Cea mai scurtă noapte din an! Vom dormi mai puţin, pentru că trecem la ora de vară!

Publicat: 26/03/2016 | 20:00
Cea mai scurtă noapte din an! Vom dormi mai puţin, pentru că trecem la ora de vară!

Vom dormi mai puţin cu o oră şi cu certitudine ne vom trezi mai obosiţi, cel puţin pană ce ne vom obişnui cu noul orar. În noaptea de sambătă spre duminică, este prevăzută trecerea la ora de vară.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică din luna martie, când ora 03:00 devine ora 04:00, iar anul acesta calendarul a stabilit că acest lucru se va petrece în noaptea de 26 spre 27 martie.

Aceasta inseamnă că 27 martie va fi cea mai scurtă zi din an, de 23 de ore, şi că vom dormi cu o oră mai puţin. Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în ţările membre ale Uniunii Europene şi se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie şi ultima duminică a lunii octombrie. Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima data în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la Ora de vară a fost suspendată. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanţa guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE. Medicii ne atrag atenţia că această modificare ne poate afecta sănătatea. Partea bună este că vara ne vom bucura mai mult de lumina soarelui, aceasta fiind de altfel şi raţiunea acestei convenţii. Revenirea la ora de iarnă este programată pentru ultima duminică din octombrie.

(G.N.)

Citește și...