Acasă » Știri » Apa Nova investeşte 130 de milioane de lei în 2017. Tarifele ramân aceleaşi

Apa Nova investeşte 130 de milioane de lei în 2017. Tarifele ramân aceleaşi

De: Cancan 14/03/2017 | 21:00
Apa Nova investeşte 130 de milioane de lei în 2017. Tarifele ramân aceleaşi

Compania Apa Nova Bucureşti, concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare al Capitalei, a anunţat marţi că îşi schimbă denumirea în Apa Nova - Compania de Ape Bucureşti şi că va avea loc o reaşezare a structurii tarifare în perioada următoare. Astfel, compania reduce de la 1 aprilie costul cu serviciile de furnizare a apei potabile, dar creşte de aproape două ori costul cu canalizarea, tariful final cumulat rămânând neschimbat.

 “În anul 2016 am început transformarea în profunzime a companiei, în urma unui amplu program de auditare şi de eficientizare a proceselor şi fluxurilor de lucru. Schimbarea numelui companiei este una parţială, nu integrală, Apa Nova, puternic asociată de bucureşteni cu serviciul de alimentare cu apă potabilă, rămânând în continuare principalul element de identificare al companiei”, au anunţat marţi reprezentanţii companiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Apa Nova asigură atât serviciul de alimentare cu apă potabilă, dar şi pe cel de alimentare cu apă industrială, preluarea apelor pluviale, precum şi preluarea şi epurarea apelor uzate. Conducerea companiei subliniază că a modificat modul de facturare, regulile la branşare, modul de preluare a sesizărilor, priorităţile investiţiilor în infrastructura de apă-canal în urma unei dezbateri din aprilie 2016, un dialog cu 1.500 de oameni. Contractul prin care Apa Nova Bucureşti a devenit concesionarul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare în Capitală prevede şi angajamentul atingerii unor parametri de performanţă, pe care compania susţine că i-a depăşit. În anul 2016, compania a investit 129 milioane lei, iar pentru anul 2017 investiţiile alocate sunt prevăzute la acelaşi nivel. „În 2017 vor fi reabilitaţi 19,5 km reţea de canalizare; cele mai importante, fiind colectoarele de pe Şoseaua Mihai Bravu şi Bulevardul Coneliu Coposu”, arată compania.

Apa Nova are un calendar clar de investiţii
Apa Nova are un calendar clar de investiţii

De asemenea, în următoarea perioadă va avea loc o reaşezare a structurii tarifare, prin diminuarea costului serviciilor de furnizare a apei potabile şi creşterea costului canalizării, pentru a reflecta “corect” investiţiile necesare în infrastructura de canalizare şi costurile operări, potrivit companiei. “Cele două evoluţii se compensează reciproc, tariful net cumulat practicat de Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti, rămânând neschimbat – la una dintre cele mai mici valori din ţară pentru acest tip de servicii. Decizia a fost luată de comisia internaţională de experţi, în urma analizării investiţiilor realizate şi a celor necesare pe mai departe în infrastructura de canalizare”, menţionează Apa Nova. Decizia a fost supusă analizei şi ulterior aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care a informat Primăria Bucureşti. Compania de utilităţi susţine că nici Primăria, nici Apa Nova nu decid modificări de tarif, mecanismul de formare a preţurilor fiind unul independent şi extrem de tehnic, fiind explicat în detaliu pe parcursul anului 2016. Contractul de Concesiune a intrat în vigoare la 17 noiembrie 2000. La acea dată, ponderile în cadrul tarifului cumulat apă potabilă şi canalizare erau următoarele: apă potabilă 82% şi canalizare 18%. Tarifele fără TVA care vor fi implementate sunt: tarif apă potabilă: 65,5% din tariful cumulat la apă potabilă şi canalizare, adică 3,31 lei/metru cub, faţă de 4,13 lei/metru cub la 31 decembrie 2016. Tariful privind canalizarea reprezintă 34.5% din tariful cumulat apă potabilă şi canalizare, adică 1,74 lei/metru cub, faţă de 0,92 lei/metru cub la data de 31 decembrie 2016. „Tariful cumulat rămâne neschimbat, la unul dintre cele mai reduse nivele din plan naţional”, au afirmat reprezentanţii companiei.

