Sfânta Glicheria a trăit în secolul al ÎI-lea, în timpul împăratului Antonin şi a guvernatorului Savin. Sfânta Glicheria a fost fiica unui guvernator român. După moartea tatălui s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia.
Glicheria a fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus. Refuză şi la rugăciunile ei un fulger a lovit statuia lui Zeus şi a sfărâmat-o. Prefectul a poruncit să fie bătută şi aruncată în temniţă. Dorea că Glicheria să moară prin înfometare. Însă, îngerul Domnului se pogora din cer şi îi aducea hrană. Temnicerul Laodicius văzând această minune, L-a mărturisit pe Hristos în faţă prefectului. Pentru această mărturisire temnicerului i se va tăia capul.
Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieşit nevătămată, iar mai târziu a fost aruncată la fiare. Rugându-se lui Dumnezeu, această sfânta mucenita şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Din sfintele ei moaşte curgea mir înmiresmat, care vindecă tot felul de boli grele.
Troparul Sfintei Mucenite Glicheria / Glasul 4
Mieluseaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Ţine, Mirele meu, te iubesc şi pe Ţine căutăndu-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Ţine, că să împărătesc întru Ţine; şi mor pentru ţine, că să viez pentru Ţine; ci, că o jertfă fără de prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.
Condacul Sfintei Mucenite Glicheria /Glasul 3
Fecioara astăzi… Pe Fecioara şi de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ţi-ai păzit fecioria ta nestricată, şi din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru această Glicheria, cu îndoită cununa, te-a încununat pe ţine Hristos Dumnezeu.