Abdomen plat in doar cateva ore!

Publicat: 23/11/2009 | 00:00

www.carezone.ro Dr. Florin Juravle RAPID. Poti scapa usor de burtica, doar cu o simpla operatie estetica. Atunci cand sarcina sau obezitatea afecteaza muschii abdominali, doar chirurgia iti poate reda fermitatea lor si un aspect formidabil. Abdominoplastia este una dintre cele mai comune proceduri de chirurgie estetica, care aplatizeaza abdomenul prin eliminarea de grasime si de piele in exces, dar si de intarirea musculaturii abdominale. Factori ca sarcina, reducerea semnificativa in greutate, diastaza muschiului drept abdominal cu slabirea peretelui abdominal, alaturi de factorii genetici, pot contribui la aparitia de piele in exces („sortul abdominal”), depuneri de grasime si vergeturi in regiunea abdominala, in ciuda unei diete adecvate si a exercitiilor fizice. Cand ai nevoie de abdominoplastie? Abdominoplastia este deosebit de utila femeilor cu sarcini multiple care au suferit intinderi ale musculaturii abdominale si a pielii, pana in punctul in care revenirea la normal nu a mai fost posibila. Totodata, ea este o alternativa si pentru barbatii cu obezitate in antecedente, care, dupa scaderea in greutate, prezinta exces de piele in zona abdominala. Trebuie insa mentionat ca, la barbati, excesul de grasime este, adesea, depozitat in cavitatea abdominala si nu subcutanat, iar abdominoplastia nu rezolva aceasta problema.

Cum se face?

Abdominoplastia completa necesita, de obicei, doua incizii. O incizie se face chiar deasupra zonei pubiene si se intinde de la un sold la celalalt. Lungimea inciziei si forma acesteia vor depinde de gradul de tratament, precum si de conturul corpului (rezultand o cicatrice permanenta, aceasta incizie va fi camuflata de lenjeria de corp sau costumul de baie). A doua incizie se face in jurul ombilicului, pentru a-l elibera de tesuturile din jur. Daca este necesar, se intareste peretele musculo-aponevrotic, pentru obtinerea unui abdomen mai plat, mai ferm si a unei talii mai subtiri. Durata acestei interventii (aproximativ doua pana la cinci ore) si tipul de anestezie (generala ori locala, cu sedare) pot varia in functie de gradul de indepartare a tesuturilor sau necesitatea unei proceduri suplimentare, cum ar fi lipoaspiratia, cu care se asociaza adeseori.

Miniabdominoplastia

Abdominoplastia partiala (miniabdominoplastie ) consta in eliminarea pielii in exces, a depozitelor de grasime si vergeturilor, eventual intarirea musculaturii abdominale, in regiunea inferioara, subombilicala. Pentru realizarea ei este necesara doar o incizie, deasupra zonei pubiene, pentru ca pozitia ombilicului nu este modificata. Desi incizia este de obicei mai scurta decat incizia facuta in timpul unei abdominoplastii totale, lungimea si forma vor depinde de gradul de tratament, precum si de conturul corpului, urmarind sa fie sub linia lenjeriei de corp sau costumului de baie.

Ce se intampla dupa?

Cel mai probabil va fi necesara purtarea timp de cateva saptamani a unui costum elastic de compresie care va ajuta la reducerea edemului, precum si la suportul vindecarii optime cicatriceale. Majoritatea pacientilor sunt capabili sa se intoarca la locul de munca intr-una pana la trei saptamani. Cu toate acestea, este posibil sa dureze sase-opt saptamani inainte de a se simti in stare sa se intoarca la activitatea normala, completa, inclusiv la ridicarea de greutati peste cinci kg si exercitii fizice intense. Rezultatele abdominoplastiei sunt eficiente. Pot fi compromise insa, de o noua sarcina, de variatii semnificative in greutate sau se pot pastra timp indelungat cu o dieta adecvata si un program regulat de exercitii.

Citește și...