Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei vor dispărea începând cu data de 1 ianuarie 2024. Acestea o să fie înlocuite cu ceea ce se numește Venitul Minim de Incluziune (VMI). Acest tip de ajutor crește beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate, dar cresc și responsabilitățile. Cine sunt beneficiarii?
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI). Programul este menit să reducă birocrația și să crească beneficiile pentru persoanele vulnerabile.
(CITEȘTE ȘI: CINE ESTE ROMÂNUL CU CEA MAI MARE PENSIE DIN ȚARĂ. BĂRBATUL PRIMEȘTE LUNAR PESTE 90.000 DE LEI)
Așa cum spuneam, Venitul Minim de Incluziune (VMI) este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuieşte Venitul Minim Garantat şi Alocaţia pentru Susţinerea Familiei. VMI o să fie implementat începând cu data de 1 ianuarie 2024 și își propune să reducă birocrația și să ofere susținere persoanelor care cu adevărat au nevoie.
„Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, precizează ministerul.
De asemenea, VMI se acordă și vârstnicilor instituţionalizaţi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Aceştia vor deveni astfel automat şi asiguraţi în sistemul de sănătate. Iar persoanele care sunt apte de muncă vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piaţa muncii.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, împreună cu delegaţia Bănci Mondiale, a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi Inspecţie Socială Ialomiţa şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat o vizită în teren, în comunităţile vulnerabile din judeţul Ialomiţa.
„Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat.
Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu
Povestea Ștefaniei nu este singura impresionantă. O mulțime de familii se află în aceeași situație. Un bun exemplu este și cazul lui Nicolae, care își crește sigur cele patru fetițe, deși lucrurile nu sunt prea ușoare, iar banii niciodată suficienți.
„La nici 10 kilometri distanţă, în comuna Valea Ciorii, Nicolae îşi creşte singur cele 4 fetiţe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este şi mamă şi tată, iar curăţenia şi buna creştere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecţie pentru mulţi dintre noi”, a mai spus ministrul Bucura-Oprescu.
De menționat este și faptul că pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscrişi la şcoală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat şi de bursă socială.