Anne de Berengo este rodul iubirii dintre temutul imparat centrafrican Jean-Bedel Bokassa si traducatoarea Gabriela Dramba. Fiica romanca a dictatorului canibal a uitat complet de Romania

Publicat: 28/12/2011 | 00:00
In urma cu peste trei decenii, Jean Bedel-Bokassa, defunctul conducator al Republicii Centrafricane si unul dintre cei mai sangerosi dictatori, facea o pasiune pentru romanca Gabriela Dramba. Indragostit, Bokassa a vrut-o de sotie cu orice pret, iar prietenul sau Nicolae Ceausescu i-a inlesnit acest capriciu amoros. Gabriela a devenit, astfel, cea de-a 12-a sotie a ex-dictatorului acuzat de canibalism. Din iubirea lor s-a nascut o fetita. CANCAN v-o prezinta, in premiera, pe Anne Bokassa de B?rengo, fiica romanca a despotului canibal.

Jean-Bedel Bokassa a avut 18 neveste si 39 de copii legitimi. Printre sotiile sale s-a numarat si romanca Gabriela Dramba. Bokassa a pus ochii pe Gabriela la Bangui, capitala Republicii Centrafricane, unde a fost trimisa ca traducatoare de limba franceza sa insoteasca un ansamblu folcloric. Ea fiind blonda, cu parul lung si ochi albastri, ex-imparatul a fost imediat fascinat de frumusetea romancei de 20 de ani. Dupa ce Gabriela s-a intors in Romania, dictatorul african i-a trimis faxuri peste faxuri lui Nicolae Ceausescu, in care-si exprima dorinta ca ea sa revina la Bangui, ba chiar intr-unul a cerut-o de sotie. Cateva saptamani mai tarziu, romanca a luat calea capitalei centrafricane. Se spune ca, pentru ochii frumosi ai Gabrielei, Ceausescu ar fi obtinut 10% din profitul minelor de diamante de pe teritoriul Republicii Centrafricane. Casatoria a avut loc in aprilie 1975, Gabriela devenind astfel cea de-a 12-a sotie a dictatorului. Impreuna, au avut o fetita, pe Anne, alintata Titina, pe care Bokassa o adora. Gabriela locuieste acum la Bucuresti, unde are afaceri imobiliare. Fostii sai angajati o descriu ca pe o femeie dura si rece. Raceala ei si-ar fi pus amprenta si asupra relatiei cu fiica sa, Anne, rodul iubirii cu dictatorul Jean-Bedel Bokassa. Cele doua nu sunt foarte apropiate. Anne Bokassa de B?rengo are acum 35 de ani si traieste in Franta, la Reims. Duce o viata linistita, in anonimat, si refuza sa aiba orice contact cu presa. Este lider sindical in Confederatia Generala a Muncii (Confederation Generale du Travail), iar singurele aparitii in mass-media au fost legate de rolul de negociator pe care l-a avut in cateva greve locale. „Matusa mea, Anne Bokassa, nu vrea sa acorde niciun interviu. Nu a facut-o in trecut si nu o va face nici de acum incolo. Va multumim pentru interesul pe care-l aveti fata de familia Bokassa”, ne-a transmis nepotul lui Anne Bokassa, printul Jean-Barthelemy Bokassa. Ziarul CANCAN a incercat s-o contacteze si telefonic. Aceasta nu doreste sa aiba, insa, de-a face cu nimeni din tara natala a mamei sale. Ea ne-a raspuns la telefon, dar in momentul in care i-am spus ca o sunam din Romania, a inchis brusc, activandu-si apoi casuta vocala. Parintii ei au fost casatoriti trei ani Se spune ca Gabriela a facut fata cu greu geloziei bolnavicioase a sotului sau. In timpul procesului in care Bokassa era acuzat, printre altele, de canibalism, garzile sale de corp au povestit ca, in 1977, dictatorului i-ar fi ajuns la ureche ca Gabriela ar avea trei amanti. Identificati, acestia au fost arestati si executati intr-un mod crunt: au fost batuti cu lanturile pana si-au dat ultima suflare. Gabriela a trait alaturi de Bokassa trei ani, acesta acceptand divortul dupa ce ea a amenintat ca se sinucide. Dictatorul a murit in 1996, in urma unui atac de cord.

Citește și...