Semnificatia termenului “ler” a fost o adevarata dilema nationala. Pe langa sensul dat de artistul Stefan Hrusca, cum ca lerul este un cuvant de refren, reporterii CANCAN.ro au aflat ca acesta are radacini in limba maghiara.
Semnificatia cuvantului “ler” a fost, mult timp, o adevarata dilema nationala, astfel ca multe capete luminate au incercat sa gaseasca provenienta acestui termen.
Potrivit site-ului dexonline.ro, „ler” se traduce prin: cuvant care apare ca refren in colinde, carora le da un anumit colorit eufonic. Probabil din latinescul [Ha]llelu[iah, Domine]. Intr-un interviu acordat presei, Stefan Hrusca a spus ca lerul este un simplu refren, fara niciun fel de semnificatie, un fel de “la-la-la”.
Ler vine din limba maghiara
Reporterii CANCAN.ro au aflat ca cel mai probabil provenienta cuvantului “ler” se trage din limba maghiara. Mai exact, in ungureste, „ler” inseamna vatra. Iar potrivit aceleiasi surse poate fi folosit si ca regionalism in zona Ardealului pentru cuptorul unui anumit model de soba de metal, care functioneaza pe gaz sau cu lemne.
Misterul din jurul termenului a creat adevarate dispute in mediul online, iar comentariile nu au intarziat sa apara. “Ler, in Ardeal, semnifica si intrandul in soba”, “Ler, dragii mei, este inseamna cuptor in Ardeal si apare in colinde ca simbol pentru mancarurile alese si prajituriile gatite in acest fel, in perioada Sarbatorilor”, sunt doar cateva dintre semnificatiile date de romani acestui cuvant.
A fost tandru cu o domnisoara, in parcare
Dupa concertul de la Sala Palatului din Capitala, Stfean hrusca, omul care a promovat cuvantul” ler”, a fost surprins de paparazzii CANCAN.ro in tandreturi cu o domnisoara inalta, ce tinea in mana o floare. La iesirea de la spectacol, cei doi au stat de vorba, iar la un moment dat artistul a luat-o de mana.
CITESTE SI:
Se vedea clar ca cei doi nu se mai vazusera de multa vreme si, cel mai probabil, tanara era o mai veche cunostinta de compania careia artistul chiar s-a simtit foarte bine.. (A.C.)