Potrivit Apa Nova, modificarea structurii tarifare a fost solicitată de comisia internaţională de experţi care monitorizează contractul de concesiune cu Primăria Capitalei, a fost avizată de ANRSC şi notificată Primăriei. Modificarea a fost efectuată pentru a se reflecta corect investiţiile necesare în infrastructura de canalizare şi costurile operării acesteia, a precizat compania.

Acţionarii Apa Nova – Compania de Apă Bucureşti sunt Veolia Eau-Compagne Générale Des Eaux, cu 73,69% din capital, Municipiul Bucureşti (16,31%) şi Asociaţia Salariaţilor din Apa Nova ESOP (10%).

Consumul de energie electrică a scăzut cu 70% din 2000, ca urmare a investiţiilor în modernizarea staţiilor de tratare, pompare, repompare şi de hidrofor, mai arată compania. Randamentul reţelei de alimentare cu apă potabilă înregistrat în anul 2016 a fost de 75,5%, iar obiectivul prevăzut în cadrul obligaţiilor contractuale era de 67%. În anul 2002, randamentul era de 48,45%. În anul 2016, echipele companiei au intervenit la remedierea a 7,146 avarii pe reţeaua de apă şi 13,975 reclamaţii pe reţeaua de canalizare, numărul de reclamaţii scăzând cu circa 25% faţă de anul 2011, când ANCAB a început operarea integrată a sistemului de canalizare. De asemenea, compania a curăţat 26,483 guri de scurgere şi 263 km de reţea de canalizare şi a modernizat 20,5 km reţea de apă. Investiţiile făcute de companie în cei 16 ani de concesiune sunt de aproximativ 400 milioane euro. Canalizarea Municipiului Bucureşti a fost realizată la sfârşitul secolului al XIX-lea (1881-1889), pe baza unor proiecte generale de canalizare. În prezent, reţeaua de colectare existentă cuprinde 12 colectoare principale şi 12 colectoare secundare, la care se adaugă reţelele secundare şi de serviciu, care colectează apele uzate şi apele pluviale din cele şase sectoare administrative ale oraşului Bucureşti şi le transportă în caseta situată sub albia Dâmboviţei – colectorul general Caseta de ape uzate. Lungimea reţelei de canalizare este de 3.287,78 km, lungimea colectoarelor nevizitabile atinge 618 km; existând 50.675 guri de scurgere.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva...”
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața:...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția! Cum a răsfățat-o pe Ioana Năstase, după ce femeia a dezvăluit că relația lor o face să trăiască în minciună și durere
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Fratele Mădălinei Manole tună și fulgeră după ce micuța Rebeca, sosia regretatei artiste, nu ar fi ajuns în semifinala Românii au talent: „E mafie acolo! I-ați tăiat aripile unui înger de copil! Rușine!”
Fratele Mădălinei Manole tună și fulgeră după ce micuța Rebeca, sosia regretatei artiste, nu ar...
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:...
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din Cluj-Napoca a precizat cu ce se confruntă: „Situația era a unui pacient cu septicemie”
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să suplinească lipsa acestuia. „Nu am beneficiat de prezența lui.”
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală. Medicii trebuie să îi stabilească tratamentul în orele următoare
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Mihaela Bilic spune ce să faci cu mâncarea de la Paști. Așa vei evita risipa și vei economisi bani
Mihaela Bilic spune ce să faci cu mâncarea de la Paști. Așa vei evita risipa...
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o poate face acasă
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o poate face...
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
UNGARIA nu a mai rezistat. A luat decizia la care NIMENI nu s-ar fi așteptat
Irinel Columbeanu arată ca o stafie, imagini cutremurătoare după Paşte cu fostul dandy de Izvorani
Irinel Columbeanu arată ca o stafie, imagini cutremurătoare după Paşte cu fostul dandy de Izvorani
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc o întâlnire a consiliului miniştrilor ţării
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc...
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
Mirel Rădoi îl concurează pe Țiriac. Antrenorul are un garaj de milioane
BANC | ”E prima oară când fac asta”
BANC | ”E prima oară când fac asta”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: Unele nu ştiu limita
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din scenă”  | VIDEO
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit, în plin proces de divorț
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
Florin Piersic are septicemie. Medicii din Cluj trag un semnal de alarmă: „Situația sa este gravă”
Florin Piersic are septicemie. Medicii din Cluj trag un semnal de alarmă: „Situația sa este...
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader și pistă de biciclete
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader...
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane o fac și care poate distruge hainele
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane...
×