară. Al nostru e mai gustos și mai ieftin, dar puțini oameni știu de el. Crește în număr mare și e de 15 ori mai bun decât cel de import
Produsul din străinătate pe care românii îl consumă cu poftă, deși avem și noi în...
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Adrian Alexandrov e în culmea fericirii. A uitat-o pe Elena Udrea
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o...
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Antreprenorii români răscumpără businessurile vândute anterior unor fonduri de investiţii
Antreprenorii români răscumpără businessurile vândute anterior unor fonduri de investiţii
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă etapă
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă...
Leonardo DiCaprio are o iubită cu 24 de ani mai TÂNĂRĂ: „Se pare că o place foarte mult” / Cei doi formează un cuplu de aproape un an
Leonardo DiCaprio are o iubită cu 24 de ani mai TÂNĂRĂ: „Se pare că o...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții. Invitații au privit uimiți ce scoate din valiză
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
Povestea de iubire dintre Liviu Vârciu și Jojo. Cântărețul a fost înșelat de actriță: „Nu am putut trece peste asta”
Povestea de iubire dintre Liviu Vârciu și Jojo. Cântărețul a fost înșelat de actriță: „Nu...
Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici. Case ieftine, ca la țară, grădini multe, verdeață și aer curat
Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici. Case ieftine, ca la țară,...
Ce conține, de fapt, brânza Telemea de la Hochland. Românii o preferă pentru prețul și gustul ei și o cumpără de la Lidl sau Kaufland când e la promoție. Surpriza este una uriașă pentru acest sortiment
Ce conține, de fapt, brânza Telemea de la Hochland. Românii o preferă pentru prețul și...
×