Cercetătorii au făcut o descoperire remarcabilă care poate fi considerată o dovadă vie a colaborării dintre culturile arabe și cele evreiești de-a lungul secolelor. Este vorba despre „telefonul lui Dumnezeu”, numit științific astrolabiu. Specialiștii au transmis că acest artefact antic este echivalentul smartphone-ului în urmă cu mai bine de un mileniu. Află, în articol, toate detaliile!
Federica Gigante, istoric de la Universitatea Cambridge, în cadrul Muzeului Miniscalchi-Erizzo din Verona, Italia, a scos la lumină un artefact antic ce poartă numele de astrolabiu. Potrivit cercetătorilor, obiectul era folosit de erudiți ai lumii arabe și evreiești.
Citește și: De ce Universul este negru, de fapt. S-a aflat din ce este făcut, cu exactitate
Astrolabiul descoperit de Federica Gigante este vechi de 1.000 de ani, iar de-a lungul secolelor a reușit să unească știința arabă cu cea evreiască. Cercetătoarea a precizat că obiectul, numit și „telefonul lui Dumnezeu”, nu este doar un instrument științific, ci și o dovadă a colaborării a celor două culturi, potrivit Cronista.ro.
Istoricul a ajuns la această concluzie, după ce a identificat pe suprafața artefactului inscripții în arabă și ebraică, semn că a fost analizat și utilizat de ambele culturi. Așadar, cele două civilizații au reușit să facă schimb de cunoștințe prin intermediul acestui obiect.
Totuși, ce scop avea, de fapt, „telefonul lui Dumnezeu”? Ei bine, acesta este un instrument astronomic apărut în secolul al III-lea î.Hr., în vremea lui Apoloniu din Perga. Astrolabiul a fost folosit pentru determinarea poziției stelelor, a Soarelui și a lunii.
De asemenea, arabii și evreii au utilizat astrolabiul pentru a calcula distanța dintre Pământ și Soare și pentru a cataloga peste 850 de stele. Mai mult decât atât, ei au reușit să stabilească, folosit acest obiect, orientarea spre Mecca pentru rugăciunile musulmanilor.
De-a lungul timpului, astrolabiul a fost perfecționat, suferind adaptări și traduceri, inclusiv din arabă în ebraică. Totodată, au fost adăugate și ajustări ale coordonatelor geografice pentru mai multe orașe.
Federica Gigante a comparat adăugarea latitudinilor de pe astrolabiu cu actualizarea aplicațiilor de pe telefoanele folosite astăzi. În acest fel, a ajuns la concluzia că obiectul antic poate fi considerat echivalentul unui smartpone. Artefactul nu era doar un instrument static, ci și unul interactiv, care a reușit să unească diverse culturi cu nevoi diferite, fiind adaptat în funcție de necesitate.
Citește și: Singura FISURĂ din scoarța terestră! Aici poți înota direct între 2 plăci tectonice. Apa este limpede rău!