Guvernul a hotărât o nouă măsură! Este obligatorie pentru toţi şoferii din România

Publicat: 08/04/2016 | 16:46

Odată cu majorarea salariului minim pe economie, de la 1 MAI vor creşte şi amenzile rutiere, deoarece valoarea punctului- amendă este calculate în funcţie de salariul minim, respective 10% din acesta.

De exemplu, depăşirea vitezei va fi sancţionată chiar şi cu 2.500 de lei, iar amenda pentru nepurtarea centurii de siguranţă va fi între 250 şi 375 de lei, sumă care se reduce la jumătate dacă este achitată în 48 de ore, conform ziarului Ring.

Astfel, manevre de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancţionate cu amenzi din clasa I, cu două sau trei puncte-amendă.

Dacă nu se respectă semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusă medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător de incendii, şoferul va fi sancţionat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv patru sau cinci puncte-amendă.

Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc se sancţionează cu amenzile din clasa a a III-a, însemnând de la şase la opt puncte-amendă.

Amenzile din clasa a IV-a, de la nouă la douăzeci de puncte-amendă se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat sau atunci când şoferii nu au anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

 

 

Citește și...