Astazi trebuie sa le spui La Multi Ani tuturor celor care poarta numele Sfintei Tatiana! Moastele ei se afla in Romania

Publicat: 12/01/2015 | 11:42
Astazi trebuie sa le spui La Multi Ani tuturor celor care poarta numele Sfintei Tatiana! Moastele ei se afla in Romania

Astazi o sarbatorim pe Sfanta Mucenita Tatiana. Diaconita este pomenita in calendarul crestin ortodox la 12 ianuarie, iar in Craiova are loc o slujba speciala in in Catedrala mitropolitana „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir".

Sfanta Mucenita Tatiana a trait la Roma in timpul imparatului Alexandru Sever (223-235), fiind dintr-o familie de vaza a capitalei imperiale. Desi ocupa functii inalte in administratia romana — a fost in trei randuri guvernator — tatal Sfintei Tatiana isi pastra in taina credinta crestina.

Ajunsa la maturitate Sfanta a ales sa traiasca in castitate. Pentru virtutile ei a fost aleasa in slujba de diaconita a Biserici din Roma.

Desi imparatul Alexandru nu era un prigonitor — se spune ca mama sa, Iulia Mamia, era crestina — in timpul lui au avut loc multe persecutii anticrestine, ordonate de guvernatori sai. Intr-una din acestea a fost prinsa si Sfanta Tatiana si, refuzand sa se lepede de Hristos, a fost supusa la multe chinuri, dupa care i s-a taiat capul. Aceiasi soarta a avut si tatal sau.
Capul Sfintei Mucenite Tatiana se afla in Catedrala mitropolitana din Craiova, in aceeasi racla cu sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, si ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah.

sarbatoare

In timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), boierii Craiovesti au adus capul Sfintei Mucenite Tatiana, impreuna cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, la Manastirea Bistrita, judetul Valcea. Dupa reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Ramnicului si apoi la Catedrala mitropolitana „Sfantul Dimitrie” din Craiova.
 

Citește și...