Veste bună pentru români! Anunţul oficial a fost făcut în urmă cu puţin timp! Iată cu cât va creşte salariul minim de la 1 februarie

Publicat: 06/01/2017 | 20:08
Veste bună pentru români! Anunţul oficial a fost făcut în urmă cu puţin timp! Iată cu cât va creşte salariul minim de la 1 februarie

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, creşterea salariului minim brut pe economie cu 200 de lei, de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie. Tot de la 1 februarie va creşte şi punctul de amendă rutieră la 145 de lei.

Majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 de lei se aplică salariaţilor cu un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând 8,735 lei/oră, informează Executivul. Procentual, creşterea de 200 de lei reprezintă o majorare de 16%.

„Măsura va avea efecte pozitive asupra creşterii economice cu circa 0,2 puncte procentuale şi asupra stimulării ocupării şi reducerii muncii la negru. Totodată, măsura are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale“, se arată într-un comunicat al Guvernului. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel aprobat de Guvern astăzi, respectiv 1.450 lei lunar, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 de lei la 2.000 de lei.

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost pus joi în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Iniţiatorii proiectului estimează, în nota de fundamentare, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice, stimularea ocupării şi reducerii muncii la negru. „Proiectul de hotărâre are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale, astfel salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1.065 de lei”, se mai arată în Nota de fundamentare a proiectului. Documentul nu prezintă o cifră privind impactul acestei măsuri asupra bugetului de stat.
 

Citește și...